Kalakeittokikka säästää selvää rahaa! Näin saat kalaa halvemmalla kaupasta: "Nyt on hyvä hetki kokeilla"

kalakeitto
Kalakeitossa tuoreen kalan lisäksi voi hyödyntää myös pakastekalaa. Shutterstock

Tuore kala on nyt kaupoissa aikaisempaa kalliimpaa, mutta voisiko kalatiskiltä tehdä myös edullisia löytöjä?

Ruoan hinnan nousu ja sen vaikutukset kuluttajien ostokäyttäytymiseen ovat olleet yksi kuluvan vuoden suurimmista puheenaiheista.

Medioissa on viime aikoina uutisoitu paljon ruoan hinnan noususta ja sen vaikutuksista kuluttajien ostokäyttäytymiseen. MTV Uutiset kertoi esimerkiksi alkukesästä kahden lapsen isä Utu Hopiavuoresta, joka jättää nyt bussikortin tai housut ostamatta, jotta lapset saavat ruokaa

Keväällä Päivittäistavarakauppa ry PTY kertoi, että suurimpia hinnankorotuksia on ruokakaupoissa nähty kahvin ja tuoreen kalan osalta. Esimerkiksi suomalaisten suosikkikalan, lohen, kilohinta on monin paikoin noussut reippaasti.

Suositusten mukaan kalaa kannattaisi syödä viikottain, mutta tyyriit hinnat eivät kuluttajia varmastikaan kalatiskeille houkuttele. Miten kalaostoksilla voisi tässä maailmantilanteessa säästää? Kysyimme asiaa kala-asiantuntijalta, Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partaselta

Muikku on nyt kalatiskin edullisimmasta päästä

Kalatiskiltä löytyy toden totta monia muitakin vaihtoehtoja kuin sitä ainaista lohta.

Partanen suosittelee nappaamaan nyt ruokakaupan kalatiskiltä ostoskoriin esimerkiksi kotimaista muikkua. Kokonaisten muikkujen kilohinta pyörii tällä hetkellä ruokakaupoissa noin 7–8 euron hujakoilla.

– Kyllähän meillä on edullisempia vaihtoehtoja tarjolla. Muikku on yksi niistä. Silakka on toinen, mutta sitä on tällä hetkellä vielä huonommin saatavilla. Sen aika on sitten syksymmällä.

Muikku on siitä mukava sesonkikala, että se sopii mainiosti myös ulkona valmistettavaksi. Partanen vinkkaa, että muikkua voi ruoanlaitossa käyttää samaan tapaan kuin silakkaa. Jos resepti on tehty silakalle, voit korvata kalan muikulla.

Nerokas kalakeittokikka säästää selvää rahaa

Ei myöskään kannata häpeillä pakasteosaston tuotteiden hyödyntämistä. Yksi ovela rahansäästökikka kalaostoksilla on sekoittaa kahta eri kalalajia ruokaan.

– Voi valita pakastealtaasta kilohinnaltaan hieman halvempaa kalaa ja yhdistellä tyyriimmän kalan kanssa, Partanen vinkkaa ja jatkaa vielä:

– Kalakeittoon saa kivaa makua, kun siihen laittaa pakastekalaa ja savukalaa. Voi yhdistää vaikka seitä ja savusiikaa, kun vaaleita kaloja ovat molemmat. 

Säilykeosastoltakin voi tehdä toki löytöjä, mutta harmittavasti kotimaiset kalasäilykkeet eivät usein pysty hinnoilla kilpailemaan. Kalaruokien hinnoissa voi myös säästää rakentamalla ravitsevan aterian kalan ympärille. Tällöin pääraaka-ainetta ei tarvitse ostaa niin suuria määriä.

–  Kasvikset ovat nyt parhaimmillaan. Niiden avulla voi rakentaa kunnollisen ja täyttävän kala-aterian.

Ennakkoluulot pois

Jos veitsi pysyy kädessä ja taidot ovat hallussa, voi kaupasta ostaa toki myös kokonaista kalaa ja hoitaa perkuutyön itse. Joskus tämä voi olla pienen säästön kannalta järkevä vaihtoehto.

– Ja kyllähän se palkitsee, kun itse tekee työn. Kalan perkeet voi sitten hyödyntää esimerkiksi kalaliemeen, Partanen muistuttaa.

Partanen tähdentää vielä, että kalavalikoima on ruokakaupoissa runsas ja esimerkiksi yhdistelemällä eri kalalajeja voi säästää ostoksilla. Hän kannustaa suomalaisia kokeilemaan nyt ennakkoluulottomasti erilaisia kalalajeja. 

–  Jos ei tule muuten kokeilleeksi esimerkiksi muikkua, niin nyt on hyvä hetki kokeilla.

Nappaa kalaruokaohjeet:Katso myös video: Halpa vs kallis – pystyykö edullinen yleisperuna haastamaan kotimaisen varhaisperunan?

5:43
Halpa vs. kallis -sarjassa asetetaan hintavammat herkut vastakkain halpojen kanssa. Tässä jaksossa testataan kesän parasta lisuketta, eli perunoita.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja