Yrttiöljy ja täytetyt leivät 18.6.2001

Toim. Sari-Leena Heilanen

Yrttiöljyillä voit maustaa lihaa, kalaa, broileria, kasviksia sekä käytää salaattikastikeena. Yrttiöljy sopii mainiosti myös leivälle levitteeksi. Valmista öljyt tuoreista, pestyistä yrteistä. Öljy säilyy hyvin jääkapissa pari viikkoa.

Rakuunaöljy

1 ruukku tuoretta rakuunaa
2 rkl sinappia
1,5 dl öljyä
ripaus suolaa ja sokeria


Basilikaöljy

1 ruukku tuoretta basilikaa
1 ruukku rucolaa
1,5 dl öljyä
ripaus suolaa

Revi yrtit kulhoon, lisää muut mausteet ja öljy. Hienonna sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa tasaiseksi kastikeeksi.

Täytetyt leivät

4 rieskaa tai pitaleipää tai tortilaa
4-6 rkl yrttiöljyä
400g broilerisuikaleita
2 tomaattia siivuina
2 dl kuutioitua tuoretta kurkkua
salaatinlehtiä

Paista broilerisuikaleet pannulla. Lämmitä leivät grillillä, mikrossa tai uunissa. Sivele leiville yrttiölyä. Täytä leivät lämpimillä broilerisuikaleilla, tomaatti siivuilla, kurkku kuutioilla ja salaatinlehdilla. Tarjoa leivät heti lämpiminä.

Vuoden vihannes kukkakali maistuu raakana, marinoituna, keitettynä tai höyrytettynä, wokattuna vaikkapa broilerin- tai possulihan kanssa tai se valmistuu gratinoituna uunissa. Herkullinen kaali on myös ns. vihreä kukkakaali eli romanescu. Kaupojen vihannesosastoilta saattaa löytyä myös violettia tai keltaista kukkakaalia.

Lue myös:

    Uusimmat