Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis
Mainos

Entistä terveellisempiä sämpylöitä pienellä vaivalla – hyödynnä puuronjämät ja lisää siemeniä

Jäikö aamupuuroa vielä kattilan pohjaan? Älä suotta heitä kylmennyttä puuroa pois – puuronjämistä saa pienellä vaivalla sämpylöitä illaksi.

Kotitalousopettaja Arja Elina Laine kertoo korvaavansa leivonnassa sämpylä- ja leipäleivonnassa osan jauhoista usein puuroilla ja hiutaleilla.

– Kun haluan terveellistä syötävää, käytän puuron loppuja. Esimerkiksi lese- tai siemenhiutalepuurosta saa kätevästi täyteläisen taikinan, Laine kertoo.

– Puurojen ja hiutaleiden lisäksi taikinaan voi laittaa leseitä tuomaan lisää kuitupitoisuutta leivonnaisiin. Esimerkiksi kaura- tai moniviljaleseet (esim. Kuidukas) käyvät hyvin. On kuitenkin hyvä muistaa, että kovia kuituja ei kannata laittaa taikinaan suuria määriä. Leseistä pehmeämpää, liukoista kaurankuitua voi laittaa eniten taikinaan.

Myös siemeniä kannattaa hyödyntää leipomisessa. Siemenet sisältävät paljon hyviä rasvoja, proteiinia ja kuituja, mutta myös näyttävät kauniilta leivonnaisten päälle ripoteltuina.

– Esimerkiksi pellavan- ja auringonkukan siemeniä voi hyödyntää. Iso ja kivan värinen kurpitsansiemen puolestaan sopii erinomaisesti leivonnaisten koristeeksi. Pinjansiemenet ovat erityisen hyvänmakuisia.

Siemenestä riippuen siemeniä täytyy liottaa. Esimerkiksi vatsalle hyvä pellavansiemen kannattaa turvottaa ennen käyttöä lisäämällä siemenet taikinajuureen ja jättää juuri tekeytymään ennen leipomista. Jos siemeniä ei turvota, ne saattavat määrästä riippuen kuivattaa taikinaa.

– Chian siemen on omiaan raakakakuissa, koska siitä saa monenlaisia rakenteita – esimerkiksi hyytelöitä, Laine sanoo.

Sisarussämpylät (noin 20 kpl)

noin 5 dl valmista kauraruishiutalepuuroa
3 dl vettä
30 g hiivaa
1–2 tl mineraalisuolaa
1 rkl siirappia tai hunajaa
3 dl ruisjauhoja
noin 10 dl hiivaleipävehnäjauhoja
1 rkl rypsiöljyä
1 dl pähkinärouhetta, mantelirouhetta, auringonkukan siemeniä

Lisää jäähtyneeseen puurokattilaan puuron sekaan kuumaa vettä, tai kuumaan puroon kylmää vettä. Liuota hiiva tähän kädenlämpöiseen seokseen. Lisää suola ja siirappi ja alusta kimmoisaksi taikinaksi jauhoilla. Lisää alustuksen loppupuolella hiukan öljyä sekä halutessasi esimerkiksi pähkinä- tai mantelirouhetta. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät.

Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi peitettynä. Leivo kohonnut taikina tangoiksi ja ota siitä palasia, jotka pyörittelet vieri viereen uunipellille. Anna sisarussämpylöiden kohota uudelleen peitettynä. Paista sämpylöitä noin 225-asteisen uunin keskitasolla 10–15 minuuttia.

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Jämäpuurosämpylät

Illalla:

3 dl kaurahiutaleita tai valmista puuroa
3 dl vettä
20 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
3–4 dl sämpyläjauhoseosta

Aamulla:

n. 10 dl sämpyläjauhoseosta (mukana voi olla myös hiutaleita ja leseitä)
n. 2–3 rkl öljyä

Nämä sämpylät valmistuvat kätevästi yön yli kohoten. Sekoita veteen hiiva, suola ja siirappi. Lisää joukkoon puuro ja 3–4 dl jauhoja. Jätä kuplimaan seos yön yli huoneenlämpöön liinan alle.

Aamulla lisää jauhoja ja halutessasi vähän myös esimerkiksi leseitä. Lisää jauhoja noin desi kerrallaan, ja kun taikina käy paksuksi, upota reilusti käsi taikinaan ja vaivaa. Lisää jauhoja niin kauan, että taikina on kimmoisaa, mutta edelleen pehmeää. Lisää öljyä ja jatka vaivaamista, öljy irrottaa taikinan käsistäsi.

Jätä taikina lepäämään liinan alle 30–45 minuutiksi ja leivo sämpylöiksi. Paista sämpylöitä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes niiden pinnassa ja pohjassa on väriä.

Resepti: Vappu Pimiä, Radio Novan Vapun valtakunta

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja