Yoko Ono Helsinkiin: Luomme show'n, jollaista ei ole ennen koettu

John Lennonin leski Yoko Ono esiintyy Helsingin juhlaviikoilla Sonic Youthin laulaja-kitaristin Thurston Mooren kanssa. Ono sanoo luovansa Suomessa show'n, jollaista ei ole ennen koettu.

Muusikko ja kuvataiteilija Yoko Ono, 80, tuntee arvonsa. Hänen haastattelemisensakaan ei ole aivan yksinkertaista. Ono vaatii kysymykset etukäteen, mutta hylkää ne, koska osa kysymyksistä liittyy hänen kuolleeseen mieheensä, Beatles-tähti John Lennoniin.

Kun juttua tekevä toimittaja on vaihtunut ja uudet kysymykset hyväksytty, vartin mittainen puhelinhaastattelu onnistuu. Ei Ono tosin vieläkään juuri vastaile kysymyksiin, vaan kommentoi kaikkea muuta, mitä mieleen tulee.

Juuri tällä hetkellä hän on innostunut uuden musiikin tekemisestä. Onon mukaan kiinnostavinta ja parasta musiikkia tällä hetkellä tekee - hän itse.

– Olen aivan innoissani uudesta albumistani, joka julkaistaan syyskuussa, Ono sanoo STT:lle.

Levyllä Onon kanssa musisoivat hänen poikansa Sean Lennon ja Cibo Matto -yhtyeestä tuttu Yuka Honda.

– Ihmiset sanovat, että olen vanha ja etten ole tehnyt levyn hyväksi muuta kuin antanut nimeni kanteen. Se ei pidä paikkaansa. Biisit ovat sanoituksia myöten minun tekemiäni, ja tuotinkin levyn itse.

– Yuka ja Sean ovat loistavia muusikkoja ja voisivat tehdä vaikka minkälaista musiikkia. Mutta kun he työskentelevät minun kanssani, he ovat hyvin kunnioittavia ideoitani kohtaan ja noudattavat niitä. He tuntevat ajatukseni, eikä minun yleensä tarvitse selittää heille mitään erikseen.

Ainutlaatuinen show improvisoimalla

Helsingin juhlaviikoille Ono saapuu esiintymään vaihtoehtorockin suuryhtyeen Sonic Youthin laulaja-kitaristin Thurston Mooren kanssa. Konsertti perustuu viimevuotiseen Yokokimthurston-levyyn, jonka Ono julkaisi Mooren ja Sonic Youthin toisen voimahahmon, basisti Kim Gordonin kanssa.

Melkein 30 vuotta naimisissa olleet Moore ja Gordon erosivat levyn julkaisun jälkeen, eikä Gordon ole Helsingissä mukana kokoonpanossa. Ono ei ole halunnut valita puoltaan, vaan on esiintynyt molempien kanssa. Helsingin-konserteista hän ei vielä paljasta juuri mitään.

– En itsekään tiedä, mitä odottaa keikalta. Musiikkimme perustuu uuden luomiseen, ja improvisoimme paljon. Luomme show'n, jollaista ei ole koskaan aikaisemmin koettu.

Koko lailla samalla tavoin Ono tekee myös kuvataiteensa.

– Minä vain muutan kuvallisiksi asiat, jotka ilmestyvät päähäni.

Taiteilija ja aktivisti

Taiteen lisäksi Yoko Ono on jo vuosikymmeniä ollut näkyvä rauhan- ja ihmisoikeusaktivisti. Viime aikoina hän on kampanjoinut muun muassa liuskekaasun hyödyntämisessä käytettävää vesisärötystä vastaan.

Menetelmä on liannut vesistöjä muun muassa Pennsylvaniassa, jossa Ono on kiertänyt poikansa ja näyttelijä Susan Sarandonin kanssa vastustamassa luonnon tärvelemistä.

– Menimme paikan päälle katsomaan, miten ihmiset siellä elävät. Puhdasta vettä ei ole. Kaasuyhtiöt tarjoavat ihmisille päivittäisannoksen vettä, mutta se ei riitä mihinkään. He joutuvat käyttämään ruuanlaitossa kuravettä.

(MTV3–STT)

Lue myös:

    Uusimmat