Yllättävä vaikutus: Näin paljon likaiset ikkunat vievät valolta tehoa

Keskikesällä moni laiskakin ikkunoiden pesijä kauhistuu näkemäänsä. Kirkas valo paljastaa lasiin kertyneet tahrat ja ikkunoiden harmaan pinnan. Tiesitkö, että lian vuoksi valo menettää tehostaan hurjan paljon?

Kuulutko niihin, joiden ikkunat jäävät vuodesta toiseen pesemättä? Vaikka työ tuntuisi tylsältä, se kannattaa. Lian takia valo menettää tehostaan jopa 40 prosenttia.

Näillä vinkeillä ikkunasi ovat pian puhtaat

Pesu-urakka kannattaa ajoittaa viileään poutapäivään. Pilvinen sää ei haittaa vaan pikemminkin auringon säteet, jotka voivat ikkunaan osuessaan kuivattaa lasit kesken pesemisen.

Peseminen on hyvä aloittaa ikkunan pielien sekä ikkunalautojen puhdistamisesta. Imurilla voi napata isoimmat roskat ja kostealla siivousliinalla viimeistellä työn. Kun puitteet ovat siistit, urakka jatkuu ikkunoista.

Oikeat välineet helpottavat siivoojaa

Lasien pesemistä helpottaa veden varaaminen kahteen sankoon. Toisessa on puhdas vesi ja toisessa likainen. Pesemisen myötä puhdaskin vesi likaantuu, mutta veden voi vaihtaakunkin ikkunan pesemisen jälkeen. Sankojen lisäksi varusta itsesi siivousliinalla, ikkunankuivaimella ja säämiskällä.

Pesuaineeksi riittää astianpesuaine mutta yhtä hyviä ovat yleispuhdistus- ja ikkunanpesuaineet. Martat vinkkaavat, että niukalla pesuaineen käytöllä säästyy ikkunoiden huuhtelemiselta. Tyypillisten pesuaineiden lisäksi etikkaa on pidetty yhtenä tehokkaimmista ikkunanpuhdistusaineista. Sillä on etunsa ja haittansa, joka liittyy hajuun. Etuna on kuitenkin kristallinkirkkaat ja tahrattomat lasit.

Perusvinkki on, että lasit pestään uloimmasta lasista alkaen ikkunanpesimellä tai liinalla. Etenkin ulkoruudut kannattaa pestä huolellisesti ennen lastaan tarttumista. Ikkunankuivaimen käytössä on omat sääntönsä. Sillä pitää vetää tasaisia, yhdensuuntaisia vaaka- ja pystyvetoja eikä painaa liiaksi ikkunaan vasten. Kun kuivaimen käyttää liinassa aina ennen uutta vetoa, jää ikkunaan vähemmän jälkiä.

Pesemisen viimeistelee ikkunoiden nurkkien kuivaaminen säämiskällä tai liinalla, talouspaperikin sopii. Ikkunalaudoille tippuneen veden voi pyyhkäistä lopuksi vielä pois ja sen jälkeen nauttia näkemästään.

Lähteet: Martat

Kuvat: Colourbox

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja