Yhdysvaltalaiset tutkijat esittävät, että juusto ja punaviini voivat suojata aivojen toimintakykyä ihmisen ikääntyessä.
Iowan osavaltionyliopiston tutkijoiden löydökset vihjaavat, että tietyt ruoat voivat hidastaa kognitiivisten toimintojen heikkenemistä. Erityisesti juustojen ja punaviinin nautiskelu näyttää olevan hyväksi aivoterveydelle.
Journal of Alzheimer's Disease -tiedejulkaisussa ilmestynyt tutkimus perustuu 1787 aikuisesta kerättyyn aineistoon Britannian biopankista. Mukaan valikoituneet henkilöt olivat tutkimuksen alkaessa 46–77-vuotiaita.
Osallistujat tekivät yleistä tiedonkäsittely- ja ongelmanratkaisukykyä mittaavan testin vuosina 2006–2010 sekä seuranta-arvioinneissa, jotka tehtiin vuosina 2012–2013 sekä 2015–2016. Lisäksi osallistujat raportoivat jokaisella kerralla tutkijoille ravinnostaan ja alkoholinkäytöstään kyselylomakkeilla, joissa oli eritelty yksittäisiä ruoka-aineita.
Tulosten perusteella juusto näytti suojaavan parhaiten ikääntymiseen liittyviltä tiedonkäsittelyongelmilta. Päivittäinen alkoholin juominen, erityisesti punaviinin tissuttelu, oli yhteydessä parempaan kognitiiviseen toimintaan. Myös lampaan viikoittainen syöminen vaikutti edistävän kognitiivista kyvykkyyttä, mutta muilla punaisilla lihoilla ei ollut samanlaista vaikutusta. Lisäksi erityisesti Alzheimerin taudille alttiiden kannattaisi vahtia, etteivät he käytä liikaa suolaa.