Yllättävä tutkimustulos: Haiseva ruoka auttaa onnistumaan painonpudotuksessa?

Voimakkasarominen ruoka saattaa helpottaa ihmisiä painonpudotuksessa pienentämällä nautitun ruoan annoskokoa.

Hollantilaistutkija Rene de Wijk päätti tutkia voimakasaromisen ruoan vaikutusta siihen, kuinka paljon ihmiset syövät. Mies oli aikaisemmin tutkinut ruoan koostumuksen vaikutusta annoskokoon, ja kiinteärakenteista ruokaa syövien raportoitiin tällöin syövän pienempiä määriä.

Tällä kertaa de Wijk kuitenkin kiinnostui ruoan aromeista, ja hän kokosi kymmenhenkisen testiryhmän kokeillakseen niiden vaikutusta syödyn ruoan määrään. Vapaaehtoiset testiryhmäläiset saivat annostella pumpulla vaniljakiisseliä suuhunsa samalla kun heidän nenäänsä ja kurkkuaan stimuloitiin kerman aromilla.

Testiryhmä pystyi kontrolloimaan pumpusta tulleen vaniljakiisselin määrää, ja ryhmän tarkoituksena oli ottaa pumpusta aina "suullisia" kiisseliä. Vaikka tutkimustapa ei olekaan se normaalein syöntimetodi, sen tuloksia pystytään mittaamaan yleisellä tasolla. Kolmekymmentä kertaa koetta toistettuaan tiedemies kollegoineen alkoi nähdä selvän kaavan testiryhmäläisten käyttäytymisessä:

– Mitä voimakkaammin aromia annosteltiin, sitä pienemmiksi testiryhmäläisten ottamat kiisselimäärät kävivät. Aromien määrä pidettiin hyvin pienenä ja hädin tuskin havaittavana, de Wijk kertoo.

De Wijkin mukaan syy pienempiin annoskokoihin saattaa piillä siinä, että voimakkaan hajun aistiessamme otamme vaistonomaisesti pienempiä suupaloja, sillä haluamme välttää huonot makukokemukset. Tutkimustulos saattaa avata uusia keinoja painonpudotukselle, sillä vaikutukset näkyivät vain pienen aromimäärän lisäyksellä.

Tutkijat haluavat muistuttaa, että erilaisia ruoan aromeita on olemassa monia, ja jotkut tuoksut voivat stimuloida ihmisiä syömään enemmän. Kuitenkin ruokahalua saatetaan tulevaisuudessa pystyä manipuloimaan hyödyntämällä de Wijkin tutkimusta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja