Yle: Annoitko lahjaksi tekemäsi käsityön? Saatoit syyllistyä rikokseen!

Käsityöperinnettä arvostetaan Suomessa korkealle ja monesta pukinkontista löytyy tänäkin vuonna itsetehtyjä villasukkia ja lapasia. Lehtien ohjeilla tehtyjen käsitöiden antaminen saattaa kuitenkin olla rikos.

Yle uutisoi tänään maanantaina, että lehtien ohjeilla tehtyjen käsitöiden antaminen lahjaksi saattaa olla rikos. Osaan ohjeista on nimittäin lisätty mallisuojattu-merkintä, joka oikeuttaa sen käytön vain omia tarpeita varten – saat siis kutoa villasukat itsellesi, mutta et isällesi.

– Mallisuoja estää kaupallisen ja ammattimaisen hyväksikäytön, mutta omaan käyttöön tuotetta voi yhden kappaleen valmistaa. Suojan rajanveto on kuitenkin kuin veteen piirretty viiva. Pitää harkita, että mitä enemmän tekee, niin sitä enemmän raja lähestyy. Ei se oikeastaan ole enää omaan käyttöön valmistettua jos sitä tekee lahjaksi laajalle piirille, apulaisjohtaja Tapio Priia Patentti- ja rekisterihallituksesta kertoo Ylen haastattelussa.

Priia kertoo Ylen haastattelussa, että Patentti- ja rekisterihallitukseen tehdään vuositasolla noin 200 mallisuojahakemusta, Suojan rikkomisesta voi joutua vahingonkorvausvastuuseen tai saada sakkorangaistuksen.

– Sen takia mallisuojia haetaan, että tuotetta pystyttäisiin itse taloudellisesti hyödyntämään tai mahdollisesti luovuttamaan oikeudet firmalle, jolla on välineet tai mahdollisuudet sitä hyödyntää. Vaatetuotteisiin suojia haetaan melko vähän. Yleisimmin suojataan huonekaluja, erilaisia pakkauksia, rakennustarvikkeita ja taloustavaroita.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja