Nyt on halpaa ruokaa! Näin kokkaat perunasta edullisen aterian – älä unohda pakastealtaan pelastajaa

0:41 Sikke Sumari vinkkaa: Oletko tajunnut tehdä tätä perunankuorille? Parempaa kuin ranskalaiset!
KATSO MYÖS VIDEO: Sikke Sumari vinkkaa: Oletko tajunnut tehdä tätä perunankuorille? Parempaa kuin ranskalaiset!

Kotimainen peruna on edullinen raaka-aine, josta voi kokata monenlaisia maistuvia kotiruokia.

Ruoan hinnan nousu ja sen vaikutukset suomalaisten ostoskoreihin ovat olleet yksi kuluvan vuoden suurimmista puheenaiheista. S-ryhmän tuoreen kyselytutkimuksen perusteella jopa 45 prosenttia suomalaisista on joko luopunut jostain ruoasta kokonaan tai vähentänyt sen ostamista tänä vuonna hintojen nousun johdosta.

Olemme vinkanneet MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla monenlaisia keinoja ruokakuluissa säästämiseen. Jopa valmisruokahyllystä löytyy vaihtoehtoja, joilla vatsan saa täyteen samalla rahaa säästäen.

Katso myös video: Halpa vs. kallis -sarjassa maisteltiin sokkona perunoita. Voiko kaupan halvin yleisperuna olla hyvää? Juttu jatkuu videon alla.

5:43
Pystyykö edullinen yleisperuna haastamaan kotimaisen varhaisperunan?

Kotimaisesta perunasta on moneksi

Ruokaostoksilla kannattaa aina pitää mielessä eri raaka-aineiden satokaudet. Esimerkiksi kotimaiset kasvikset ovat yleensä parhaimmillaan ja edullisimmillaan silloin, kun niiden satokausi on.

Kotimaista perunaa riittää suomalaisille vuoden ympäri: kesällä herkutellaan satokauden uudella perunalla ja talvella popsitaan varastoitua pottua. Vaikka perunankin hinta on viime aikoina ollut nousujohteessa, on pottu kuitenkin edelleen verrattain edullinen raaka-aine.

Perunasta voi kokata monenlaista huokeaa arkiruokaa. Etelä-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Asta Asunmaa  vinkkasi syyskuussa Ylelle, että perunasta voi tehdä lajikkeesta riippuen jopa jälkiruokiakin.

– Voisi ottaa vaikka sellaisen päämäärän, että joka viikko opettelee uuden perunaruoan, Asunmaa toteaa Ylen haastattelussa.

Nappaa alta vinkit halpoihin perunaruokiin!

Halpaa ruokaa perunasta

Vuoden keittokirjaksi 2019 valitun Peruna-kirjan (Readme 2019) tekijä, ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki on aiemmin muistuttanut, että laatikkoruoissa kannattaisi suosia makaronin sijaan perunaa. Esimerkiksi makaronilaatikkoon kannattaisi käyttää pottua.

– Vaihtaa vain sen makaronin perunaan, niin tulee terveellisempi, paremman makuinen ja ekologisempi ruoka. Jos haluaa lihattoman version, voi vaihtaa jauhelihan härkäpapurouheeseen, Mansikkamäki totesi MTV Uutisten haastattelussa vuonna 2020.

Peruna sopii myös esimerkiksi erilaisten sosekeittojen raaka-aineeksi. Klassinen on muun muassa purjon ja perunan yhdistelmä sopassa.

Kokeile kotona: Purjo-perunasosekeitto

Talvella juuressesongin ollessa kuumimmillaan potut kannattaa heittää uunijuuresten sekaan. Tämä Kari Aihisen resepti on yksi MTV Uutisten Makuja-ruokasivujen suosituimmista ohjeista.

Muusinjämistä uutta ruokaa

Jos aterialta jää yli perunamuusia, sitä kannattaa jatkojalostaa uusiin ruokalajeihin. Perunamuusista saa tehtyä esimerkiksi perunapannukakkua tai perunarieskaa.


Myös pakasteperunasta voi kokata edullista arkiruokaa

Perunapakasteitakaan ei kannata unohtaa, sillä niissäkin kilohinta on usein maltillinen. Esimerkiksi kotimaista peruna-sipulisekoitusta hyödyntämällä valmistuvat monet koko perheen laatikkoruoat ja säästät pilkkomisen vaivan.

Klassinen arkiruoka pakasteperunoista on esimerkiksi kinkkukiusaus, jonka kokkaa uunivalmiiksi hetkessä.

Helpossa kalalaatikossa maistuu kotimainen luonnonkala. Voit viimeistellä laatikon raastamalla päälle jääkaapin juustonkannikan jämät.

Myös esimerkiksi klassinen ja rakastettu tapasruoka, espanjalainen perunamunakas, on helppo tehdä peruna-sipulisekoitusta hyödyntäen.

Katso myös video: Näin munakas tehdään peruna-sipulisekoituksesta

1:59
Tätä helsinkiläisravintolan perunamunakasta on ylistänyt espanjalainen ruokatoimittajakin.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja