Mainos

Yksi ylitse muiden Ylen tentissä – hermonsa hallinnut puoluejohtaja vakuutti MTV:n Pöllöraadin: "Se oli paljon tentissä, jota leimasi huutelu ja älämölö"

15:20

Puoluejohtajien tv-tenttien sarja päättyi eilen Ylen studiossa käytyyn puoluejohtajien vaalitenttiin, joka yltyi välillä äänekkääksi päällepuhumiseksi.

MTV Uutisten Pöllöraati tarkkaili herkeämättä puheenjohtajien esiintymistä. Pöllöraadissa ovat mukana MTV Uutisten toimituspäällikkö Ilkka Ahtiainen, toimittaja Eeva Lehtimäki sekä politiikan toimituksen päällikkö Jussi Kärki. Kukin raadin jäsenistä antoi puheenjohtajille 1-6 pöllömerkkiä esiintymisen perusteella.

Pöllöraadin arvioissa tentin voittaja oli selvällä erolla kokoomuksen Petteri Orpo 16 pöllöpisteellä.

– Ainut keskustelija, jonka rauhallisuus ja maltti kesti koko keskustelun. Se oli paljon tässä tentissä, jota leimasi huutelu ja älämölö, Ilkka Ahtiainen kommentoi.

Orpon jälkeen toiseksi sijoittui perussuomalaisten Jussi Halla-aho (13 pöllöä) vain pisteen erolla ennen Antti Rinnettä (sd.) ja Juha Sipilää (kesk.). Viimeiseksi jäi tällä kertaa RKP:n Anna-Maja Henriksson, jonka saldo jäi kuuteen pöllöön.

Li Andersson (Vas.), 10 pöllöä

Jussi Kärki: 


Ei sortunut monien muiden tapaan jatkuvaan päällehuutamiseen ja jäi siksi hieman sivuosaan. Pisteet kuitenkin tyylikkyydestä. Pari terävää piikkiä. Syytti perussuomalaisia hallituksen leikkauksista. Arvosteli kokoomusta ja keskustaa, että nämä eivät kerro, mistä rahat isoihin vaalilupauksiin.

Eeva Lehtimäki: 


Andersson jatkoi hallituksen ja erityisesti Kokoomuksen talousohjelman haastamista. Onhan se jännittävää, kun vasemmistoliittolainen parahtaa Orpolle, että mistä rahat! Nosti esiin, että perussuomalaiset ovat tehneet ennen hajoamistaan hallituksessa kovaa leikkauspolitiikkaa. Vahva oma itsensä, ei vaaliväsymystä.

Ilkka Ahtiainen: 


Oli ennen tenttiä nauttinut jotain ihme huutopillereitä; yksi tentin alkupuoliskon päälle puhujista. Retoriikassaan johdonmukaisin oppositiopoliitikko yhdessä Essayahin kanssa. Jäi vaikutelma, että Andersson löysi vähiten saman mielisiä keskustelun eri osioissa, joten heräsi kysymys: motittiko itse itsensä?

Sari Essayah (Kd), 8 pöllöä

Jussi Kärki: 


Järjen ääni tässäkin tentissä, mutta niin harvoin äänessä. Rakentava ote, että ei suljeta automaattisesti pois yhteistyötä perussuomalaisten kanssa. Ruotsin tie ei ole tässä suhteessa meidän tie, jos KD:ltä kysytään.

Eeva Lehtimäki: 


Perhevapaat, vauvatonni, eläkeläiset, tiukka maahanmuuttopolitiikka. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja paalutti puolueensa konservatiivilokeroon. Yleensä vahva Essayh oli jopa ylivireessä. Mieleen jäi kahden sormen heilunta ja vahva etukeno, jopa välihuutelu.

Ilkka Ahtiainen: 


Oli ennen tenttiä nauttinut jotain ihme huutopillereitä; yksi tentin alkupuoliskon päälle puhujista. Ex-kävelijä puhui pikajuoksutahtia, niin että välillä oli vaikea pysyä mukana. Hyökkäili sinne tänne, osa pistoista myös osui. Tarttui salamana Rinteen lausuntoon, jossa tämä antoi ymmärtää, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille voitaisiin tarjota töitä.

Pekka Haavisto (Vihr), 9 pöllöä

Jussi Kärki: 


Mitä, mitä, Räyhä-Pekka tentissä. ”Anna minä puhun nyt”, kivahti vieruskaveri Halla-aholle. Ja melko tyly heitto myös siitä, että ei kai niitä paperittomia voida mereenkään hukuttaa. Outo lausunto, että työntekijöiden edustus yritysten hallituksiin - mutta ilman vastuuta.

Eeva Lehtimäki: 


Haavisto ei ole kotonaan näin kiihkeässä ja välillä kaoottisessakin tentissä. Jää väistämättä jalkoihin. Haastoi pari kertaa Halla-ahoa. Vihreiden äänestäjät varmasti kiittävät lopun nasautuksesta, että tämän hallituksen suurin synti ovat koulutusleikkaukset.

Ilkka Ahtiainen: 


Haavisto haastamassa! Sitä ei ole aiemmissa tenteissä nähty, mutta nyt teki sen Halla-ahon suuntaan, kun puhuttiin työperäisestä maahanmuutosta: ”Anna minä puhun nyt.” Paras näkemäni tentti Haavistolta, mutta ei silti ollut tentin kärkikolmikkoa. Piti puheenvuoronsa sopivan mittaisina, mikä oli selkeä plussa.

Jussi Halla-aho (Ps), 13 pöllöä

Jussi Kärki: 


Pääsi heti parrasvaloihin, kun alkukeskustelu pyöri sen ympärillä, mitkä puolueet eivät tekisi yhteistyötä perussuomalaisten kanssa. Monta kättä nousi ja Halla-aho sai myhäillä. Aivan kuin olisi terhakoitunut Maikkarin tentin jäljiltä, käsi oli taajaan pystyssä ja mukana pari välihuomautustakin. Erottautui edukseen rauhallisuudellaan.

Eeva Lehtimäki: 


Halla-aho on kuin Soini pari vaalia sitten. Hallituskelpoisuudessa ja maahanmuuttoväännöissä keskustelu pyöri persujen ja Halla-ahon ympärillä. Muutoin istuskeli buddhamainen hymy huulillaan ja anti muuhun keskusteluun jäi kalvakaksi. 

Ilkka Ahtiainen: 


Palasi normaalitasolleen Maikkarin tentin notkahduksen jälkeen ja piti pintansa Ylen kivikovaa tentaattoria Seija Vaaherkumpua vastaan: ”Oikaisen ensin kysymyksen.” Selkeä aloite perhepolitiikkaan: verotuksen alentaminen lapsiluvun kasvaessa. Jallitti juontajat ja melkein koko porukan, kun käänsi leikkauskeskustelun maahanmuuttokeskusteluksi. Siitä lisäpöllö.

Anna-Maja Henriksson (Rkp), 6 pöllöä

Jussi Kärki: 


Vahvan Maikkari-tentin jälkeen vaipui pienten puolueiden unholaan. Pääsi sentään mainitsemaan taas Pohjanmaan ja Ahvenanmaan työllisyysihmeestä.

Eeva Lehtimäki: 


Muisti nostaa Pohjanmaan hyvän työllisyystilanteen esiin. Korosti kansainvälisen poliisiyhteistyön lisäämistä nettirikollisuudessa omana oikeusministeriaikanaan. Sai vähän puheenvuoroja. Normi suoritus.

Ilkka Ahtiainen: 


Oli ennen tenttiä nauttinut jotain ihme huutopillereitä; yksi tentin alkupuoliskon päälle puhujista. Muuten jatkoi siitä, mihin Maikkarin tentissä jäi, eli oli selkeä, rakentava ja hyväntuulinen. Tuntuma oli, että Henriksson oli hyvin esillä, vaikka minuuteissa oli häntäpäätä. Valitettavasti lopussa hiipui, mikä pudotti pöllömäärää.

Petteri Orpo (Kok), 16 pöllöä

Jussi Kärki: 


Parasta Orpoa näissä vaalikarkeloissa. Pysyi rauhallisena ja kohteliaana hirmuisen älämölön keskellä. Niputti osan SDP:n vaalilupauksista Ö-koriin, joita ei edes toteutettaisi. Oliko se silmänisku Rinteelle, että perhevapaauudistus toteutetaan? Sinipunaako sittenkin tulossa?

Eeva Lehtimäki: 


Pehmo- ja luennoija-Petteri oli vaihdettu ärhäkkään haastajaan. Otti yhteen erityisesti Rinteen kanssa esimerkiksi veroista, joista puolueiden näkemykset ovat kuin yö ja päivä. Koulutusosuudessa joutui ahtaalle.

Tuliko haastaja-asenne ja pakkoherätys liian myöhään?

Ilkka Ahtiainen: 


Tasaisen varma koko keskustelun ajan. Toi fiksusti esille ulkomaisten työvoiman tarpeen, kun puhui Uudenkaupungin autotehtaan ja Turun telakan työntekijöistä. Ainut keskustelija, jonka rauhallisuus ja maltti kesti koko keskustelun. Se oli paljon tässä tentissä, jota leimasi huutelu ja älämölö.

