"Kristian" vaani lapsia TikTokissa: Kymmenien lasten hyväksikäytöstä syytetty nuorukainen pahoittelee aiheuttamaansa "mielipahaa"

Syyttäjät pitivät poikkeuksellisesti julkisen tiedotustilaisuuden suuressa seksuaalirikosoikeudenkäynnissä, jossa nuorta miestä syytetään kymmeniin lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista Keski-Suomen käräjäoikeudessa. MTV Uutiset oli paikalla Jyväskylässä.

Parikymppistä keskisuomalaista miestä syytetään 89 lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista. Miehen uskotaan esiintyneen sosiaalisessa mediassa alaikäisenä ja houkutelleen lapsia lähettämään seksuaalista materiaalia itselleen.

Syyttäjien mukaan selvä valtaosa uhreista on ollut alakouluikäisiä. Mies on syytteiden mukaan lähestynyt lapsia Snapchatissa ja TikTokissa. Miehen ei epäillä tavanneen lapsia henkilökohtaisesti. 

Merkille pantavaa on, että koko vyyhti alkoi purkautua lähes sattumalta.

Syyttäjien mukaan epäilyt miestä kohtaan heräsivät, kun yhden asianomistajan isä näki lapsensa puhelimessa keskusteluja, jossa puhuttiin erään nimimerkin pyytäneen lapselta alastonkuvaa.

Kaikki muut asianomistajat löydettiin yhtä lukuun ottamatta poliisin omissa tutkimuksissa.

Loi väärän henkilöllisyyden

Syyttäjien mukaan mies oli perustanut TikTokiin tilin, joka oli julkaisemassaan päivityksessä pyytänyt "nudeja", eli alastonkuvia vuosina 2005-2010 syntyneiltä lapsilta.

Mies oli itse syytettyjen rikosten tekoaikaan 19-20-vuotias. Lapsille hän on syyttäjien mukaan esiintynyt 12-13-vuotiaana poikana. 

Mies oli esitellyt itsensä väärällä nimellä "Kristian". Nimi ei ole henkilön oikea nimi.

Syyttäjien mukaan osa asianomistajista oli ihastunut keksittyyn henkilöllisyyteen. Mies oli syytteiden mukaan käyttänyt tätä hyväksi ja suostutellut lapsia lähettämään itsestään kuvia ja videoita, joissa lapset esiintyivät seksuaalisesti tai tekivät seksuaalisia tekoja. 

Syyttäjien mukaan mies oli esittänyt lapsille toiveita siitä, millaisia videoita hän heiltä toivoi. Syyttäjän esittämät esimerkit teoista, jotka mies sai lapset tekemään, ovat graafisia. 

Syyttäjien käsityksen mukaan osa teoista on ollut erityisen nöyryyttäviä.

Kun poliisi sai selville miehen henkilöllisyyden, hänet otettiin kiinni. Miehen hallussa olleista tietoteknisistä laitteista löydettiin suuri määrä lasten lähettämiksi epäiltyjä kuvia ja videoita. Mies on ollut jo ennen oikeudenkäyntiä tutkintavankeudessa.

Näin mies puolustautuu

Syytetyn miehen asianajajan mukaan mies on pahoillaan aiheuttamastaan "mielipahasta". Asianajajan mukaan mies on jo poliisitutkinnassa pyrkinyt osaltaan auttamaan tapauksen selvittämisessä.  

Puolustuksen mukaan miehen tekojen taustalla oli miehen "vaikea elämäntilanne", joka ajoi miehen "nettimaailmaan". 

Asianajajan mukaan miehen ei ole ollut tarkoitus vahingoittaa lapsia. Puolustuksen mukaan mies ei myöskään ole uhkailemalla tai painostamalla yrittänyt saada lapsilta videoita tai kuvia. 

Mies kuitenkin myöntää olleensa tekemisissä alaikäisten lasten kanssa. 

Mies on myöntänyt olleensa yhteydessä lapsiin

Syyttäjien mukaan oikeusjutussa onkin jo tässä vaiheessa riidatonta muun muassa se, että mies on ollut lapsiin yhteydessä sosiaalisessa mediassa ja saanut näiltä alastonkuvia ja -videoita.

Riitaa oikeudessa on liittyen muun muassa siihen, katsotaanko teot törkeiksi ja siihen, kuinka suunnitelmallista ja laajamittaista toiminta on ollut.

Valtaosa miehelle luetuista syytteistä on törkeitä lapsen seksuaalisia hyväskikäyttöjä. Niitä on yli 60.

Osaa asianomistajista oikeudessa edustavan asianajaja Riitta Leppiniemen mukaan jutussa olisi asianosaisia yhteensä jopa 93, ja tapauksia olisi vielä lisääkin esitutkinnassa. Syytteiden perusteella jutussa on kuitenkin tällä hetkellä 89 asianomistajaa.

"Lapsi ei tunnista vaaraa"

Syyttäjä kiinnitti oikeudessa huomiota siihen, että osa jutun asianomistajina olevista lapsista ei ole myöntänyt olleensa yhteydessä mieheen tai esimerkiksi edes käyttäneen Snapchat-palvelua, jossa mies oli lasten kanssa keskustellut TikTokin ohella. 

Jo jutun esitutkintavaiheessa poliisi kehotti vanhempia pysymään valppaana ja perillä siitä, kenen kanssa heidän lapsensa sosiaalisessa mediassa viestittelevät.

Seksuaalirikoksen uhriksi joutuvat henkilöt, myös lapset, voivat kokea tekoon liittyen niin suurta häpeää ja syyllisyyttä, että he eivät halua tuoda asiaa itse ilmi. Lapsi ei välttämättä myöskään aina ymmärrä joutuneensa rikoksen uhriksi.

– Lapsi ei tunnista vaaraa, kun kommunikoidaan kännykän kautta, syyttäjä summasi oikeudessa.

Julkinen tiedotustilaisuus 

Asian käsittely Keski-Suomen käräjäoikeudessa alkoi tänään aamulla.

Koska kyse on seksuaalirikosjutusta, jonka asianomistajina on lapsia, kymmeniä istuntopäiviä käsittävä oikeudenkäynti pidetään pitkälti suljetuin ovin. Media ei siis pääse seuraamaan oikeudenkäyntiä käräjäoikeuteen paikan päälle. Tämä on normaali toimintatapa.

Jutun syyttäjät kuitenkin poikkeuksellisesti päättivät pitää medialle ensimmäisenä istuntopäivänä erikseen julkisen asiaesittelyn, jossa avataan lukemattomien rikossyytteiden sisältöä.

Kovat seksuaalirikossyytteet saanut nuori mies oli paikalla oikeussalissa, ja istui pöytänsä ääressä rauhallisesti, kun median edustajat saapuivat saliin ja ottivat miehestä kuvia. Mies oli vetänyt päähänsä pipon ja kasvoilleen suojamaskin, mutta hän ei erityisemmin yritellyt peitellä kasvojaan.

Lue myös:

    Uusimmat