Yle: Perussuomalaisten Niikon ja Vähämäen Kiina-yhteydet luultua laajemmat – kiinalaiset maksaneet matkoja välikäsien kautta

4:16
Kiina-kohussa ryvettynyt Mika Niikko jatkaa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana – näin valiokunnan johto perustee päätöstä

Perussuomalaisten kansanedustajien Mika Niikon ja Ville Vähämäen yhteydet kiinalaisiin tahoihin ovat tiiviimmät kuin aiemmin on uskottu, kertoo Ylen MOT.

Niikko ja Vähämäki ovat Ylen mukaan tehneet useita matkoja Kiinaan ja isännöineet eduskunnassa vastavierailuja. Matkoilla on pyritty edistämään Realmax-yhtiön liiketoimia. Yhtiön perustajaosakkaita ovat Niikko ja Vähämäki, sekä kiinalainen teknologia-alalla toimiva yrittäjä Hang Si.

Niikko on saanut Ylen ja Suomen Kuvalehden mukaan Hangilta 5000 euroa vaalirahoitusta, mutta on pyrkinyt salaamaan asian.

Supo varoittaa teknologiayhdistyksistä

Mika Niikko on eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja.

MOT kertoo, että Niikko on tehnyt yhteistyötä erityisesti kiinalaisten tiede- ja teknologiayhdistysten kanssa. Suojelupoliisin mukaan Kiina yrittää käyttää yhdistyksiä vaikuttamistyönsä välineenä ulkomailla. Suojelupoliisi ei kuitenkaan kommentoi nimenomaisesti Mika Niikon suhteita Kiinaan.

Ylen mukaan ainakin jotkin matkoista ovat olleen välikäsien kautta kiinalaisten maksamia. Niikko kiisti MOT:lle sähköpostitse, että mikään vieras valtio olisi maksanut hänen vienninedistämismatkojaan.

Niikon mukaan hänen matkojaan maksanut tiede- ja teknologiajärjestö on ”ei-valtiollinen toimija” vaikka järjestö toimii nettisivujensa mukaan yhdyssiteenä Kommunistisen puolueen, Kiinan hallituksen ja maan tiedeyhteisön välillä.

Ylen mukaan nykyisistä kansanedustajista vieraan valtion maksamille matkoille ovat osallistuneet Niikon ja Vähämäen lisäksi vain Yhdysvaltojen maksamalle matkalle osallistunut Elina Lepomäki (kok.) ja Israelin maksamalle matkalle osallistunut Peter Östman (kd.)

"Olen tavallinen yrittäjä"

Hang Si kiistää sähköpostitse Ylelle, että Kiinan valtio olisi hänen kauttaan pyrkinyt vaikuttamaan päätöksentekoon Suomessa.

Hang kuvailee itseään ”tavalliseksi yrittäjäksi” ja pitää Suomessa esiinnoussutta uutisointia ”väärän mielikuvan antamisena”. Aiemmin muun muassa Nokiassa työskennellyt Hang sanoo, että hänen liiketoimensa ovat hyödyttäneet suomalaisia ja Suomen kansantaloutta, ja että nykyinen uutisointi uhkaa vahingoittaa hänen yritystään.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja