Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Edullinen terveyspommi: Tämä juures sopii myös leivontaan!

Harvan mieleen tulee välttämättä käyttää kotimaista juuresta leivonnassa. Mutta punajuuri voi olla yllättävänkin hyvä lisä vaikkapa sämpylätaikinaan.

Monipuolisesti kivennäisaineita ja vitamiineja sisältävä, kotimainen punajuuri on edullinen ja maukas lisä leivontaan.

– Aina ei tarvitse käyttää eksoottisia hedelmiä, voi tosiaan kokeilla ihan suomalaista punajuurta. Aika monta kiloa saa muutamalla eurolla ja siitä saa tehtyä vaikka mitä, kotitalousopettaja Arja Elina Laine vahvistaa.

Punajuuren maku on vahva, mutta Laineen mukaan sillä saa helposti leivontaan uusia vivahteita järkevissä määrin käytettynä. Punajuuri kannattaa kypsentämisen jälkeen raastaa tai soseuttaa.

VINKKI: Jos punajuuren maku on liian vahva mieleesi, pehmennä leivonnaisia omenalla. Korvaa osa punajuuresta esimerkiksi omenasoseella.

– Punajuuri on vähän kuin peruna ja pehmentää taikinaa mukavasti. Esimerkiksi punajuuri-suklaaleivokset ovat ihania. Myös lettu- ja pannukakkutaikinaan punajuuri käy raasteena käy oikein hyvin. Perinteisempää käyttöä punajuurelle saa suolaisissa leivonnaisissa, esimerkiksi juuston kanssa piirakassa, erityisesti sinihomejuuston kanssa punajuuri on hyvä pari, Laine vinkkaa.

KATSO MYÖS RESEPTI: Vapun reseptit: Punajuuripiiras

Herkullisen värisellä punajuurella voi myös leikitellä, kun haluaa ruokaan uutta ilmettä.

– Kun haluaa väriä ruokaan, punajuuresta on apua. Syksyistä ilmettä leipä- tai sämpylätaikinaan saa, kun tekee yhden ison sämpylätaikinan, jonka jakaa kolmeen osaan. Kun yhteen osaan laittaa porkkanasosetta ja yhteen punajuurisosetta ja yhden vielä valmistaa sellaisenaan, saa hauskoja, kolmenvärisiä sämpylöitä, Laine ehdottaa.

Kokeile vaikka seuraavia reseptejä:

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja