Mainos

Ylioppilaiden työttömyys kasvanut nuorisotakuun aikana

Ylioppilaiden työttömyys on kasvanut selvästi nuorisotakuusta huolimatta, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilasto.

Tilaston mukaan vasta ylioppilaaksi tulleiden työttömyys oli joulukuussa 2014 lähes tuplaantunut edellisestä vuodesta. 20–24-vuotiaiden ylioppilaiden työttömyys oli puolestaan 37 prosenttia korkeampi edellisvuoteen verrattuna. 

Sama trendi näkyy myös pedemmällä aikavälillä: kahden viime vuoden aikana ylioppilaiden työttömyys on kaksinkertaistunut. 

– Kolme neljästä lukion päättäneestä nuoresta haluaisi jatkaa opintojaan suoraan korkea-asteelle, mutta vain kolmasosalle heistä aukeaa tie. Lukion jälkeen välivuosien pitäjille ei myöskään ole työpaikkoja tarjolla entiseen malliin. Nykyinen taloustilanne on kärjistänyt ongelmaa, sanoo korkeasti koulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.  

Akavan mielestä opintopolkujen tulisi olla huomattavasti joustavampia. Lisäksi siirtymiä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sisällä ja välillä pitäisi joustavoittaa.

 – Työelämässä päädytään samoihin työtehtäviin hyvin erilaisilla koulutus- ja urapoluilla, eikä suurimpaan osaan työtehtävistä ole tiettyä koulutusta. Juuri tässä olisi opinto-ohjaajien sauma neuvoa lukiolaisia pohtimaan erilaisia mahdollisuuksia, sanoo asiantuntija Ida Mielityinen.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.