Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

8 yleistä leivontamokaa: Näin vältät kömmähdykset

Leipoessa tulee helposti sorruttua yleisiin virheisiin, jotka voivat pahimmassa tapauksessa pilata koko jälkiruoan. Lue, miten vältät virheet ja korjaat vahingot!

Leipoessa kannattaa tehdä tarkkaa työtä, jos haluaa leipomuksista tulevan täydellisiä. Lue, mitkä ovat yleisimpiä leivontamokia ja kuinka ne voi välttää.

1. Uunin oven avaaminen

Leipomusten tilanteen tarkistaminen voi onnistua kerran tai pari – paitsi, jos uunissa valmistuvat kohokkaat –, mutta oven avaaminen liian usein muuttaa uunin lämpötilaa ja häiritsee kypsennystä. Seuraa leipomustesi valmistumista mieluummin uunin ikkunan kautta, jotta leivonnaisesi eivät lässähdä.

2. Väärä lämpötila

Jos uunisi ei ole aivan prikulleen täydellinen, sen lämpötila ei luultavasti pidä ihan paikkaansa. Tällaiset erot eivät yleensä ole kovinkaan suuria, mutta joskus ero voi olla tarpeeksi erottamaan täydellisesti kypsyneen kakun sellaisesta kakusta, joka on vielä vähän tahmea sisältä. Kannattaakin ehdottomasti hankkia uunilämpömittari, jotta voit säätää kypsymisajan juuri sinun uunisi mukaan.

3. Jauhojen mittaaminen väärin

Jauhojen kauhominen mittakupilla suoraan pussista on toki helppoa, mutta näin ei kannata tehdä, sillä jauhoja ei tule tällöin oikeaa määrää. Lusikoi jauhot mittakuppiin ja tasaa pinta kevyesti. LUE MYÖS: Vältä yleinen virhe! Hyödyllinen jauhoniksi pelastaa leivonnaiset

4. Et lue reseptiä kunnolla

Olet puolessavälissä reseptiä, kun huomaat, että taikinan pitää antaa kohota seuraavat viisi tuntia, vaikka leivonnaisten pitäisi olla tarjolla kolmen tunnin päästä. Kun luet reseptin kunnolla, pystyt paremmin valmistautumaan leivonnaisten valmistumisaikaan sekä siihen, että sinulta todella löytyy kaikki tarvittavat ainesosat.

5. Summittainen mittailu

Jos et ole erityisen kokenut leipuri tai tehnyt samaa reseptiä satoja kertoja, ei kannata jättää mitään arvailun varaan. Aikasi kuluu hyödyksi, kun maltat mitata ainesosia juuri oikeat määrät silmämääräisen arvioinnin sijaan.

6. Liiallinen sekoittaminen

Saattaa vaikuttaa tehokkaalta vatkata taikinaa suurimmalla teholla, mutta se saa itse asiassa leivonnais- ja kakkutaikinat muuttumaan liian sitkeiksi. Hidasta nopeutta ja muista, että useimpien reseptien kohdalla on tarkoitus, että sekoitat taikinaa vain juuri sen verran, että ainesosat ovat yhdistyneet.

7. Väärinymmärrys

Huonelämpötila tarkoittaa juuri sitä: ota maitotuotteet ja kananmunat jääkaapista ja odota, että ne saavuttavat huonelämpötilan. Voi on silloin hieman pehmeä kosketettaessa, kananmunat eivät tunnu kylmiltä ja tuorejuusto on erityisen pehmeää. Älä yritä saavuttaa huonelämpötilaa laittamalla ainesosia mikroon. Se lämmittää aineet epätasaisesti.

8. Epätasainen kypsennys

Kuten mainittu, uunien lämpötilat eivät ole aina täydellisen paikkaansa pitäviä. Joskus uunin etuosa on esimerkiksi kuumempi kuin sen takaosa. Vuokaa kannattaakin kääntää puolessa välissä kypsennystä, jotta leipomus kypsentyisi tasaisesti. 

Lisää vinkkejä leivontaan:

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja