Yle: Ratkaisu munapulaan: Perusta kotiisi oma kanala!

Siipikarjaliiton mukaan kaupoissa saattaa esiintyä kananmunapulaa erityisesti pääsiäisen aikaan, sillä kananmunien kysyntä on kasvanut roimasti samalla kun moni kanala on joutunut sulkemaan ovensa uusien EU-säädöksien vuoksi.

Ylen mukaan orastavan kananmunapulan voi kuitenkin ratkaista kotikonstein perustamalla kotiinsa oman harrastekanalan. Ylen mukaan kotitarvekanaloita on tällä hetkellä Suomessa joitain tuhansia. Rotukanayhdistyksen hallituksen jäsenen Jarkko Jalosen mukaan eettisiä kotikanaloita perustetaan Suomessa lähinnä rivi- tai omakotitalojen pihoille

– Monilla jäsenistämme on pieniä kanaloita ihan taajama-alueella. Esimerkiksi leikkimökistä saa pienellä eristämisellä oivan kanalan parille-kolmelle kanalle, Jalonen vinkkaa Ylelle.

Kanoja jopa kerrostaloissa – ota naapurit huomioon

Jalonen kertoo Ylelle, että varsinaista lupaa kanalan pitoon ei tarvita, mutta talon tai kunnan järjestyssäännöt kannattaa aina tarkistaa. Naapurit kannattaa myös aina ottaa huomioon, vaikka muutamasta kanasta ei paljoa ääntä sai sotkua tulekaan. Jalosen mukaan kanoja pidetään Suomessa jopa kerrostaloissakin.

– Niistä ei välttämättä paljon hiiskuta. Ja Suomessa ilmiö on vielä melko harvinainen. Mutta itse en ehkä siihen hirveästi kannustaisi, Jalonen muistuttaa Ylelle.

Kotikanalan perustajan täytyy perehtyä myös eläinsuojelulakiin, jossa määritellään kanan tarvitsema tila, ravinto ja virikkeet. Kukkoa kanat eivät Jalosen mukaan tarvitse, mutta kukon voi hankkia kanojen viihtyvyyden vuoksi.

Kotikanalassa, luonnon valossa elävä nuori kana munii yleensä yhden munan päivässä. Kotiolosuhteissa maatiaiskanat lopettavat talvella munimisen kokonaan.

Lähde: Yle

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja