Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Älä tyydy pelkkään piirakkaan – hyödynnä omenat huikean helposti

Omena on perinteinen syksyn herkku. Pelkästään omenapiirakkaan ei omenoita tarvitse käyttää, sillä tämä maukas hedelmä sopii moneen muuhunkin leivonnaiseen ja ruokaan.

Syksy on omenoiden aikaa. Mutta millainen omena leivontaan kannattaa valita?

– Mielestäni silloin, kun tehdään makeita leivonnaisia, kannattaa valita hapokas omena. Makea ja hapan yhdessä ovat hyvä pari. Joskus pullapohjaisiin piirakoihin sopivat kaneliset omenat. Puuroon puolestaan voi käyttää makeampaa omenaa, riippuu toki siitä, millaista puuroa on tekemässä. Keskimäärin makeat omenat ovat kuitenkin sellaisenaan syötäviä ja happamammat omenat sopivat ruokiin, kertoo kotitalousopettaja Arja Elina Laine.

ARJAN OMENASUOSIKKI? Sisään leivottu omenapiirakka, jonka täytteessä on omenaa ja rommirusinoita. Mantelirouhetta päällä. Muheva täyte ja muheva kuori päällä ja alla. Seuraksi vaniljakastiketta ja vaniljajäätelöä.

Karvaat omenat ovat yleensä hyvä vaihtoehto ruoanlaitossa. Erityisesti possun kanssa omena sopii hyvin.

– Tyypillinen esimerkki on omenaa sisältävä possukastike. Possun rasvaisuus ja hapan, karvas omena sopivat hyvin yhteen. Risottoihin omena voi myös tuoda pikanttia makua. Loppujen lopuksi omenaa voi yhdistää todella monen ruoka-aineen kanssa. Esimerkiksi suomalaiset voimakkaanmakuiset marjat, kuten aronia tai pihlajanmarja, sopivat hyvin miedomman makuisen omenan kanssa, Laine vinkkaa.

MONIPUOLINEN OMENAPIIRAKKA: Omenapiirakka on monipuolinen herkku eikä sitä ole aina pakko tehdä saman kaavan mukaan. Omenat voi laittaa omenapiirakkaan sellaisenaan sokerin ja kanelin kanssa, mutta myös erilaiset rahkatäytteet ovat herkullisia. Piirakan päälle voi tehdä muruseoksen, johon laitetaan rasvaa, sokeria ja esimerkiksi kaurahiutaleita.

Sosetta oman pihan omenoista

Omena on myös hyvä jatke moniin taikinoihin, kuten sämpylätaikinaan.

– Se sopii niihin raasteena, mutta omenoista voi tehdä myös sosetta, jota voi laittaa taikinoiden joukkoon. Se tuo niihin kivaa makua. Omena sopii hyvin myös mausteisiin limppuihin.

Omenasoseen tekemistä on turha jännittää, sillä sosemyllyn omistava valmistaa sen nopeasti.

– Omenasosetta tehneenä voin vinkata, ettei tarvitse pelätä, että sen tekemisessä olisi kauhea vaiva. Sose syntyy helposti, kun pesee ja halkaisee omenat ja laittaa kattilaan sellaisenaan – kuorineen ja siemenineen. Lisäksi pieni määrä vettä. Kun ne ovat kypsiä, niin sosemyllyn läpi vain ja sose on valmista. Kuoret ja siemenet jäävät sosemyllyyn, joten tällä tavalla saa tehtyä isojakin määriä sosetta nopeasti.

OMENASIPSIT: Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi ja kuivata kuivurissa tai miedossa lämmössä. Sipsit säilyvät tiiviissä lasipurkissa.

Moni pohtii, viitsiikö maahan pudonneita omenoita hyödyntää leivonnassa ja ruoanlaitossa.

– Itse ainakin teen niin. Ne kannattaa vain pestä ja kuumentaa huolellisesti esimerkiksi vaikka sosetta tai mehua tehdessä. Itsehän sitä tietää, että liikkuuko pihassa esimerkiksi myyriä tai muita eläimiä, joita tietysti monien omenapuiden alla onkin, Laine muistuttaa.

Kokeile näitä omenaisia reseptejä:

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja