Mainos

Yleisöäänestys ENSI-omakotitalosta alkaa

Valkeakosken vuoden 2009 asuntomessuille toteutettavan nuorten ENSI-omakotitalon suunnittelukilpailuun tuli 40 ehdotusta, joista kilpailun palkintolautakunta on päättänyt palkita viisi. Myös katsojilla on mahdollisuus valita niistä suosikkinsa.

Monet nuoret parit ja perheet haaveilevat omakotitalosta, joka sopii heidän kukkarolleen. Sen ei tarvitse olla kovin suuri, mutta siinä pitäisi olla luontevasti kasvunvaraa. Moni toivoo myös sitä, että talon saisi mahdollisimman valmiina, koska aika ja taidot eivät riitä oman talon rakentamiseen.

Valkeakoskella kesällä 2009 pidettäville asuntomessuille on tarkoitus toteuttaa juuri tällainen nuoren parin tai perheen ENSI-omakotitalo. Ja ketkäpä tuntisivat nuorten tarpeita ja vaatimuksia paremmin kuin nuoret itse. Siksi nimenomaan nuorten arkkitehtiopiskelijoiden tehtäväksi annettiin suunnitella ENSI-omakotitalo, joka on arkkitehtuuriltaan korkeatasoinen, tilaratkaisultaan muunneltava ja laajennettava sekä edullinen rakentaa ja ylläpitää. Tavoitteena on noin 120 neliön kokoinen omakotitalo, jonka rakentaminen maksaa korkeintaan 2 000 euroa neliö.

ENSI-omakotitalon opiskelijasuunnittelukilpailun järjestävät:

Finndomo Säynätsalo Oy

Osuuskunta Suomen Asuntomessut

Rakennustietosäätiö RTS

Suomen Asuntotietokeskus

Suomen Messut

Suomen Omakotiliitto ry

Valkeakosken kaupunki

Valkeakosken Osuuspankki

Oulun yliopisto

Tampereen teknillinen yliopisto

Teknillinen korkeakoulu

– Valkeakoskihan on tunnettu pientalojen luvattuna maana, mainostaa Valkeakosken kaupungin kaavoituspäällikkö Harri Kuivalainen.

– Tehdasyhdyskunnan perintönä meillä on erittäin korkeatasoisia pientaloalueita, jotka ovat yhtenäisiä mutta samalla kuitenkin monipuolisia. Sitä perinnettä haluamme jatkaa korkeatasoisen kaavoituksen ja rakennussuunnittelun avulla. Pyrimme suosimaan nuoria, nousevia suunnittelijapolvia ja opiskelijakilpailu on siihen luonteva keino.

Finndomo Säyntätsalo Oy:n markkinointipäällikkö Jouni Mäki puolestaan kuvaa kilpailun etuja ennen kaikkea talovalmistajan kannalta:

– On hyvin mielenkiintoista nähdä, millaisia ehdotuksia näiltä tulevilta ammattilaisilta tulee.

Oulun yliopiston, Tampereen teknillisen yliopiston ja Teknillisen korkeakoulun arkkitehti- ja rakennusosastojen opiskelijoille tarkoitettuun suunnittelukilpailuun tuli yhteensä 40 ehdotusta. Kilpailun järjestäjistä koostuva palkintolautakunta valitsee niistä ehdotuksen, jonka pohjalta ENSI-omakotitalo on tarkoitus toteuttaa Valkeakosken vuoden 2009 asuntomessuille. Palkintoina ja lunastuksina on tarkoitus jakaa yhteensä 10 000 euroa.

Nyt myös katsojilla on mahdollisuus valita suosikkinsa viidestä jatkoon selviytyneestä ehdotuksesta. Vaihtoehtoihin voi tutustua tarkemmin meidän sekä Suomen Asuntomessujen nettisivuilla; tässä ne esittelee professori Markku Hedman Tampereen teknillisestä yliopistosta, joka on vastannut suunnittelukilpailun käytännön toteutuksesta:

1. Joutsen


–Yksikertainen noppa, jonka arkkitehtoninen ilme on rakennettu kattomuodolla, leveillä ikkunareunojen listoituksilla ja olohuoneen kohdalta nousevalla korkealla tilalla. Talossa yhdistyvät hyvin säästeliäisyys, tietynlainen vaatimattomuus ja myönteisessä mielessä arkisuus juuri niihin asioihin, jotka luovat sille identiteetin. Kattomuoto on hyvin onnistunut: jyrkin lape asettuu olohuoneen kohdalle – ei täyden kahden kerroksen korkuisena, vaan takan ja osin portaankohdalla rakentuvana tilana. Perusosan jatkeeksi tulee lisäosa, jossa voi olla eriluonteisia tiloja.

2. Kellopeli Oranssi


– Tämä ei lähde liikkeelle samanlaisesta yksinkertaisesta ja säästeliäästä lähtökohdasta vaan reilun askeleen verran prameammasta – rakennus on heti alkuvaiheessa kohtuullisen iso. Varsinaisen asunto-osan avoimuus ja tilallinen joustavuus perustuvat siihen, että se on rajattu katutilan osalta suurella sivu-tai tukiosalla.

– Taloon tullaan sisälle päädystä. Siellä on myös korkeaa tilaa ja siltaa – tuttuja elementtejä tämän päivän pientalorakentamisessakin. Laajentuminen tapahtuu olohuonetilan kautta ja osin tilojen käyttötarkoituksia muuttaen; muitakin tapoja on.

3. Kunnossa kaiken ikää


– Yksitasoinen ratkaisu, jossa on harjakatto poikittain. Suojaava, umpinaisemman tuntuinen ja tummasävyinen julkisivun ulompi vyöhyke avautuu päätilan kohdalla. Sieltä paljastuu sisäinen maailma, joka muuntuu väreiltään eri ratkaisuissa. Sisäpiha soveltuu tiiviiseenkin rakentamiseen ja voisin hyvin kuvitella, että tässä on seuraava talo jo aika lähellä jatkamassa talorivistöä.

4. Paritupa mansardikatolla


– Tämä kasvaa pienestä koostaan askel askeleelta isommaksi. Sisäinen tilalogiikka on harkittu hyvin huolellisesti, tilat on mitoitettu tarkasti ja säästeliäästi. Siinä vaiheessa kun tämä 88 neliön perusratkaisu laajenee isommaksi ja kaksikerroksisen olohuoneen päälle toteutetaan makuuhuonetila, matalampi tila käytetään työhuoneeksi. Olohuone voi vastaavasti laajentua tavallaan rakennuksen alkuperäisen ulkoseinän ulkopuolelle.

– Myös tonttiratkaisun osalta on lähdetty varsin hyvin tällaisesta pienemmästä ensikodista. Perhekoon kasvaessa tulee sitten piharakennusta ja saunaa ja lopulta voidaan jopa käyttää toinen puolisko kokonaan uudisrakennukseen – tai kuten tekijä on tässä esittänyt, vaikkapa sukutilan perinnönjakoon…

5. Sydän, aivot ja keuhkot


– Veistoksellinen, päätyjä lukuun ottamatta melko umpinainen rakennus ottaa tilan haltuun omalla massallaan. Se aukeaa päädyistään sisäänkäynnin kohdalta. Ulkotila on osittain suojattu. Talo on otteiltaan hyvin vahva, on tilallista väljyyttä ja joustavuutta. Yläkerta voi toimia sydämen ympäri kiertävänä avoimena tilana, mutta jossakin tilanteessa se voidaan myös jakaa huoneiksi.

– Sisällä on kaksi mahdollisuutta laajentaa: joko otetaan yläkerrasta olohuonetila asuinhuonekäyttöön tai toinen – mielestäni onnistuneempi - keino on ottaa asumiskäyttöön yläkulma kahden kerroksen korkuisesta ulkotilasta.

Äänestä suosikkiasi

Mikä näistä viidestä on mielestänne paras nuorten ENSI-omakotitaloksi? Voitte äänestää niitä alla näkyvissä osoitteissa. Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan perhe- ja ryhmälippuja ensi kesänä pidettäville Vaasan asuntomessuille ja Porin loma-asuntomessuille. Äänestysaikaa on sunnuntaihin 16. maaliskuuta asti.

Yleisöäänestyksen tulos ja palkintolautakunnan päätös ENSI-omakotitalon opiskelijakilpailusta julkistetaan 3. huhtikuuta Helsingin Messukeskuksessa järjestettävillä OmaKoti 08 -messuilla sekä meidän ohjelmassamme 4. huhtikuuta.

Kilpailun tulosten perusteella Valkeakosken asuntomessuille toteutettavan ENSI-omakotitalon rakennuttaa Valkeakosken Osuuspankki. Sen rakentamisesta vastaa Finndomo Säynätsalo Oy.

(JKA 15.2.2008)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.