Oletko maistanut? Kolme todella halpaa arkiruokaa – jopa alle euron annokselta

Sikke Sumari vinkkaa: Oletko tajunnut tehdä tätä perunankuorille? Parempaa kuin ranskalaiset! 0:41 Sikke Sumari vinkkaa: Oletko tajunnut tehdä tätä perunankuorille? Parempaa kuin ranskalaiset!
KATSO MYÖS VIDEO: Sikke Sumari vinkkaa: Oletko tajunnut tehdä tätä perunankuorille?

Haluaisitko säästää ruokakuluissa? Myös pikkurahalla on mahdollista syödä ravitsevasti. Tässä kolme hyvää arkiruokareseptiä penninvenyttäjälle.

Ruokamenoissa voi säästää jo pienillä valinnoilla. Martat kertoivat aiemmin kotitalouksilta kuluvan ruokaan ja juomaan keskimäärin vajaa 400 euroa kuukaudessa. Nyt tämä summa lienee noussut entisestään, sillä elintarvikkeiden hinta on kallistunut viimeisen vuoden aikana tuntuvasti.

Suunnitelmallisuus on avainsana edullisessa ruoanlaitossa ja itse tehty ruoka on yleensä edullisempaa kuin valmiina ostettu. 

Säästöä ruokalaskuun saa myös suosimalla sesongin raaka-aineita. Loppukesästä ei kannata unohtaa satokauden antimia. Talvella huokeaa sapuskaa saa loihdittua esimerkiksi kotimaisista juureksista. 

1. Sannan helppo peruna-jauhelihalaatikko

Vuoden keittokirjaksi 2019 valitun Peruna-kirjan (Readme 2019) tekijä, ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki  vinkkasi keväällä 2020 herkullisen ja helpon perunareseptin. 

Makaronilaatikonkin voi Sannan mukaan tehdä välillä perunasta.

– Täysin samalla ohjeella. Vaihtaa vain sen makaronin perunaan, niin tulee terveellisempi, paremman makuinen ja ekologisempi ruoka. Jos haluaa lihattoman version, voi vaihtaa jauhelihan härkäpapurouheeseen. 

Myös soijarouhe sopii niin peruna- kuin makaronilaatikkoonkin.

Perunaa ei välttämättä tarvitse edes ostaa tuoreena, vaan myös pakastealtaasta löytyy Mansikkamäen mukaan hyviä ratkaisuja. Valmiiksi viipaloitua kotimaista perunaa on saatavilla esimerkiksi 750 gramman pusseissa.

Katso helppo resepti: Sannan peruna-jauhelihalaatikko

2. Ravitseva munakasrulla

Täytetty munakasrulla pitää nälän tehokkaasti loitolla. Mikä parasta, munakasrulla valmistuu kätevästi uunissa ja voit vaihdella sen täytteitä jääkaapin sisällön mukaan.

Jos haluat päästä vieläkin helpommalla, voit toki tehdä ihan tavallisen munakkaan pannulla. Myös munakkaaseen sopivat erilaiset täytteet ja se valmistuu pannulla muutamassa minuutissa. Voit testata munakasta esimerkiksi Kari Aihisen ohjeella. Aihinen kertoi täydellisen "the ylivoimaisen munakkaan" salaisuuden Kaappaus keittiössä -ohjelmassa.

Katso resepti: Helppo munakasrulla


3. Edullinen linssikeitto 

Hanna OlvenmarkinPortionen under tian (Annos eurolla) -sivustolla jaetaan vinkkejä ruoista, joiden annoshinta on enintään 10 kruunua eli 1 euron. Hanna julkaisi aiheesta myös kirjan (WSOY 2019). Yksi Hannan suosikeista on perinteinen linssikeitto.

– Oikein hyvään, perinteiseen linssikeittoon ei voi kyllästyä. Se on sitä paitsi täydellinen "hätävararuoka", koska siihen tulee tavallisia ja pitkään säilyviä aineksia, joita on usein valmiina kaapissa, ainakin minun kotonani, Hanna kertoo keittoreseptistään. 

Keitossa voi käyttää Hannan mukaan joko vihreitä tai punaisia linssejä. Punaiset linssit kypsyvät nopeammin, joten ne ovat hyvä vaihtoehto päivinä, jolloin aikaa ruoanlaittoon on vähemmän. Molempia linssejä yhdistää se positiivinen fakta, että ne ovat edullisia sekä proteiini- ja kuitupitoisia.

Linssikeiton mausteita voi varioida sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään. Älä siis pelästy pitkältä vaikuttavaa ainesosalistaa – voit jättää jotain pois tai korvata toisella raaka-aineella.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran tammikuussa 2021.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.