Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kala, jota sinunkin kannattaisi ostaa seuraavalla kauppareissullasi: Edullinen superruoka ja todellinen ekoteko

7:44Silakka-tempura
Julkaistu 23.01.2021 13:57

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Milloin söit viimeksi silakkaa? Pro Kala ry muistuttaa edullisen ja terveellisen silakan hyödyistä. 

Videolla ohje silakka-tempuran tekemiseen.

Silakan syöminen kannattaa, muistuttaa Pro Kala ry. Yhditys listasi viisi hyvää syytä valita seuraavalla kauppareissulla silakkaa.

1. Silakan syönti on todellinen ekoteko

Tiesitkö, että silakan kalastus poistaa Itämerestä ravinteita? Silakkasaaliin mukana merestä poistuu fosforia ja typpeä, jotka ovat meille tarpeellisia hivenaineita, mutta vesistöissä ne aiheuttavat rehevöitymistä. Ravinnekuormitus tekee Itämerestä samean ja aiheuttaa muun muassa suurten sinilevälauttojen syntymistä. Kalastus on käytännössä ainoita keinoja poistaa merestä sinne päätyneitä ravinteita. Silakan kalastus on kaikin tavoin kestävää: siksi suomalainen silakankalastus onkin MSC-sertifioitua.

2. Silakka on terveellistä

Silakkaa voisi sanoa superruoaksi. Silakasta saa proteiinia ja sen rasva on niin sanottua hyvää, pehmeää rasvaa. Se sisältää muiden kalojen tapaan D-vitamiinia sekä omega-3-rasvahappoja. Kalan syömisen terveyshyödyt ovat kiistattomia, ja siksi kalaa suositellaankin syötäväksi ainakin kahdesti viikossa.

3. Silakkaa on hyvin saatavilla

Pyydetyillä kalalajeilla on omat sesonkinsa. Ne eivät ole kiveen hakattuja, mutta eri lajien saatavuus vaihtelee vuoden mittaan. Silakan sesonki on puolestaan lähes aina käynnissä! Keskikesän helteillä ei silakkakaan käy pyydyksiin, mutta muuten silakkaa kalastetaan vuoden ympäri.

4. Silakka on lähiruokaa

Kaikki silakka tulee läheltä, Itämerestä. Silakkaa ei nimittäin ole missään muualla maailmassa! Silakkaruokiin ei siksi juuri törmää Itämeren rantojen ulkopuolella. Silli on silakan suurempi, Atlantilla elävä "serkku". Biologisesti tarkastellen silakka ja silli ovat itse asiassa sama kala. Itämeressä elävä silakka on kuitenkin silliä pienempää ja vähärasvaisempaa.

5. Silakka on herkullista

Luulitko, että silakasta ei voi tehdä muuta kuin silakkalaatikkoa tai -pihvejä? Silakka on todella monipuolinen raaka-aine, jota voi käyttää useissa erilaisissa ruokalajeissa. 

Nappaa resepti herkullisiin uunisilakoihin

Lue myös: Yksi asia on todella vinksallaan suomalaisten kalan syönnissä – kokki jyrähtää: "Norjalaisesta lohesta ei pitäisi julkaista enää yhtäkään reseptiä"

Lisää aiheesta:

Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?Tätä ruokaa sinäkin voisit todellisuudessa syödä kymmenen kertaa enemmän – halvempaa kuin lohi: "Rasva on pehmeää ja proteiinia runsaasti"Ruoka, jota suomalaiset voisivat oikeasti syödä viisi kertaa enemmän: Ainutlaatuinen raaka-aine – sopii jopa sushiinSyödäänkö teillä uunilohta? Täältä tulee edullinen ja proteiinipitoinen haastaja: "Ei tarvitse miettiä ruotojen poistamista""Jostain syystä käyttö on lähes unohtunut" – miksi suomalaiset eivät enää syö tätä edullista herkkua?Suomalaisten rakastama perinneherkku: Voitaisiin syödä viisi kertaa enemmän – milloin sinä söit viimeksi?
RuokaKalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:36
    Leivonta

    Helppo ja nopea omena-kaurapaistos: Anu paljastaa parhaat kikat

  • pe10:58
    EM-koripallo

    Näin Susijengi syö – podcast: Paljastus salaatista kieltäytyjistä

  • pe07:45
    Leipä

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • to17:14
    Leivonta

    Lyömätön omenapiirakka! Sadun ohje on jopa "liian suosittu"

  • to10:35
    Arkiruoka

    Halpaa, terveellistä ja ravitsevaa – arkiruoka, jota sinunkin kannattaisi syödä