Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Asiantuntija kertoo, mitä kalaa suomalaisten kannattaa syödä

Kalatiskiltä kannattaa valita muutakin kuin lohta.
Kalatiskiltä kannattaa valita muutakin kuin lohta.Shutterstock
Julkaistu 14.07.2025 07:46

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomalaisilla olisi varaa lisätä kalansyöntiään. Ei kuitenkaan ole täysin samantekevää, mitä kalaa lautaselleen valitsee.

Kalan syönnillä on runsaasti terveyshyötyjä, muistutti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Riikka Airaksinen tiedotteessa kesällä 2024. Kalan käytön lisääminen hyödyttää sekä yksilön terveyttä että ympäristöä.

– Kalan terveyshyötyjä ovat muun muassa kalsium, jodi, proteiini ja vitamiinit. Kalan syöminen pidentää elinikää ja vähentää sairauksia ja lisäksi kalalla on pienempi hiilijalanjälki kuin lihalla, Airaksinen sanoo.

Kalaa tulisi syödä ravitsemussuositusten mukaisesti 2–3 kertaa viikossa, kalalajeja vaihdellen. Suomen suosituin kala on tällä hetkellä Norjan lohi, jonka kuluttaminen on monella tapaa ongelmallista.

Lue myös: Ruotsalaisasiantuntija tyrmää Suomenkin suosituimman kalan: Jätä mieluummin syömättä

Lisää näitä kaloja lautaselle huoletta

Airaksinen muistuttaa, että kalan käytössä tulee ottaa huomioon kalakantojen kestävyys ja se, onko kala pyydetty tai tuotettu vastuullisesti. Uhanalaiset ja vaarantuneet lajit tulee jättää rauhaan.

– Ympäristön kannalta parhaita vaihtoehtoja Suomessa ovat yleisesti ottaen sisävesien luonnonkalat, joten niiden käyttöä tulisi lisätä. Lisäksi kasvatettu kala on yhtä lailla terveellistä ja sen osalta rehutehokkuus parempi kuin maanpäällä kasvatettavilla eläimillä, Airaksinen muistuttaa.

Asiantuntijan mukaan lautasille voisi huoletta lisätä muikkua, ahventa, kuhaa, särkeä ja lahnaa sekä kotimaista kasvatettua kalaa, kuten kirjolohta ja siikaa.

WWF:n kalaoppaasta voit tarkistaa, mitkä kalat ovat vastuullisia valintoja. 

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran heinäkuussa 2024.

Lue myös: Kaupan kirjolohesta tarttui Lauran sormeen jotain kuvottavaa: "Tuli kylmät väreet"

Katso myös: Muikkua vai kuhaa juhlapöytään? Vinkit suosituimpien ruokakalojen nappaamiseen

5:23Muikkua vai kuhaa juhlapöytään? Vinkit suosituimpien ruokakalojen nappaamiseenMikkeliläisen kalastustarvikeliike Kala-Kallen yrittäjä Jari Väisänen kertoo kalavinkit.

Lisää aiheesta:

Asiantuntija kertoo, mitä kalaa kannattaa syödäRuotsalaisasiantuntija tyrmää Suomenkin suosituimman kalan: Jätä mieluummin syömättäTiesitkö tätä suomalaiskaupoissa myytävästä lohesta? Monella on edelleen väärä käsitys kirjolohestaTätä ruokaa sinäkin voisit todellisuudessa syödä kymmenen kertaa enemmän – halvempaa kuin lohi: "Rasva on pehmeää ja proteiinia runsaasti"Tiedätkö sinä totuuden ostamastasi kalasta? Yli puolet suomalaisista luulee oleellisen asian väärin: "Käytännössä moni ei syödessään tiedä"WWF:n listaus paljastaa: Nämä kalat on parempi jättää syömättä – mukana monta tuttua suosikkia
RuokaKalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 18:59
    Ruokaniksit

    Tämän helpommaksi ei valkosipulin kuoriminen enää voi mennä

  • 14:15
    Asuminen

    Suomalaisten ruokailutavat syynissä: Joka neljäs syö sohvalla

  • 09:34
    Ravitsemus

    Tätä arkiruokaa Hanna Partanen suosittelee: "Järkyttävän suuri määrä kuitua"

  • 06:07
    Google

    Ruokareseptihaut, jotka trendasivat vuonna 2025 – haitko sinäkin?

  • Eilen16:45
    Ravitsemus

    Ainakin yksi seikka pastapaketin kyljestä kannattaa tarkistaa