Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mahtava lohikala, joka on todella helppo valmistaa ruoaksi – moni suomalainen ei ole edes maistanut

Friteeratut muikut ovat suurta herkkua! Kuvassa frittimuikut porkkana-inkiväärikastikkeella. Kuva: Pro Kala ry
Friteeratut muikut ovat suurta herkkua! Kuvassa frittimuikut porkkana-inkiväärikastikkeella. Kuva: Pro Kala ryPro Kala ry
Julkaistu 19.11.2021 16:44

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Pro Kala ry muistuttaa herkullisen muikun sesongista. Oletko sinä maistanut muikkua? Muikun kutuaika on loka-joulukuussa, joten juuri nyt kalastajat keräävät talteen monen mielestä herkuista suurinta: muikun mätiä.

Muikku on suomalaisen sisävesikalastuksen tärkein saaliskala niin saaliin määrässä kuin arvossa mitattuna, kertoo Pro Kala ry. Lohikaloihin kuuluvaa muikkua on pyydetty Suomessa jo vuosisatojen ajan. Oletko itse koskaan tehnyt ruoaka muikusta? Se on todella helppoa, sillä muikkua ei tarvitse suomustaa.

Voissa paistettua muikkua ei voita mikään

Voissa paistetut muikut ovat monen Järvi-Suomen asukkaan lempiruokaa. Miedon makuinen muikku sopii moneen eri ruokaan ja sen voi valmistaa paistamisen lisäksi esimerkiksi friteeraamalla, savustamalla tai uunissa.

– Muikun pienet ruodot pehmenevät kypsennettäessä, joten niistä ei tarvitse huolehtia, yhdstyksestä muistutetaan.

Muikut on helppo perata itsekin, mutta näin syksyisin kauppojen valikoimista löytyy yleensä vain perattuja muikkuja. Tämä johtuu kutuajasta: muikkujen mäti otetaan talteen ja siksi kalat perataan valmiiksi.

Muikun mäti sopii erittäin hyvin blinien kanssa tarjottavaksi.

Muikku, muje vai rääpys?

Muikkua oi myös syödä hyvällä omallatunnolla, sillä kala on ympäristöystävällinen valinta. Kalastus ei uhkaa muikkukantoja ja järvikalan syöminen ylipäätään on todellinen ekoteko.

Sanotaan, että rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja tämä pätee myös muikkuun. 

– Muje ja rääpys tarkoittavat molemmat muikkua, ja meressä elävää merimuikkua puolestaan sanotaan maivaksi. Omat erikoisuutensa ovat myös Kitkan viisas ja Puruveden muikku, joilla on EU:n nimisuoja. Kitkan viisas on koillismaalla elävä muikku, Puruveden muikku puolestaan elää Saimaahan kuuluvassa Puruveden järvessä.

Nappaa ohje: Frittimuikkuja ja porkkana-inkiväärikastike

500 g muikkuja
suolaa
2 rkl leivinjauhetta
4 rkl maissijauhoja
6 rkl vehnäjauhoja
2 dl hiilihapollista kivennäisvettä
7 dl rypsiöljyä uppopaistamiseen

  1. Perkaa ja huuhtele muikut. Valuta hyvin, kuivaa tarvittaessa paperilla ja mausta suolalla.
  2. Tee friteeraustaikina: sekoita leivinjauhe, maissijauhot ja vehnäjauhot keskenään pienessä kulhossa. Kaada päälle kivennäisvettä, kunnes seos muuttuu sakeaksi taikinaksi.
  3. Kasta muikut taikinassa. Lämmitä rypsiöljy korkeareunaisessa kattilassa 170-asteiseksi. Paista muikut pienissä erissä rapeiksi.
  4. Valuta talouspaperin päällä ja tarjoa heti porkkana-inkiväärikastikkeen kanssa.

Porkkana-inkiväärikastike:

3 cm:n pala inkivääriä kuorittuna
1 iso porkkana
1 keskikokoinen sipuli
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl soijakastiketta
1 tl suolaa
1 rkl seesamiöljyä
1 dl rypsiöljyä

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen öljyjä lukuun ottamatta ja aja tasaiseksi tahnaksi.

Lisää öljyt ohuena nauhana koneen käydessä.

Lue myös: Tiesitkö tätä suomalaiskaupoissa myytävästä lohesta? Monella on edelleen väärä käsitys kirjolohesta

Lisää aiheesta:

Nyt kannattaa ostaa tätä kalaaTätä kalaa kannattaa nyt ostaa – edullinen kilohinta ja helppo käsitellä!Päivitetty perinneruoka! Näin silakkapihvit kannattaa tehdä"Aivan törkeän hyvän makuista!" – Helin helppo kalatahna yllättääSyötkö tätä edullista kalaa? Keittiömestari ylistää: "Edelleen vähän aliarvostettu"Moni on unohtanut täysin tämän mahtavan suomalaisen perinneruoan: "Kannattaa päivittää käsitykset tälle vuosikymmenelle"
RuokaKalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:45
    Halloween

    Halloween-juhlien hurjat tarjoilut: Neljä helppoa ohjetta

  • 12:37
    Ravintolat

    Michelin-tähtiin kohumuutos täysin puskista: "Uskon, että on voitu saada huijaamalla"

  • 08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • Eilen17:24
    Ravintolat

    Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide

  • Eilen09:34
    Ravintolat

    Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohu