Suomessa on jopa yli 40 000 pedofiilia – Sexpon hanke pyrkii auttamaan: "Vastaanotolle on tunkua – ei tarvitse kertoa nimeä"

Lasten seksuaalista hyväksikäyttöä ehkäisevä tukipalvelu ruuhkautui 7:42
SeriE-hanke yrittää auttaa lapsista seksuaalisesti kiinnostuneita. Vastaanotolle on tunkua, sanoo hankepäällikkö.

Sexpo-säätiön SeriE-hanke pyrkii auttamaan lapsista seksuaalisesti kiinnostuneita henkilöitä – myös heitä, jotka eivät ole syyllistyneet rikokseen. Pedofiileja on Suomessa arviolta jopa yli 40 000, mutta ennaltaehkäisevän työn rahoitus on vaarassa.

SeriE-hanke aloitettiin viisi vuotta sitten. Ajatuksena on pyrkiä ehkäisemään lapsiin ja nuoriin kohdistuvia seksuaalirikoksia tarjoamalla lapsista ja nuorista seksuaalisesti tai romanttisesti kiinnostuneille ennaltaehkäisevää apua.

Aiemmin apua oli tarjolla lähinnä heille, jotka ovat jo syyllistyneet vakavaan rikokseen, kertoo hankepäällikkö Patricia Thesleff. SeriE-hanke pyrkii muuttamaan tämän. Thesleff vieraili MTV:n Uutisaamussa tiistaina.

– Ollaan päästy hyvin vauhtiin ja tavoitettu asiakkaita. Se meidät yllätti, ja vähän pelottikin alkuun, että saadaanko yhtään asiakasta, Thesleff kommentoi.

– Nyt on tilanne, että listat ovat täynnä ja vastaanotolle on tunkua. Eli ainakin asiakkaiden luottamus on saatu, mutta myös ammattilaisten, jotka ohjaavat (asiakkaita) hyvin hanakasti meille, hän jatkaa.

Apua anonyymisti

Hanke tarjoaa anonyymia tukipuhelinta sekä myös vastaanottoa. Osallistua voi Thesleffin mukaan ilman pelkoa henkilöllisyyden paljastumisesta.

– Ei tarvitse kertoa nimeä, ja voi lähestyä puhelimitse. Ei tehdä muistiinpanoja. Yhteydenotto on tehty turvalliseksi. Aika paljon epäluottamusta on ollut siihen, mitä tästä seuraa, jos kerron jollekin.

Lisäksi hankkeen piiriin ohjataan ihmisiä viranomaisten taholta. Potentiaalisia asiakkaita riittää.

– Suomessa on arviolta noin 40 000 miestä ja naisten osuus siihen vielä päälle, jotka kokevat seksuaalista tai romanttista kiinnostusta lapsia kohtaan, Thesleff sanoo.

Kaikki pedofiilit eivät syyllisty rikoksiin, ja hankkeessa pyritään auttamaan myös heitä. 

SeriE on Thesleffin mukaan tavoittanut kaikkia sukupuolia, mutta miehet ovat suurin asiakasryhmä. Iältään 20-29-vuotiaita on asiakkaissa eniten.

Hankkeen verkkosivuilla kerrotaan, että tämän vuoden puolella asiakkaita on ollut yli 63, ja tapaamisia 560. Hankkeessa ollaankin nyt huolissaan jatkosta, sillä rahoitus päättyy tämän vuoden loppuun.

Jukka Aholle kerrotaan häpeällisistä haluista - näin hän auttaa pedofiileja 4:29
Katso aiempi juttu: 5 vuotta kriisityöntekijänä toiminut Jukka Aho auttaa lapsista seksuaalisesti kiinnostuneita. Videolla Aho kertoo, millaisia ajatusvääristymiä lapsista seksuaalisesti kiinnostuvilla saattaa olla. 


Lue myös:

    Uusimmat