Yle: Presidentti Sauli Niinistöltä tiukka linjaus jääkiekon MM-kisoihin Valko-Venäjällä – kehottaa malttiin päätösten kanssa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ottanut kantaa Valko-Venäjän isännyyteen ensi kevään jääkiekon MM-kisoissa. Niinistö kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamussa lauantaina. Niinistön mielestä Valko-Venäjälle ei tule lähteä urheilemaan, jos maan tilanne muuttuu huonommaksi. Hän kuitenkin kehottaa malttiin päätösten tekemisessä.



– Jos katsotaan juuri tämänhetkistä tilannetta, tietysti maan tilanne on epäselkeä. Ehkä kuitenkin kannattaisi odottaa jonkin aikaa ennen kuin lähtee tekemään pitkälle meneviä johtopäätöksiä tuosta kisasta tai ylipäätään yhteydenpidosta Valko-Venäjään. Entäpä, jos sieltä löytyisi joku meidänkin mielestämme hyvä ratkaisu. Silloinhan sellaista maata pitäisi ennemminkin kannustaa, ja hyvä jos kisat siellä olisivat, Niinistö sanoi Ylen haastattelussa.


Valko-Venäjän on tarkoitus järjestää kisat yhdessä Latvian kanssa. Valko-Venäjän vilpillisinä pidettyjä presidentinvaaleja seuranneet tapahtumat ovat kuitenkin herättäneet keskustelua kisojen pitämisestä maassa.

Latvian hallitus on linjannut, ettei se pidä yhteisiä kisoja mahdollisena, jos Valko-Venäjän tilanne ei muutu. Maan pääministeri Krisjanis Karin on uhannut Latvian harkitsevan kisäisännyydestä luopimista ja vaatinut Kansainvälistä jääkiekkoliittoa IIHF:ää punnitsemaan vakavasti Valko-Venäjän edellytyksiä kisojen järjestämiseen. 

IIHF on kuitenkin vakuuttanut, että kisat kaikesta huolimatta pelataan normaalisti. Niinistön mielestä ratkaisuja täytyy tehdä, jos Valko-Venäjän tilanne ei osoita kohentumisen merkkejä.

– Jos tilanne äityy pahaksi – ehkä näemme ihan lähiaikoina sen suunnan, johon siellä lähdetään – silloin minusta on aivan päivän selvää, ettei kansainvälinen yhteisö lähde edes urheilemaan.

Päätösten aika ei kuitenkaan ole vielä, Niinistö sanoo.

– Ainakin hetki kannattaa odottaa, koska saattaa olla, että tyly suhtautuminen onkin tylyä suhtautumista johonkin ihan muuhun kuin mitä tällä hetkellä näyttää.

Turnauksen alkulohkot on tarkoitus pelata Valko-Venäjän Minskissä ja Latvian Riiassa. Mitalipelit pelataan tämänhetkisen suunnitelman mukaan Valko-Venäjällä.


Lue myös:

    Uusimmat