Kansanedustajalta löytyi lisää kysymyksiä herättäviä yritysyhteyksiä – SK: Mika Niikko pyysi poistamaan sidonnaisuustietojaan kesken täysistunnon

Suomen Kuvalehti kertoo, että Perussuomalaisten kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikolta (ps) on paljastunut lisää kysymyksiä herättäviä yritysyhteyksiä. Lehden mukaan Niikko on myös pyytänyt kesken eduskunnan täysistunnon poistamaan yritysyhteytensä eduskunnan tiedoista.

Aiemmin uutisoitiin, että Niikolla on tiedettyä syvempi sidos yritykseen, jonka toimintaa hän on poliitikon roolissa edistänyt.

Uutisoinnin jälkeen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Niikko vakuutti valiokunnan jäsenille, puolueensa puheenjohtajalle Jussi Halla-aholle sekä julkisuudessa, ettei hän ole sekoittanut liiketoimiaan luottamustehtäväänsä kansanedustajana.

– Suomen Kuvalehden juttu luo kuvaa kytköksistä, joita ei ole olemassa. Minulla ei ole yritystoimintani suhteen mitään salattavaa. En omista Realmax Oy:n osakkeita, Niikko puolusteli tuolloin.

– Olen ilmoittanut kaikki taloudelliset sidonnaisuuteni ohjeiden mukaisesti eduskunnalle, Niikko vakuutteli vielä blogissaan.

Suomen Kuvalehden mukaan Niikko on kansanedustajana omistanut osake-enemmistön ainakin kahdesta yhtiöstä, mutta jättänyt omistuksensa ilmoittamatta useimpina vuosina.

Toinen yrityksistä on Niikon poikansa kanssa vuonna 2013 perustama Finnsolid Export Oy. Niikko oli yrityksen perustamisen aikaan ensimmäisen kauden kansanedustaja.

Hän merkitsi yhtiön osakkeista 94 prosenttia ja hänen poikansa kaksi prosenttia. Mukana oli myös kaksi muuta pienosakasta.

Eduskunnalle Niikko ilmoitti osakkuutensa yhtiössä vasta kesäkuussa 2015, kertoo Suomen Kuvalehti.

Puolusti hanakasti sähkötupakkaa

Lokakuussa 2015 yhtiön hallitus valtuutti pääosakkaansa Mika Niikon neuvottelemaan valtion erityisrahoitusyhtiöltä Finnveralta enintään 100 000 euron rahoitusta sähkötupakkatuotteiden maahantuontia varten.

Samaan aikaan Suomessa valmisteltiin tupakkalain kokonaisuudistusta.

Suomen Kuvalehti kertoo eduskuntapuheenvuoroista, joissa Niikko puhui sähkötupakoinnista ja tupakkateollisuuudesta. 

Poistatti maininnan yrityksestä kesken täysistunnon

Niikko ei maininnut julkisesti mitään yhtiönsä maahantuontisuunnitelmista. Sen sijaan hän poistatti SK:n mukaan maininnan koko yrityksestä sidonnaisuustiedoistaan kesken kyseisen täysistunnon.

Parikymmentä minuuttia sähköpostin lähettämisen jälkeen Niikko piti seuraavan puolustuspuheensa. Kaikkiaan hän käytti sähkötupakan puolustamiseen yhdeksän puheenvuoroa.

Suomen Kuvalehti kertoo, ettei julkisesti ole saatavilla tietoa Niikon perustaman Finnsolid Exportin liiketoiminnan laajuudesta tai siitä, saiko se lopulta Finnveralta rahoitusta sähkötupakkahankkeeseensa.

Yhtiö on jättänyt kokonaan toimittamatta tilinpäätökset kaupparekisteriin ensimmäisiltä vuosiltaan, vaikka laki vaatii sitä. 

Niikko vaikenee

Vasta vuoden 2018 marraskuussa yhtiö toimitti vuoden 2017 tilinpäätöksen, ei lainkaan viranomaisen vaatimia vanhempia tilinpäätöksiä.

Tilinpäätöksen mukaan yhtiöllä ei vuonna 2017 ollut mitään tuloja eikä varoja. Yhtiötä perustettaessa oli kuitenkin päätetty avata pankkitili ja antaa sen käyttöoikeudet Mika Niikolle.

Marraskuussa 2018 yhtiö toimitti kaupparekisteriin myös osakasluettelon, jonka mukaan kaikki yhtiön osakkeet omisti tuolloin Niikon aikuinen poika. Tämän jälkeen tilinpäätöksiä ei ole toimitettu.

Mika Niikko ei suostu kertomaan Suomen Kuvalehdelle, siirsikö hän yhtiön osakkeet pojalleen ja milloin tämä tapahtui.

Asiakirjoista kuitenkin selviää, että Niikko on osallistunut yhtiön toimintaan myös sähkötupakkalobbauksensa jälkeen.

Hänellä oli Finnsolid Exportin nimenkirjoitusoikeus marraskuuhun 2018 ja hän osallistui myös yhtiökokoukseen 2017.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja