Yli 130 lasta hyväksikäyttäneen sarjasaalistaja "Kristianin" pitkä vankeustuomion jää voimaan – syyttäjiltä tärkeä viesti vanhemmille

Poikkeuksellisen laajan ja vakavan verkkohyväksikäyttöjutun tuomio jää voimaan. 21-vuotias mies sai kymmenen vuotta vankeutta 132 lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista. Syyttäjillä oli tärkeä viesti vanhemmille ennen oikeudenkäyntiä. 

Keski-Suomen käräjäoikeus langetti vuonna 2000 syntyneelle Nino Anton Casimir Kirvesojalle pitkän vankeusrangaistuksen heinäkuussa.

Tuomiosta oli mahdollista valittaa eiliseen saakka, mutta valituksia ei Keski-Suomen käräjäoikeuteen tullut. Kirvesojan tuomio jää siis nyt voimaan ja mies passitetaan suorittamaan pitkää vankeusrangaistustaan.

Tuomio on poikkeuksellisen laaja. Miehen syyksi luettiin lähes 260 syytekohtaa, joista suuri osa on törkeitä lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä.

Somesaalistaja

Sosiaalisessa mediassa lapsia saalistaneen miehen uhrit olivat pääsääntöisesti alakouluikäisiä. Rikokset tapahtuivat vuosina 2019–2021, kun mies oli itse 19–20-vuotias.

Kovasta tuomiosta huolimatta miehen ei epäilty tavanneen uhrejaan. Sen sijaan mies houkutteli lapset lähettämään itsestään seksuaalisia kuvia ja videoita sosiaalisen median välityksellä.

Mies antoi lapsille tarkkoja ohjeita siitä, miten näiden tulisi materiaalissa esiintyä. Tavoitteena oli miehen oma seksuaalinen tyydytys.

– Videoiden samankaltaisuus, asianomistajien nuori ikä, videoiden eteneminen seksuaalisesti vakavampiin tekoihin hyvinkin nopeasti samalla tavoin osoittavat, että (mies) on ohjeistanut asianomistajia toimittamaan tietynlaisia videoita, käräjäoikeus totesi tuomiossaan.

Mies oli itse lähetellyt lapsille kuvia sukuelimestään.

Mies oli esiintynyt nuorten suosimissa TikTok- ja Snapchat-palveluissa nuorena poikana, "Kristianina", ja tutustunut lapsiin vaivihkaa. Hän käytti hyväkseen lasten ihastumista.

Vyyhti purkautui sattumalta

Kymmeniä istuntopäiviä käsittänyt oikeudenkäynti pidettiin pitkälti suljetuin ovin. Ennen oikeudenkäyntiä syyttäjät kuitenkin pitivät poikkeuksellisesti julkisen tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin rikosepäilyistä ja miehen toiminnasta avoimesti.

Asiasta haluttiin tiedottaa, sillä valtaisa seksuaalirikosvyyhti oli alkanut purkautua kuin sattumalta.

Syyttäjän viesti vanhemmille oli, että lasten tekemisiä sosiaalisessa mediassa tulisi seurata tarkasti.

Nyt tuomitun miehen rikosten jäljille päästiin vain siitä sattumanvaraisesta syystä, että yhden asianomistajan isä oli nähnyt lapsensa puhelimessa keskusteluja, joissa lapselta kinuttiin alastonkuvaa.

Muut asianomistajat löydettiin yhtä lukuun ottamatta poliisin omissa tutkimuksissa. Lähes kukaan ei siis ollut tullut kertomaan hyväksikäytöstä oma-aloitteisesti.

Merkille pantavaa oli syyttäjien kertoman mukaan se, että osa uhriksi joutuneista lapsista ei halunnut edes jälkikäteen myöntää olleensa yhteydessä mieheen tai käyttäneensä TikTok-tai Snapchat -sovelluksia.

Syyttäjät muistuttivatkin tiedotustilaisuudessa, että lasten somekäyttäytymiseen on kiinnitettävä huomiota, sillä seksuaalirikoksen uhriksi joutuvat henkilöt – myös lapset – voivat kokea asiasta niin suurta häpeää ja syyllisyyttä, että eivät itse halua asian paljastuvan.

Lapsi ei myöskään välttämättä aina itse ymmärrä joutuneensa rikoksen uhriksi.

– Lapsi ei tunnista vaaraa, kun kommunikoidaan kännykän kautta, syyttäjä summasi.

7:42
Aiemmin Uutisaamussa: Sexpo-säätiön SeriE-hanke yrittää auttaa lapsista seksuaalisesti kiinnostuneita. Vastaanotolle on tunkua, sanoo hankepäällikkö.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja