Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Teetkö kalakeiton näin? Kermaisen kalasopan paras valmistustapa – tarkkana perunavalinnan kanssa!

Kalakeittoon kannattaa sujauttaa pottujen lisäksi myös muita kasviksia, kuten porkkanaa.
Kalakeittoon kannattaa sujauttaa pottujen lisäksi myös muita kasviksia, kuten porkkanaa. Shutterstock
Julkaistu 08.02.2022 08:15

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Miten tehdään täydellistä kalasoppaa? Koostimme kansallisen kalakeittopäivän kunniaksi parhaat kalakeittovinkit.

Helmikuun kahdeksas päivä vietetään kansallista Kalakeittopäivää. Pro Kala ry:n mukaan Kalakeittopäivää vietetään, jotta suomalaiset muistaisivat kalan syönnin positiiviset puolet. Kalaa syödään edelleen liian vähän suosituksiin nähden, vaikka valtaosa tiedostaakin kalan terveysvaikutukset. Vain kolmannes suomalaisista syö kalaa suositusten mukaan, eli 2–3 kertaa viikossa.

Itse tehty kalaliemi hakkaa kaupan valmiin version

Jos kalakeittoon haluaa toden teolla panostaa, kannattaa joskus kokeilla kalaliemen tekemistä itse. Se ei ole ollenkaan vaikeaa!

Itse tehty kalaliemi:

Irrota kalan päästä kidukset. Huuhdo perkeet kylmän veden alla ja nosta ne kattilaan. Lisää vesi, suolaa, sipulia, purjonvarsia, pippureita, sitruunaa ja laakerinlehtiä. Kiehauta. Kuori kalaliemen pintaan kertyvä vaahto pois. Hauduttele kalalientä juuri ja juuri kiehumispisteessä noin 30 minuuttia. Anna kalaliemen levätä 30 minuuttia ja siivilöi liemi.

Ohje: Hätälä

Kalatuotteita valmistava Hätälä suosittelee pyytämään kalatiskiltä kalan perkeet mukaan. Voit käyttää fileet keittoon ja keitellä liemen esimerkiksi lohen päästä, ruodoista ja nahasta.

Kalaliemen valmistamista itse suositteli MTV Uutisten Makuja-ruokasivuille myös keittiömestari Ari Ruoho vuonna 2017.

– Kun kalalientä keittää kotona, kannattaa keittää vähän enemmän kerralla ja pakastaa sitä, vaikka ihan litran purkkeihin, Ruoho vinkkasi.

Ruohon mukaan paras kalaliemi syntyy vaaleista kaloista. Kidukset tulee ottaa aina kalan päästä pois, ja ruodot tulee huuhdella hyvin.

Valitse kalakeittoon oikeanlainen peruna

Myös perunalajikkeissa on eroja, muistuttaa Kalaneuvos. Hyvän keiton saa aikaiseksi, jos luottaa tuttuun ja turvalliseen yleisperunaan. Sitä myydään kaupoissa keltaisissa pusseissa. Kalaneuvoksen mukaan paras kalakeitto syntyy kuitenkin kiinteästä perunalajikkeesta (vihreä pussi). 

– Kiinteä perunalajike, kuten siikli, sisältää vähemmän tärkkelystä kuin esimerkiksi yleisperuna. Tästä syystä kiinteä perunalajike ei hajoa kypsennettäessä, vaan pitää muotonsa kypsennyksen aikana ja sopii siksi hyvin keitto- ja uuniruokiin, Kalaneuvokselta kerrotaan.

Lue myös: Harri Syrjänen paljastaa luottoreseptinsä salaisuuden: "Ehkä maailman paras lohikeitto"

Kala keittoon samaan aikaan kerman kanssa – käytä kuohukermaa

Kala on raaka-aineena herkkä, eikä se parane kalakeitossa pitkään hauduttamalla. Jos kalan lisää jo sopan keittämisen alkuvaiheessa, valmiista keitosta ei välttämättä enää edes erota kokonaisia kalapaloja. 

Raa'at kalapalat kannattaa lisätä soppaan vasta loppuvaiheessa, esimerkiksi samaan aikaan kerman kanssa. Ja

– Turhaa sekoittamista kannattaa välttää. Kalat kypsyvät muutamassa minuutissa ja keitto on valmis tarjoiltavaksi, Kalaneuvokselta opastetaan. 

Ja mitä kermaan tulee, täyteläisimmän maun saa kunnon kuohukermalla. 

Myös valmiiksi kypsä kala sopii keittoon

Voit korvata osan tai kaiken raa'an kalan keitossa valmiiksi kypsennetyllä kalalla laittamalla kypsät kalapalat keittoon sitten, kun olet jo poistanut kattilan liedeltä.

Maukas kalasoppa valmistuu esimerkiksi savukalasta.

– Keittoon savukala tuo upean, pehmeän savun maun, Pro Kala ry:stä vinkataan.

Viimeistele tuoreilla yrteillä

Parhaan lopputuloksen saa, kun kalakeitossa käyttää tuoreita yrttejä. Perinteisen kalakeiton mausteeksi sopii tietysti tilli ja esimerkiksi hienonnettu ruohosipuli. Aasialaistyylisen kalakeiton saa helposti vaihtamalla kerman kookoskermaan ja perinteiset suomalaiset yrtit esimerkiksi korianteriin. 

Lue myös: Vartissa valmis helppo kalakeitto! Suomalainen huippukokki paljastaa salaisen ainesosan, joka tekee keitosta täydellistä

Lähteet: Pro Kala ry, Kalaneuvos, Hätälä

Videolla: Näin valmistuu Harri Syrjäsen täydellinen lohikeitto

0:54Näin valmistuu Harri Syrjäsen lohikeitto

Lisää aiheesta:

Laitatko kiistellyn raaka-aineen kalakeittoon? "Ikuinen taistelu, kuuluuko vai ei"Lohikeittoa nopeasti ja halvalla: Jessen soppa maksaa alle kaksi euroa annokseltaTässä on paras tapa valmistaa kermainen kalakeitto Laitatko sinä kiistellyn raaka-aineen kalakeittoon? Kalakokki Villen soppaan se sujahtaa: "Ikuinen taistelu, että kuuluuko vai ei"Suomalainen huippukokki paljastaa parhaan kalakeittoreseptinsä – nerokkaalla kalankäsittelykikalla entistäkin herkullisempi lopputulosNäin teet kalakeitosta entistä parempaa – keittiömestari paljastaa perinteisen ruoan sielun
KalaRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?

  • 25.7.17:01
    Ruoka

    Henri Alénin vinkki: Tämä kalamarinadi on aivan lyömätön kesällä

  • 17.7.19:15
    Jyrki Sukula

    Jyrki Sukula kertoo, mistä tunnistaa tuoreen kirjolohen