Mainos

Ylellisen hyvää unta

Makuuhuoneen sisustus on tärkeä asia, sillä ihminen viettää noin kolmanneksen elämästään vuoteessa.

Laadukkaalla unella on tänä päivänä paljon kilpailijoita: työ, harrastukset, kiire ja stressaavat asiat, jotka valvottavat yöllä. Yhteiskunta on hereillä 24 tuntia vuorokaudessa, ja valveillaoloaikaa lisätään menemällä nukkumaan entistä myöhemmin. Tärkeää olisi kuitenkin nukkua riittävästi päivittäin, sillä unentarve on meillä geeneissä.

Unella ja kokonaisvaltaisella hyvinvoinnilla on kiinteä yhteys toisiinsa. Tarvitsemme unta pääosin aivojen ja kehon palautumisen vuoksi. Hyvä uni täydentää aivojen energiavarastot, rentouttaa ja antaa voimia selviytyä työssä ja vapaalla.

Kodin erilaisten tilojen jälkeen sisustaminen on siirtynyt yhä enemmän makuuhuoneeseen, joka oli aikaisemmin enemmänkin vieraiden katseilta suljettu, yksityinen tila. Myös ylellisyys ja muhkeus ovat aiemmin usein puuttuneet makuuhuoneen sisustamisesta.

Nykyinen työelämä on kuitenkin vaativaa, ja sen myötä myös oma vuode ja rentoutuminen tuntuvat yhä tärkeämmiltä. Siksi makuuhuoneessa oleskelulta halutaan yhä useammin ylellisyyttä ja pehmeyttä. Parhaimmillaan olo levon jälkeen tuntuu siltä kuin olisi nukkunut pehmeässä pumpulissa.

Bedroom yhdistää levon ja tilan

Vepsäläisen Bedroom edustaa huonekalualalla täysin uudenlaista toimintamallia. Ideana on yhdistää lepo ja tila kokonaisuudeksi, joka on enemmän kuin nukkumisen fysiologiaan perehtynyt sänky- ja patjakauppa.

Bedroom-myymälöiden tuotevalikoiman rungon muodostavat Hästens-, Jensen- ja Tempur-patjat ja -vuoteet sekä esimerkiksi BoConceptin ja Muuramen makuuhuonekalusteet sekä tekstiilit. Tuotevalikoimaa täydentävät suunnittelu-, kuljetus- ja kasauspalvelut.

Elämä lepää jousilla

Vuode on monen mielestä kodin tärkein huonekalu, joten sen valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Patjan valintaan vaikuttavat omat fyysiset ominaisuudet; pituus, paino ja vartalon muoto. Hyvä jousisto on korkealaatuisen patjan tärkein ominaisuus, jonka tehtävä on kannatella vartaloa. Patjan ei tarvitse olla kova antaakseen tukea, vaan jousto-ominaisuudet ja sopivan tukeva materiaali ovat ratkaisevia.

Sama tukevuusaste patjassa ei sovi kaikille, oli patja rakenteeltaan kuinka ylellinen tahansa. Vartalon muoto ja paino ratkaisevat oikean tukevuuden valinnan. Jensen-patjoissa on neljä eri tukevuusastetta: pehmeä, medium, tukeva ja erityisen tukeva.

Talalay-latex on yksi ylellisimmistä pehmustemateriaaleista, joka on kehitetty erityisesti patjojen valmistukseen, kuten kuvan Jensen Countess Continental-vuoteessa. Se myötäilee ja on pehmeä. Lisäksi sillä on erittäin hyvät ilmaa ja kosteutta kuljettavat ominaisuudet.

Moottoroitu sänky on kodin rentoutumiskeskus, jossa asennon voi säätää mieluisaksi kaukosäätimellä. Mainittuja vuoteita myy muun muassa Vepsäläinen, mutta useilla huonekaluliikkeillä on valikoimissaan säädettäviä vaihtoehtoja.

Tempurin tenhoa ja luonnonmateriaaleja

Kehon lämmön ja painon vaikutukseen reagoivan patjan tärkein ominaisuus on kyky mukautua vartalon muotoihin. Kehoon kohdistuvaa painerasitusta helpottavat Tempur-patjat ja sarjaan kuuluvat tyynyt. Materiaali joustaa hitaasti, kun sitä painetaan kokoon, mutta se ei kuitenkaan pyri palautumaan, vaan paino jakautuu tasaisesti materiaalin koko pinnan alueelle.

Jokainen Vi-Spring-vuode on yksittäiskappale, joka valmistetaan tilauksesta yli sadan vuoden käsityöperinteillä. Valmistuksessa käytetään tiivistä puuvillaa, lampaanvillaa, silkkiä, jouhia, kashmirvillaa ja mohairia.

Puuvillakankaan taskuissa jouset on aseteltu tiheäksi kennoksi siten, ettei väliin jää epämukavia koloja. Jouset ovat vanadiumterästä ja vuodekokonaisuudelle luvataan elinikäinen takuu. Yksilöllisiä Vi-Spring-vuoteita myy ja maahantuo Viemerö Beds.

Funktionaalisia tyynyjä ja peittoja

Unen laatuun vaikuttavat nukkujan lisäksi nukkumisolosuhteet, kuten makuuhuoneen lämpötila, valaistus ja ilmanvaihto. Myös oikeanlainen tyyny vaikuttaa lihasjännitykseen ja rentoutumiseen.

Myös vuodevaatteisiin on tullut nanoteknologian myötä uusia ominaisuuksia, jotka parantavat makuuhuonehygieniaa ja pitävät bakteerit sekä pölypunkit loitolla.

Hyvä peite muodostaa lämpöä varaavan ja hengittävän ilmakerroksen ihon ympärille ja päästää liian kosteuden haihtumaan. Tyynyn pitäisi tukea kaularankaa mahdollisimman luonnolliseen asentoon unen aikana.

Delux Beauty -tyynyissä kankaan kuitu on viimeistelty m-caps-käsittelyllä. Kuidun mikrokapsyyleistä vapautuu hiljalleen yön aikana aktiivisia ja luonnollisia ainesosia, jotka edistävät hyvinvointia.

Nanotiss Safe -tuotesarjan peitteet puolestaan on tarkoitettu pitämään sänky puhtaana pölypunkeista, sienistä ja mikrobeista. Peitteet soveltuvat erityisesti allergikoille ja astmaatikoille. Tuotteiden Safe-viimeistely perustuu hopeaioneihin.

Tarjolla on myös kankaan Greenfirst Antimosquito -käsittely, joka vapauttaa hiljalleen yön aikana luonnollisia öljyuutteita (laventeli, sitruuna, eukalyptus), joiden tuoksua hyönteiset luonnostaan karttavat. Tällaiset tuotteet sopivat hyvin vaikkapa mökkiolosuhteisiin.

Romanttisen pehmeitä sävyjä

Petaukset vuoteissa ovat runsaita ja kerroksellisia. Romantiikka on sallittua ja koristeelliset tekstiilit ovat arjen luksusta, joka kutsuu puoleensa.

Ylellisen näyttävää Kylie at Home -sarjaa saa nyt myös Suomesta. Lennol Oy:n Kylie Minogue - mallistossa on tähtimaailman glamouria, Hollywood-tunnelmaa, silkkiä, satiinia ja puuvillaa. Kuvassa Crystal Shoe Caramel-mallisto.

Lakanat, peitteet, torkkupeitteet, verhot ja koristetyynyt ovat usein samaa sävyperhettä. Vaalea, luonnonvalkoinen ja beige ovat tuttuja värejä, mutta myös sininen ja pehmeä malva ovat syksyn uusia trendejä. Kokonaisuutena sävyt ovat pehmeitä ja lämpimiä, kuten muhkeassa Kylie-sarjassa nimeltään Neige Amethyst. Tikattu silkkipeite on makuuhuoneen näyttävä yksityiskohta.

Laadukkaat pussilakanat kestävät pitkään ja säilyttävät ryhtinsä pesusta toiseen. Finlaysonin vuode- ja päivätekstiilit on suunniteltu keskenään yhteensopiviksi, ja uutuustuotteena on esimerkiksi Suvi Kankkosen suunnittelema Uskolliset. Himmeästi kiiltävä, sileä ja tiivis satiinikangas tuntuu ihoa vasten miellyttävän pehmeältä, ja sopii erityisen hyvin myös allergisille.

Finlaysonin valikoimassa on myös reilun kaupan puuvillasta valmistetut tekstiilit, joilla voi sisustaa makuuhuoneen eettisesti ja luoda yhtenäisen harmonisen kokonaisuuden maanläheisissä väreissä.

Matkalla hyvään uneen

Hyvin tehty makuuhuoneen tilasuunnittelu tuo turvallisuuden tunnetta ja auttaa rentoutumaan.

Hyvät yöunet koostuvat monista erilaisista tekijöistä, ja joskus nukkuminen on pienistä yksityiskohdista kiinni. Valaistus on myös ratkaiseva asia.

Eero Aarnion suunnittelema Flamingo on niin valaisin kuin veistoskin, joka melkein metrin korkuisena on näyttävä ilmestys.

Flamingo valaisee tasaisesti ja häikäisemättä, ja sen energiaa säästävien loisteputkilamppujen teho riittää koko huoneen taustavalaistukseen, mikä tekee siitä miellyttävän valaisimen tilavaan makuuhuoneeseen.

Intohimoiselle esteetikolle makuuhuone on nukkumisen lisäksi tärkeä sisustuselementti. Miellyttävä tunnelma kutsuu rentoutumaan ja nukahtamaan. Asiantuntijoilta saa tietoa ja neuvoja, mutta jokainen on oman kehonsa asiantuntija, kun tavoitteena on paras nukkumismukavuus. Hyvässä unessa on upea voima. ´

Teksti: Marianne Nygård / Mediafocus

Kuvat: Vepsäläinen (Hästens, BoConcept, Jensen) Vi-Spring, Delux, Lennol Oy, Design Eero Aarnio

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.