Antti Rinne (Sdp), 12 pöllöä

Jussi Kärki: 


Otti hyvin vastaan Orpon iskuja ja nokitti vastaan koulutuslupauksen rikkomisella. Esiintyi ärhäkkänä ja heitteli sekaan välihuutoja kuin mauripekkarinen parhaimmillaan. On siis täydessä kunnossa, jos joku vielä epäili. Heikko hetki, kun jäi altavastaajaksi ohjatessaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita töihin.

Eeva Lehtimäki: 


Neljän vuoden takaista tenttiromahdusta ei tapahtunut. Vastaparina tietysti Orpo. Leikkaus- ja verolinja jäi edelleen epäselväksi, mutta puhui luottamuksesta, arvoista, hoivasta ja roimi hallitusta koulutuslupauksesta. Tämä puree ainakin omiin kannattajiin. Heikoimmillaan ulkopolitiikkaosuuksissa.

Ilkka Ahtiainen: 


Oli ennen tenttiä nauttinut kourallisen jotain ihme huutopillereitä; tentin alkupuoliskon pahin päälle puhuja. Tekikö taktisen virheen, kun antoi ymmärtää, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille ulkomaalaisille (joita ei saada palautettua) pitäisi tarjota töitä? Tavallaan järkevä ja käytännöllinen ajatus, mutta vähemmän järkevä turvapaikkajärjestelmän toimivuuden kannalta. Fiksu huomio perhevapaakeskustelussa: etuuden taso on liian alhainen miesten palkkatasoon nähden, siksi monet miehet eivät käytä perhevapaita.

Juha Sipilä (Kesk), 12 pöllöä

Jussi Kärki: 


Hyvin oli nukkunut yöllisen Brexit-kokouksen jälkeen, sillä esiintyi hieman pirteämmin kuin edellistenteissä. Niin pitikin, koska tuuraaja Annika Saarikko loisti päivää aiemmin Maikkarin tentissä. Horjutti Rinnettä Nato-optiosta, että sellaisia ei pääministeri saisi puhella.

Eeva Lehtimäki: 


Käytti pääministeriosaamistaan ja oli virkeämpi kuin monessa muussa tentissä. Letkautti että pääministerinä Rinteen Nato-kommenteista olisi tullut hirveä kohkaus. Nosti esiin myös yrittäjiä ja joustavampia työmarkkinoita. Joutui myöntämään, että hallituksen koulutusleikkaukset ovat olleet huono asia ammattioppilaitoksille.

Ilkka Ahtiainen: 


Yleisilme huolestunut, liekö syynä rankka Brexit-kokous vai Ylen gallup-luvut. Esiintymisessä näkyi pääministerin rutiini ja tietopohja ja työllisyyskeskustelussa vankka yrittäjäkokemus. Pääsi vihdoin sanomaan selvästi, että vuoden 2015 maahantulorysäys oli hallitsematon ja siksi lisäsi turvattomuutta Suomessa. Hoiti juontajien homman, kun palautti leikkauskeskustelun takaisin uralleen Halla-ahon maahanmuuttomutkan jälkeen. Siittä yksi lisäpöllö.

Sampo Terho (Sin.), 8 pöllöä

Jussi Kärki: 


Jostain kumman syystä Terhon ääni ei kuulu lainkaan läpi yhdeksän puheenjohtajan kakofoniassa. Toisteli vanhoja tarinoitaan ministeri Lindströmin työkykyohjelmasta ja itsestäänselvyyksiä, miten työpaikat syntyvät pk-yrityksiin. Ei taida enää itsekään uskoa Sinisten pärjäämiseen näissä vaaleissa.

Eeva Lehtimäki: 


Oli aktiivisempi, konkreettisempi ja napakampi kuin aiemmin. Puolusti hallituksen toimia ja perheiden oikeutta valita hoitotapansa. Tuntui että Terho taisteli tosissaan poliittisesta eloonjäämisestään.

Ilkka Ahtiainen: 


Pelisilmä kohdallaan, kun mainitsi pk-yritysten roolin työllisyysasteen nostamisessa. SIlti tuntui, että Terho oli tentin yhdeksäs pyörä. Kello kertoi, että jäi myös selvästi vähimmälle puheajalle. Paras hetki perhevapaakeskustelussa: ”Tämän yhteiskunnan ongelma ei ole, että lapset ovat vanhempiensa kanssa.”

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja