Yle: Valmentaja ahdisteli ja ehdotti seksiä alaikäiselle SM-tason taitoluistelijalle – liitto antoi vastineensa

9:00
Videolla Huomenta Suomen keskustelua siitä, miten vakava ongelma ahdistelu on urheilussa.

Yle raportoi nettisivuillaan, että SM-tasolla kilpaillut taitoluistelija on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi. 

Ylen mukaan luistelija siirtyi yhdeksänvuotiaana valmentajan alaisuuteen. Nimettömänä pysyttelevän luistelijan mukaan ahdistelun kohteeksi on joutunut kaksi muutakin luistelijaa. 

Luistelija kertoi, että kahdeksan vuoden valmennussuhteen aikana perheellisestä miehestä tuli läheinen. Hän kuvaili valmentajaa ja hänen puolisoaan "varavanhemmiksi". 

Luistelijan mukaan hän ja muut luistelijat joutuivat istumaan valmentajan sylissä kuuntelemassa, kun valmentaja puhui kaksimielisesti ja vihjaili. 

– Hän uteli mahdollisista poikaystävistä ja esiintyi usein pukukopissa tyttöjen edessä pelkissä alushousuissa. Välillä valmentaja hieroi tyttöjen selkiä silloin kun heillä oli pelkät rintaliivit päällä. Hän piti kättään luistelijoiden reidellä ja kommentoi heidän alusvaatteitaan, Yle raportoi. 

Nuoret eivät uskaltaneet kuitenkaan kyseenalaistaa valmentajan käytöstä. Luistelija lopetti valmennuksessa 17-vuotiaana. Valmentaja ei kuitenkaan väistynyt hänen elämästään, vaan palasi yksityisasuntoon vaatimaan seksiä. 

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ei vienyt asiaa nuorten vaatimuksesta huolimatta eteenpäin, koska he eivät olleet valmiita astumaan esille omalla nimellään. 

"Ahdistelulle nollatoleranssi"

Taitoluisteluliitto ei luistelijan mukaan tehnyt mitään, mutta asian noustua julkisuuteen lajiliitto lähetti tiedotteen. Sen mukaan liitto on syvästi pahoillaan siitä, että "tavoitteemme taitoluistelusta iloa tuovana ja turvallisena harrastuksena ei ole nyt kokemuksistaan kertoneen henkilön kohdalla toteutunut".

– Kenenkään ei pitäisi joutua kohtaamaan seksuaalista ahdistelua millään elämänsä osa-alueella. Erityisen surullisia olemme siitä, että tällaista on koettu meidän lajimme parissa, toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimon allekirjoittamassa tiedotteessa todetaan. 

Wuorenheimo tähdensi, että Taitoluisteluliitossa on nollatoleranssi ahdistelulle ja muulle epäasialliselle käytökselle. Taitoluisteluliitto on valmistellut lajin eettisen säännöstön ja perustanut ulkopuolisista asiantuntijoista koostuvan kurinpitolautakunnan.

Wuorenheimo kirjoitti, että nykyisen liiton johdon aikana heihin on oltu kerran yhteydessä harrastajan seksuaalisesta ahdistelusta. Liitossa oli rohkaistu ottamaan yhteyttä viranomaisiin.

Niin ei käynyt Ylen esiin nostamassa tapauksessa, mutta tiedotteessa tähdennetään, että viranomaisiin kannattaa vastedes olla yhteydessä. 

– Vain näin voimme puuttua asiaan vieläkin kovemmalla kädellä. Emme voi tehdä sitä ilman luistelijoita, kun kyseessä on täysi-ikäisiä, harrastuksen jo jättäneitä henkilöitä.


Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja