Mainos

Ylivieskan uuden kirkon rakentaminen jäissä: ”Toivomme armahtavaa päätöstä kirkkohallitukselta”

2:08

Suvannon kappelista Ylivieskassa purkautuu sunnuntaiaamuna messun jälkeen iloista ja nauravaista väkeä. Hymy hyytyy pian, kun puhe kääntyy tulevaan viikkoon. Kirkkohallituksen täysistunto käsittelee uudelleen Ylivieskan uuden kirkon rakentamishanketta – edellisellä kierroksella alkukesästä kirkkohallitus ei puoltanut hanketta.

– Kyllähän se sai meidät ymmälleen ja pettymys oli suuri, koska odotus oli, että päästään rakentamaan, sanoo kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja Antti Lauhikari.

Hän on istunut uuden kirkon rakennustoimikunnassa ja tietää, että suunnitelmat on tehty ammattitaidolla ja tarkasti. Reilun 13 miljoonan kirkkorakennus on entistä pienempi, mutta hintava, koska mukana tulee myös uusi seurakuntakoti.

– Meillä on talous kunnossa ja olemme laskeneet, että voimme tämän hankkeen toteuttaa, mutta kirkkohallitus näkee asian toisin. Työt olisivat jo käynnistyneet, jos lupa olisi tullut kesäkuun alussa, harmittelee Lauhikari.

Samaa miettii kirkkoherra Eija Nivala.

– Täällä on ollut hyvä, kuiva kesä, joka olisi ollut suotuisa rakentamiselle. Harmittaa myös suunnittelijoiden ja rakentajien perheiden kannalta tilanne, kun työt peruuntuivatkin kesän kynnyksellä, sanoo Nivala.

Kirkkohallitus katsoi pääasiallisena kriteerinään, että seurakunnan talous ei kestä näin hintavan hankkeen toteuttamista. Kirkkohallituksen avustus olisi yksi miljoona, vakuutuksen osuus 6 miljoonaa, seurakunnalle jäisi keräysvarojen jälkeen yli viisi miljoonaa euroa.

– Onhan se mittava hanke, mutta olemme rahamme laskeneet ja uskomme tähän suunnitelmaan, sanoo kirkkoherra Nivala.

Pitkä odotus ja pettymys

Kaupungin vanha puukirkko paloi tuhopolton seurauksena pääsiäislauantaina vuonna 2016, jonka jälkeen uuden kirkon rakentamisesta tehtiin heti päätös. Seurakunta ryhtyi innolla keräämään rahaa ja myi kaikkea mahdollista.

– Pelkästään sukkia kudottiin ympäri maata kymmenien tuhansien eurojen edestä, muistelee kirkkovaltuuston jäsen Mauno Autio.

Lisäksi hiiltyneitä hirren pätkiä myytiin sellaisenaan, samoin vanhoja nauloja. Moni käytti luovuuttaan ja rakensi nauloista ja hiiltyneistä hirsistä jos jonkinlaista kynttilänjalkaa ja koriste-esinettä. Tavoitteena on ollut miljoonan euron kerääminen myyntituotoilla.

– On se ollut kova urakka. Nyt on kasassa kohta 700 000 euroa, eli paljon on työtä tehty, sanoo Autio.

Kukaan ei peittele pettymystään kirkkohallituksen linjaukseen.

– Kyllähän meidän näkökulmasta seurakunta on itsenäinen toimija. Olisimme toivoneet että meidän suunnitelmiin luotetaan ja uskotaan siihen mitä me esitämme, sanoo kirkkoherra Nivala.

Mauno Autio vetoaa kirkkohallitukseen, joka käsittelee asiaa uudelleen keskiviikkona täysistunnossaan. Pohjaesityksenä on, että kirkonrakennushanketta ei puolleta.

– Toivoisin että tulisi vihdoinkin ylivieskalaisille armahtava päätös kirkkohallitukselta. Se, että menetetään oma kirkko, niin se on koko pitäjää koskettava järkyttävä tilanne. Nyt tarvittaisiin armon viestiä kirkkohallitukselta, ei hyvin ajattelematonta päätöstä, vetoaa Autio.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja