Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Jyrki Sukula kertoo, mistä tunnistaa tuoreen kirjolohen

8:27imgKatso videolta Jyrki Sukulan kalavinkit!
Julkaistu 17.07.2025 19:15

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kokki Jyrki Sukulan mielestä tuoretta kalaa etsiessä on hyvä käyttää niin haju- kuin näköaistiakin.

Monessa liemessä keitetty kokki Jyrki Sukula tunnetaan nykyään myös kalamiehenä. Sukula on yksi kalanviljelyteknologiayritys Finnforelin perustajista ja toimii näin ollen kotimaisen kasvatetun kirjolohen sanansaattajana.

Lue myös: Jyrki Sukula jyrähtää: Suomessa on "häpeällinen" kalaongelma

Näin tunnistat tuoreen kirjolohen

Sukula paljasti kirjolohivinkkinsä Helsingin Messukeskuksessa keväällä järjestetyillä Ruoka 2025 -messuilla.

Hän antoi neuvoja muun muassa tuoreen kalan tunnistamisesta kalatiskillä.

– Tuoreen kirjolohen tunnistaa siitä, että se ei tuoksu millekään. Raikas kala ei tuoksu tavallaan kalalle. Se ei tuoksu millekään, Sukula muistutti.

Myös kalan ulkonäöstä voi päätellä jotain sen tuoreudesta. Sukulan mukaan tuore kala ei ole "limainen", vaan kiiltävä.

– Jos ostaa kokonaisen kalan, sen katse on kirkas ja kidukset ovat punaiset. Ei niin kuin suomalaisella miehellä lauantaiaamuna, että silmät ovat punaiset ja kidukset ovat harmaat, Sukula nauroi.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 15. huhtikuuta 2025.

Miten kirjolohifileestä paistetaan täydellistä, ja mitä Jyrki Sukula suosittelee kalan lisukkeeksi pääsiäispöytään? Katso videolta!

Lue myös: Suomessa keksittiin täysin uudenlainen pekoni

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Kala