Kala, jota sinunkin kannattaisi ostaa seuraavalla kauppareissullasi: Edullinen superruoka ja todellinen ekoteko

Silakka-tempura 7:44 Silakka-tempura

Milloin söit viimeksi silakkaa? Pro Kala ry muistuttaa edullisen ja terveellisen silakan hyödyistä. 

Videolla ohje silakka-tempuran tekemiseen.

Silakan syöminen kannattaa, muistuttaa Pro Kala ry. Yhditys listasi viisi hyvää syytä valita seuraavalla kauppareissulla silakkaa.

1. Silakan syönti on todellinen ekoteko

Tiesitkö, että silakan kalastus poistaa Itämerestä ravinteita? Silakkasaaliin mukana merestä poistuu fosforia ja typpeä, jotka ovat meille tarpeellisia hivenaineita, mutta vesistöissä ne aiheuttavat rehevöitymistä. Ravinnekuormitus tekee Itämerestä samean ja aiheuttaa muun muassa suurten sinilevälauttojen syntymistä. Kalastus on käytännössä ainoita keinoja poistaa merestä sinne päätyneitä ravinteita. Silakan kalastus on kaikin tavoin kestävää: siksi suomalainen silakankalastus onkin MSC-sertifioitua.

2. Silakka on terveellistä

Silakkaa voisi sanoa superruoaksi. Silakasta saa proteiinia ja sen rasva on niin sanottua hyvää, pehmeää rasvaa. Se sisältää muiden kalojen tapaan D-vitamiinia sekä omega-3-rasvahappoja. Kalan syömisen terveyshyödyt ovat kiistattomia, ja siksi kalaa suositellaankin syötäväksi ainakin kahdesti viikossa.

3. Silakkaa on hyvin saatavilla

Pyydetyillä kalalajeilla on omat sesonkinsa. Ne eivät ole kiveen hakattuja, mutta eri lajien saatavuus vaihtelee vuoden mittaan. Silakan sesonki on puolestaan lähes aina käynnissä! Keskikesän helteillä ei silakkakaan käy pyydyksiin, mutta muuten silakkaa kalastetaan vuoden ympäri.

4. Silakka on lähiruokaa

Kaikki silakka tulee läheltä, Itämerestä. Silakkaa ei nimittäin ole missään muualla maailmassa! Silakkaruokiin ei siksi juuri törmää Itämeren rantojen ulkopuolella. Silli on silakan suurempi, Atlantilla elävä "serkku". Biologisesti tarkastellen silakka ja silli ovat itse asiassa sama kala. Itämeressä elävä silakka on kuitenkin silliä pienempää ja vähärasvaisempaa.

5. Silakka on herkullista

Luulitko, että silakasta ei voi tehdä muuta kuin silakkalaatikkoa tai -pihvejä? Silakka on todella monipuolinen raaka-aine, jota voi käyttää useissa erilaisissa ruokalajeissa. 


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!