Mainos

Yllättävä paljastus: Ruotsin pommi-iskuissa on käytetty kauko-ohjaimina vanhoja Nokian matkapuhelimia – "Moni hyödyntää etänä käytettävää sähköistä laukaisinta"

10:31

Ruotsissa on tapahtunut jo noin sata räjähdystä vuoden aikana. Aftonbladetin mukaan pommeissa käytetään myös yhä useammin sähköistä laukaisinta, kuten vanhaa matkapuhelinta. Tähän tarkoitukseen on käytetty myös Nokian vanhoja matkapuhelimia.

Muutama kuukausi sitten poliisi löysi eräästä Tukholman pohjoispuolella sijaitsevasta autotallista 1,3 kiloa dynamiittia, vanhan Nokia-matkapuhelimen ja ne yhdistävän sähköjohdon.

– Kilon kokoinen räjähde voisi saada aikaan erittäin suurta tuhoa. Se riippuu tietysti myös kohteesta ja minne räjähde on sijoitettu, sanoo räjähdeasiantuntija Gary Campbell.

– On traagista, että Ruotsissa tapahtuu näin paljon pommi-iskuja. Sitä ei voi hyväksyä. Se on jatkunut jo pitkään ja tulee vielä pahenemaan, hän jatkaa. 

Tekijän ei tarvitse olla lähelläkään räjähdyspaikkaa

Samalla autotallista löytyi laittomia aseita, jotka poliisin mukaan liittyvät rikollisjengeihin. Dynamiitti ja laukaisin luokiteltiin kotitekoiseksi pommiksi, jota ei ole tarkoitettu sotilaskäyttöön.

Esimerkiksi viime viikonloppuna Malmössa tapahtui kaksi räjähdystä. Räjähdyksissä ei loukkaantunut ihmisiä, mutta jälkimmäisessä kerrostalo kärsi vaurioita. Poliisi ilmaisi huolensa siitä, että pommien koko on entistä suurempi.

– Moni myös hyödyntää etänä käytettävää sähköistä laukaisinta, jolloin tekijän ei tarvitse olla räjähdyspaikalla paikalla lainkaan. Se on ongelmallista, sanoi Malmön poliisipäällikkö Stefan Sintéus.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja