Viisi asiaa, jotka muuttuvat kehossa naisen täytettyä 30 vuotta

Siirryttäessä nuoruudesta keski-iän puolelle moni asia muuttuu niin elämässä kuin kehossakin. 

Kolmeenkymmeneen ikävuoteen mennessä elämässäsi on ehtinyt tapahtua paljon; olet todennäköisesti saanut työpaikan ja suunnitelmat perheen perustamisesta alkavat olla selvillä. 

Kaikki muutokset eivät kuitenkaan näy ulospäin. Seuraavat elimistösi reaktiot kertovat, että olet siirtymässä varhaisesta aikuisuudesta keski-iän puolelle.

Kuukautisesi muuttuvat muotoaan

Estrogeeni- ja keltarauhashormonitasot lähtevät laskuun noin 35 ikävuoden tietämillä, mikä vaikuttaa väistämättä myös kuukautisiisi. Ne voivat muuttua lyhemmiksi tai pidemmiksi, runsaimmiksi tai kevyemmiksi.

Jotkut naiset kärsivät myös kuukautisiin vaikuttavista esivaihdevuosista jo kolmenkymmenen ikävuoden puolella. 

Ensimmäiset harmaat ilmestyvät

Vaikka moni tiedostaa, että hiukset harmaantuvat vanhemmiten, monelle tulee järkytyksenä, että tämä koskee samalla myös alapäätäsi. Häpykarvoituksen sekaan saattaa alkaa ilmaantua harmaita karvoja jo pian kolmekymppisten jälkeen.

Painosi nousee hieman

Iän myötä elimistön aineenvaihdunta hidastuu, mikä saattaa monien kohdalla tarkoittaa alati kasvavaa vaa’an lukemaa. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan painomme nousee keskimäärin puolesta kilosta kiloon vuodessa varhaisesta aikuisuudesta aina keski-ikään saakka.

Vaikka moni onkin kuullut painon nousevan helpommin iän myötä, samassa tutkimuksessa selvisi, että paino nousee itse asiassa nopeiten 20 ja 30 ikävuoden välillä.

Pikkuhousut kastuvat

Kolmekymmentä täytettyäsi saatat lirauttaa yhä helpommin housuihisi niin niistäessä, nauraessa kuin juostessa. Jopa yksi kolmesta naisesta kärsii tästä ikävästä vaivasta.

Housuun pissaaminen on erittäin yleistä etenkin alateitse synnyttäneiden naisten kohdalla, sillä lantionpohjalihakset heikentyvät raskauden ja synnytyksen aikana.

Seksi muuttuu paremmaksi

Vuosien karttumista ei kannata murehtia, sillä se voi tuoda mukanaan myös paljon hyviä asioita. Yksi näistä hyvistä puolista on seksi.

Tutkimuksen mukaan 24–45-vuotiailla naisilla on enemmän seksiä ja siihen liittyviä fantasioita kuin tätä nuoremmilla tai vanhemmilla naisilla. Ikä ja kokemus tuovat mukanaan sen, että tiedät todennäköisemmin mistä pidät, etkä häpeile pyytää sitä kumppaniltasi.

Ikä vaikuttaa myös hedelmällisyyteen. Katso videolta, mitkä muut seikat voivat heikentää hedelmällisyyttä. 


Lue myös:

    Uusimmat