Halvalla terveellistä ruokaa! Valmisruokahyllystä löytyy todella edullinen aarre: "Jos jossain kannattaa oikaista, niin tässä"

0:41 Sikke Sumari vinkkaa: Oletko tajunnut tehdä tätä perunankuorille? Parempaa kuin ranskalaiset!
KATSO MYÖS VIDEO: Oletko tajunnut tehdä tätä perunankuorille? Sikke Sumari vinkkaa budjettiherkun!

Sydänliitosta vinkataan lapsiperheille konkreettisia keinoja ruokalaskun pienentämiseen.

Ruoan hinnan nousu ja sen vaikutukset kuluttajien ostokäyttäytymiseen ovat olleet yksi kuluvan vuoden suurimmista puheenaiheista. MTV Uutiset kertoi esimerkiksi alkukesästä kahden lapsen isä Utu Hopiavuoresta, joka jättää nyt bussikortin tai housut ostamatta, jotta lapset saavat ruokaa

Keväällä Päivittäistavarakauppa ry PTY kertoi, että suurimpia hinnankorotuksia on ruokakaupoissa nähty kahvin ja tuoreen kalan osalta

Myös Sydänliitossa on huomattu ruoan kallistumisen vaikutukset suomalaistalouksiin. Liitto nostaa esiin vaikutukset erityisesti lapsiperheisin, joissa ruokaa pitää olla tarjolla usein ja monipuolisesti. 

Miten siis ruokakuluissa voisi säästää? Sydänliitto listasi arkea helpottavia säästövinkkejä lapsiperheille.

Kokkaa kerralla enemmän

Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Anna Kara muistuttaa taloudellisemman kokkaustavan: ruokaa kannattaa tehdä kerralla enemmän.

 – Tee lasagnea, pastakastiketta tai sosekeittoa tupla- tai triplamäärä, ja laita osa ruoasta pakastimeen. Pakastetun ruoan hienous piilee siinä, että sitä voi sulattaa myös lapset itse, Kara vinkkaa Sydänliiton tiedotteessa.

Pyri siihen, että aterialla on kasviksia, jotain proteiinipitoista ja jotain hiilihydraattipitoista.

Kaikkea valmistettua ruokaa ei siis todellakaan tarvitse syödä kerralla, vaan isosta peruna- tai pastakattilallisesta voi säästää raaka-aineita vaikka seuraavan päivän pyttipannuun tai salaattiin.

 – Kun ruokaa löytyy aina valmiina, myös impulsiivisten ja suunnittelemattomien kauppareissujen tarve pienenee.

Saako halvalla terveellistä?

Myös terveellisiä ainesosia saa ostettua huokeaan hintaan, kun pitää mielessä muutaman yksinkertaisen vinkin.

Kasviksia ostaessa kannattaa muistaa satokauden raaka-aineet. Satokautenaan kasvikset ovat paitsi maukkaimmillaan myös edullisimmillaan. Juuri nyt kaupasta kannattaa Karan mukaan napata ostoskoriin esimerkiksi perunaa, porkkanaa, kurkkua, tomaattia, marjoja, omenaa ja luumuja.

Muista myös yhdessä syömisen tärkeys! Sydänliitosta muistutetaan, että pöydän ääressä kohdataan ja luodaan yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Pyri rakentamaan mieluummin rentoa tunnelmaa haarukallisten laskemisen sijaan.

 – Monimutkaisten salaattien ja tuntien kokkailun sijaan kannattaa panostaa erilaisiin lohkottuihin kasviksiin! Lohkotut erilaiset kasvikset ovat myös mainio välipala kotiin tulevalle koululaiselle: pahin nälkä taittuu ja kasviksia tulee syötyä kuin huomaamatta.

Sydänliitosta muistutetaan myös Sydänmerkki-tuotteista, joilla voi vaikuttaa koko perheen ruoan ravitsemuslaatuun.

Myös valmisruoka on sallittua: "Jos jossain kannattaa oikaista, niin tässä"

Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Anna Kara muistuttaa, että arkiruokailussa "vain itsetehty on hyvää" -myytti kannattaa rikkoa. Myös valmisruokien ja puolivalmisteiden joukosta löytyy nimittäin hyviä ja huokeita vaihtoehtoja. 

Liitosta nimetään erinomaiseksi valmisruoaksi muun muassa purkkihernekeitto.

– Purkkihernekeitto. Arjen pelastaja, terveellinen ja tavallisesti lasten mieleen. Halpa. Jos jossain kannattaa oikaista, niin tässä. 

Myös kalapuikot ja pinaattiletut ovat edullinen ja helppo valinta. Niiden kanssa voi syödä kasvislohkoja ja tarvittaessa perunaa, pastaa tai leipää.

Tortilloistakin saa rakennettua helposti ravitsevan aterian. Lättyjen sisälle voi lapata melkein mitä tahansa, myös edellisen päivän jämäruokia tai jääkaapin juustonkannikan raasteena.

Katso myös video: Ruokakaupan punalapputuotteet kannattaa hyödyntää ruokaostoksilla! Testasimme S-ryhmän hävikkilaatikon.

1:03
Tätä kaikkea parin euron laatikko piti sisällään.

Lähde: Sydänliitto

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja