Ylilääkäri kritisoi saattohoitoa sairaaloissa ja terveyskeskuksissa

Suomessa tarvitsee vuosittain saattohoitoa noin 15 000 ihmistä. Saattohoitokoteja on Suomessa neljä. Terhokodin johtajan, ylilääkäri Juha Hännisen mielestä terveyskeskuksissa ja sairaaloissa kuolevat ihmiset jäävät paitsi parhaasta mahdollisesta avusta.

– Kun ihminen kuolee, hän tarvitsee erityistä tukea ja apua. Saattohoitokodit tarjoavat sitä, sillä ne ovat kehittyneet ja paneutuneet tähän nimenomaiseen asiaan. Taso on ihan erilainen kuin sairaaloissa ja terveyskeskuksissa, joissa pystytään toteuttamaan vain kohtalaisen hyvää saattohoitoa eli hoitamaan kipua ja järjestämään lääkkeellistä apua vaikeimpiin oireisiin. Se ei kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan paljon enemmän, Juha Hänninen sanoo.

Terhokodissa tuo "enemmän" tarkoittaa esimerkiksi erilaisia hoitoja ja terapioita.

– Parempikuntoisille potilaille tarjotaan fyysistä kuntoutusta. Omaisille on tarjolla rentoutushoitoja, hierontoja ja psyykkistä tukea. Meillä työskentelee myös pienten lasten kohtaamiseen erikoistunut työntekijä sekä logoterapeutti, joka auttaa, kun ihminen kokee elämän merkityksettömänä. Lisäksi potilaitamme tukee 50–60 vapaaehtoista.

– 25 vuoden ajan kehittyneen hoitokulttuurin ansiosta ihmiselle tulee tunne, että hänestä välitetään. Turvallisuuden tunteen luominen on yksi saattohoidon tärkeimpiä tehtäviä.

Hänninen kehuu myös henkilökunnan hyvää yhteishenkeä.

– Saattohoitokodissa kaikki ovat tähän työhön sitoutuneita ja tekevät sitä omasta halustaan. Kun näkee, kuinka paljon pystyy auttamaan ihmisiä ja saa hyvää palautetta, se palkitsee. Totta kai on surullista nähdä, kun ihmiset kuolevat ja läheiset surevat, mutta ei se tee itse työstä synkkää.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat