Kokki Jyrki Sukulan mielestä tuoretta kalaa etsiessä on hyvä käyttää niin haju- kuin näköaistiakin.
Monessa liemessä keitetty kokki Jyrki Sukula tunnetaan nykyään myös kalamiehenä. Sukula on yksi kalanviljelyteknologiayritys Finnforelin perustajista ja toimii näin ollen kotimaisen kasvatetun kirjolohen sanansaattajana.
Lue myös: Jyrki Sukula jyrähtää: Suomessa on "häpeällinen" kalaongelma
Näin tunnistat tuoreen kirjolohen
Sukula paljasti kirjolohivinkkinsä Helsingin Messukeskuksessa keväällä järjestetyillä Ruoka 2025 -messuilla.
Hän antoi neuvoja muun muassa tuoreen kalan tunnistamisesta kalatiskillä.
– Tuoreen kirjolohen tunnistaa siitä, että se ei tuoksu millekään. Raikas kala ei tuoksu tavallaan kalalle. Se ei tuoksu millekään, Sukula muistutti.
Myös kalan ulkonäöstä voi päätellä jotain sen tuoreudesta. Sukulan mukaan tuore kala ei ole "limainen", vaan kiiltävä.
– Jos ostaa kokonaisen kalan, sen katse on kirkas ja kidukset ovat punaiset. Ei niin kuin suomalaisella miehellä lauantaiaamuna, että silmät ovat punaiset ja kidukset ovat harmaat, Sukula nauroi.
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 15. huhtikuuta 2025.
Miten kirjolohifileestä paistetaan täydellistä, ja mitä Jyrki Sukula suosittelee kalan lisukkeeksi pääsiäispöytään? Katso videolta!