Yksi ylitse muiden! Tämä on hienoin Suomessa suunniteltu tuote

Hienoin Suomessa suunniteltu tuote on kansalaisten mielestä sauna, paljastaa Suomalaisen Työn Liiton teettämä kysely .

Suomalaiset arvostavat käytännönläheistä suunnittelua.

Kysyttäessä mikä on paras tai hienoin Suomessa suunniteltu tuote, nousi yksi ylitse muiden: suomalaisten mielestä hienointa suomalaista suunnittelua edustaa sauna (19 % vastaajista).

Erityisesti naiset (21 %) ja 16–24 -vuotiaat nuoret (35 %) nostivat saunan hienoimmaksi Suomessa suunnitelluksi tuotteeksi.

– Suomalaiset arvostavat selvästi käytännönläheistä suunnittelua. Saunan jälkeen eniten mainintoja keräsivät Koneen hissit, astiankuivauskaappi, Nokian matkapuhelimet sekä jäänmurtajat. Kyselyn tulokset osoittavat suomalaisten ymmärtävän muotoilun ja suunnittelun monipuolisena osaamisena, joka näkyy useilla eri aloilla, kertoo Suomalaisen Työn Liiton tutkimuspäällikkö Jokke Eljala .

Samalle listalle saunan ja hissien kanssa pääsivät myös muun muassa Kalevalakorut (5 %), Fiskarsin tuotteet (5 %) ja suomalaisten rakastama Alvar Aallon Aalto-maljakko (4 %).

Kulutusvalinnat vaikuttavat

– Muotoilun ja suunnitteluosaamisen merkitys koko Suomen kansantaloudelle ja kilpailukyvylle korostuu tulevaisuudessa. Muotoilupanostuksilla on merkittäviä työllistämisvaikutuksia ja muotoilun laaja-alaisen hyödyntämisen kautta syntyy uusia työn muotoja ja toimenkuvia, kertoo Design from Finland -merkin Brand Manager Rilla Engblom Suomalaisen Työn Liitosta.

Kotimaisista kulutusvalinnoista ja niiden työllisyysvaikutuksista muistuttavassa Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjassa suomalaisesta muotoilusta kertoo Design from Finland -merkki.

Suomalaisen Työn Liiton 184 yritykselle myöntämä Design from Finland -merkki myönnetään ainutlaatuiselle suomalaiselle muotoilulle, ja se kertoo yrityksen panostaneen edelläkävijänä suomalaiseen muotoiluun.

– Ostamalla Suomessa valmistettuja ja suunniteltuja tuotteita tuetaan kotimaan työllisyyttä ja luodaan uusia työpaikkoja. Tekemämme laskelman mukaan, jos jokainen suomalainen ostaisi kuukaudessa 10 eurolla lisää suomalaisia tuotteita ja palveluita, syntyisi Suomeen 10 000 työpaikkaa vuositasolla mitattuna, Engblom havainnollistaa.

Kärkikymmenikkö – paras tai hienoin Suomessa suunniteltu tuote 

1. Sauna (19 %)

2. Koneen hissit (11 %)

3. Astiankuivauskaappi (11 %)

4. Nokian matkapuhelimet (7 %)

5. Jäänmurtajat (7 %)

6. Kalevalakorut (5 %)

7. Alvar Aallon huonekalut (5 %)

8. Fiskarsin tuotteet (5 %)

9. Suomi-konepistooli (4 %)

10. Aalto-maljakko (4 %)  

Taloustutkimuksen tekemä kyselytutkimus toteutettiin maaliskuussa 2014 ja siihen vastasi 1677 16–75-vuotiasta suomalaista kuluttajaa.

Tutkimus on osa Suomalaisen Työn Liiton ja Keskon yhteistä Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjaa, joka muistuttaa arjen jokapäiväisten ostopäätösten vaikutuksesta Suomen työllisyyteen. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja