Yle: 76-vuotias muistisairas Vuokko pahoinpideltiin kuoliaaksi palvelukodissa – poliisi tutkii kuolemantuottamuksena, hoivakodilta vaadittu selvitystä

Satoja ilmoituksia vanhustenhoidosta –"Hoivassa paljon ongelmia" 2:12
Vanhustenhoidosta on tehty satoja ilmoituksia valvontaviranomaisille alkuvuoden aikana.

Poliisi, Valvira ja aluehallintovirasto tutkivat tapausta, jossa 76-vuotias Vuokko pahoinpideltiin kuoliaaksi Pihlajalinnan palvelukodissa Liedossa tammikuun alussa, uutisoi Ylen MOT

MOT:n mukaan Pihlajalinnan omistamassa Setälänpihan tehostetun palveluasumisen yksikössä asunut muistisairas vanhus oli mennyt väärään huoneeseen palatessaan iltaruokailusta. Kun huoneen oikea asukas tuli huoneeseen, hänen epäillään pahoinpidelleen muistisairaan vanhuksen vakavasti.

Vanhus sai kaksi aivonverenvuotoa ja hänen silmänsä olivat mustana, päässä kuhmuja ja käsivarressa puremajälkiä. Viikkoa myöhemmin nainen menehtyi vammoihin.

MOT:n mukaan Turun poliisi tutkii tapausta törkeänä pahoinpitelynä ja kuolemantuottamuksena. Lisäksi Pihlajalinnan palvelun tilannut Turun kaupunki on pyytänyt hoivayhtiöltä selvitystä tapahtumista ja Lounais-Suomen aluehallintovirasto selvittää hoivakodin toimintaa.

Tapaus on MOT:n mukaan herättänyt kysymyksen erityyppisiä palveluja tarvitsevien asiakkaiden sijoitusperusteista. Epäillyn pahoinpitelijän aggressiivisuudesta tiedettiin MOT:n mukaan. Hänen piti esimerkiksi istua ruokailutilassa kasvot seinää päin, sillä hän saattoi provosoitua muista asiakkaista.

Hoitopaikan valinnasta vastaava Turun kaupunki oli sijoittanut hänet ja muistisairaan vanhuksen tästä huolimatta samaan paikkaan. AVI:n mukaan näin ei pitäisi tapahtua.

Pihlajalinnan mukaan yksikön palvelumitoitus oli kunnossa. Yhtiö luvannut tehostetun palveluasumisen kotien palveluvastaaville erikoislääkärin lisätukea hoitopaikkojen valintaan.

Pahoinpidellyn naisen poika Veijo Kujala kertoo MOT:lle, että kaiken lisäksi hoivakodista oli pyydetty tapauksen jälkeen vielä maksamaan kuukauden vuokra hänen äitinsä huoneesta. Maksu hyvitettiin vasta myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat