Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis
Mainos

Blineistä saat alku-, pää- tai jälkiruuan – kokeile karpalokinuskia tai porotäytettä

Blinit ovat talven herkku, jotka voit täyttää mielesi mukaan suolaisella tai makealla.

Perinteiset, tattarijauhoon tehdyt herkulliset, kuumat blinit sopivat täydellisesti kylmään alkuvuoteen. Suomalaiset käyttävät tattarijauhoa ehdottomasti eniten blinitaikinassa, johon tattari tuo blineille ominaisen, happaman maun. Tattarijauhoja voi käyttää lisäksi puuroissa ja sellaisissa leivonnaisissa, joihin ei tarvita sitkoa.

Blinejä voi tarjoilla esimerkiksi hyvän teen kanssa venäläiseen tapaan. Kotitalousopettaja Arja Elina Laine kertoo löytäneensä hiljattain uuden suolaisen täytteen bliniin.

– Kaviaarista on olemassa myös vegaaninen versio, joka on valmistettu merilevästä. Törmäsin tähän vähän aikaa sitten, Laine kertoo.

– Ja jos on säilönyt sieniä, niin sienisalaatti on mainio lisä blineille. Savuporo- ja lohitäyte ovat hyviä myös. Ne voi sekoittaa ranskankermaan tai tuorejuustoon, Laine vinkkaa.

Makeaan täytteeseen Laineella on yksi ehdotus.

– Karpalot ja kinuskikastike on hyvä yhdistelmä. Taikinaan voi myös lisätä hieman sokeria tai hunajaa.

Blinien onnistumiseen tarvitaan myös hyvä pannu.

– Valurautainen blinipannu on kaikkein paras, koska valurauta kuumenee tarpeeksi kuumaksi hyvää paistotulosta varten. Mutta jos ei ole valurautapannua, niin blinit voi tehdä myös muffinipellin koloihin ja laittaa kuumaan uuniin paistumaan.

Laine antaa myös yhden erikoisemman vinkin taikinan nostattamiseen.

– Olutta voi lisätä – se nopeuttaa juuren tekoa. Toki se tuo taikinaan oman makunsa, joku tykkää ja joku ei. Eli kun taikinassa on hiivaa ja sokeria, niin olut nopeuttaa prosessia.

Makeat blinit (noin 15–25 kpl)

4 dl kermaviiliä (2 tlk)
20 g hiivaa
3½ dl tattarijauhoja
1 dl ohrajauhoja
1tl sokeria

Seuraavana päivänä:

2 dl kuumaa maitoa
1 dl makeaa siideriä tai omenamehua
2 rkl voisulaa
1 tl suolaa
2 munaa

Lisäksi:

voita paistamiseen
kinuskikastiketta tai vaahterasiirappia
karpaloita

Lämmitä kermaviili kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiiva ja sekoita joukkoon jauhot ja sokeri. Anna taikinan kohota liinan alla 1–2 tuntia huoneenlämmössä tai tee taikina kylmään nesteeseen ja anna käydä pidempäänkin, esimerkiksi yön yli viileämmässä (jääkaapissa).

Sekoita taikinaan ennen paistamista kuuma maito, siideri tai mehu, voisula ja suola. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset taikinaan. Vaahdota valkuaiset ja lisää valkuaisvaahto nostellen taikinaan.

Paista taikinasta blini- tai ohukaispannulla voissa miedolla lämmöllä paksuhkoja blinejä. Tarjoile kuuman kinuskikastikkeen ja jäisien karpaloiden kanssa.

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Blinit porotäytteellä

5 dl täysmaitoa
20 g hiivaa
ripaus sokeria
3 dl tattarijauhoja
1 dl erikoisvehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 prk kermaviiliä
3 munaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina
½ dl sulaa voita

Paistamiseen:

reilusti voita

Täyte:

100 g kylmäsavuporoa
½ prk ranskankermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl puolukoita (tuoreina tai pakastettuja)
mustapippuria
kourallinen silputtua persiljaa tai ruohosipulia

Sekoita hiiva ja ripaus sokeria kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon jauhot ja jätä viileään kuplimaan yön yli.

Kun haluat paistaa blinit sulata voi. Erottele keltuaiset ja valkuaiset toisistaan, vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi omassa kulhossaan. Vatkaa yön yli kuplineen taikinan joukkoon keltuaiset, kermaviili, suola ja sulanut voi. Kääntele lopuksi joukkoon varovasti valkuaisvaahto.

Paista blinejä blini- tai valurautapannulla voissa. Voit tehdä paksumpia tai ohuempia, pieniä tai isoja.

Täyte: Täytteen voit tehdä valmiiksi jo vaikka samaan aikaan, kun laitat taikinan kuplimaan. Silppua kylmäsavuporo pieneksi silpuksi. Silppua myös ruohosipuli tai persilja pieneksi. Sekoita hakkelukset yhteen tuorejuuston ja ranskankerman kanssa. Lisää joukkoon puolukat. Jos teet täytteen etukäteen,voit käyttää jäisiä puolukoita, jotka sulavat täytteeseen. Tarjoile lämpimien blinien kera sellaisenaan tai tarjoa lisäksi sienisalaattia.

Resepti: Vappu Pimiä, Radio Novan Vapun valtakunta

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.