Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Kasvissyönnin terveellisyys haastettiin – voi lisätä riskiä vaaralliseen sairauskohtaukseen

Kasvojen toispuoleinen halvaus on yksi aivoinfarktin oireista. Kuvituskuva.
Kasvojen toispuoleinen halvaus on yksi aivoinfarktin oireista. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 06.09.2019 06:33

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Kasvissyöjillä on pienempi riski sairastua sepelvaltimotautiin, mutta suurempi riski saada aivoinfarkti, vihjaa tuore Oxfordin yliopiston tutkimus. Ilmiö saattaa selittyä sillä, että kasvissyöjät saavat ravinnostaan vähemmän tiettyjä ravintoaineita. Kokonaisuudessaan kasvisruokavalio näyttää joka tapauksessa olevan sydänterveellisempi vaihtoehto kuin lihaa sisältävä ruokavalio.

Aiemmissa tutkimuksissa kasvissyönti ja veganismi on yhdistetty pidempään elinikään ja alhaisempaan ennenaikaisen kuoleman riskiin. Kasvissyöjien on huomattu sairastuvan tuntuvasti harvemmin kansantauteihin, kuten sydäntauteihin tai diabetekseen, kuin lihansyöjien

Tuore brittitutkimus haastaa käsityksen kasvisruokavalion ja veganismin terveellisyydestä. BMJ-tiedelehdessä ilmestyneet löydökset vihjaavat, että kasvissyöjillä on 20 prosenttia suurempi riski saada aivoinfarkti kuin lihansyöjillä.


Erityisesti kasvissyöjillä näytti olevan suurempi riski aivoverenvuotoon. Aivoverenvuoto eli aivohemorragia tarkoittaa veren vuotamista aivokudokseen tai johonkin muuhun kallonsisäiseen tilaan. Merkittävä osa sairastuneista menehtyy nopeasti tai elää seuraamuksien kanssa loppuelämänsä.

LUE MYÖS: Viisi yllättävää syytä, jotka lisäävät aivoinfarktin riskiä

Mahdollinen syy B12-vitamiinin puutteessa

Oxfordin yliopiston tutkijat uskovat, että kasvissyöjillä saattaa olla lihansyöjiä suurempi riski aivoverenvuotoon, sillä he eivät saa ravinnostaan yhtä paljon kaikkia ravintoaineita, kuten B12-vitamiinia. Lue täältä, miten B12-vitamiinin puutoksen tunnistaa.

Lisäksi kasvissyöjillä on tyypillisesti matalammat kolesterolitasot kuin lihansyöjillä. Hyvin alhainen kolesterolitaso saattaa olla yhteydessä hienoisesti kohonneeseen aivoverenvuodon riskiin, sanoo tutkimusta johtanut ravitsemusepidemiologi Tammy Tong yhdysvaltalaiselle CNN-uutiskanavalle.

LUE MYÖS: Suomalainen tutkimus osoittaa: Kolesterolipitoisella ruokavaliolla ei välttämättä olekaan kohtalokkaat seuraukset – anna mennä, syö muna päivässä!

Tästä huolimatta osa asiantuntijoista on suhtautunut tutkimukseen skeptisesti.

BMJ-lehdessä julkaistussa kirjoituksessa kaksi australialaisen Deakinin yliopiston professoria muistuttavat, että nyt julkaistut löydökset tulee asettaa oikeaan perspektiiviin. Kyseessä on vain yksi tutkimus, jossa keskityttiin tarkastelemaan brittejä. Tulokset eivät välttämättä päde köyhemmissä maissa asuviin kasvissyöjiin tai eri etnistä taustaa edustaviin ihmisiin.

Kasvissyöjien sydänterveys oli kokonaisuudessaan paremmalla tasolla

shutterstock_268997903B12-vitamiinia on vain eläinperäisissä ruoissa. Vegaanit saavat B12-vitamiinia vitamiinitableteista. Kuvituskvua.Shutterstock

Tutkimukseen osallistui yli 48 000 brittiä, joiden keski-ikä oli 45 vuotta. Osallistujat jaettiin lihansyöjiin, pescovegetaareihin sekä kasvissyöjiin, joihin luettiin myös vegaanit. Pescovegetarismi tarkoittaa ruokavaliota, johon sisältyy kasvisten lisäksi ainoastaan kalaa ja äyriäisiä, joskus myös maitotuotteita ja kananmunaa.

Osallistujia seurattiin keskimäärin 18 vuotta. Tutkimuksen aikana 2820 osallistujaa sairastui sepelvaltimotautiin ja 1072 sai aivohalvauksen.

Otettuaan huomioon muut sairastumisriskiin vaikuttavat tekijät, kuten liikkumisen ja tupakoinnin, tutkijat laskivat, että kasvissyöjillä oli 20 prosenttia suurempi riski sairastua aivoinfarktiin kuin lihansyöjillä. Sepelvaltimotautiriski puolestaan oli kasvissyöjien kohdalla 22 prosenttia matalampi kuin lihansyöjillä.

Pescovegetaarinen ruokavalio ei ollut merkittävästi yhteydessä aivoinfarktiriskiin, mutta dieettiä noudattavilla oli 13 prosenttia pienempi riski sairastua sepelvaltimotautiin kuin lihansyöjillä.

Tutkijat selittävät tuloksia sillä, että kasvissyöjät ja pescovegetaristit olivat lihansyöjiä hoikempia, heillä on alhaisempi verenpaine ja kolesteroli sekä vähemmän diabetesta.

Koska sepelvaltimotauti on yleisempi vaiva kuin aivoverenvuoto, on kasvissyöjillä kokonaisuudessaan parempi sydänterveyden tila kuin lihansyöjillä. Suomessa noin 2000 ihmistä sairastuu vuosittain aivoverenvuotoon. Sepelvaltimotautiin kuolee vuosittain runsaat 12 000 suomalaista.

LUE MYÖS: Tutkijat väittävät: Tässä on paras tapa päästä eroon vatsarasvasta – yksi ruokavalio ylitse muiden

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

5:18Syöpä ja ravintoVideolla keskustellaan ravinnon ja syövän yhteydestä.

Lähteet: CNN, Bloomberg, BMJ 1 & 2

Lisää aiheesta:

Tämä ruokavalio saattaa lähes puolittaa suolistosyöpäriskinLihansyönnin ja diabetesriskin välillä "merkittävä yhteys" Suomalaisten yleisin veriryhmä yhteydessä hengenvaaralliseen sairauteenNäin proteiinit voivat estää verenpainetta kohoamasta – huomio kahteen asiaanYksi muutos ruokavaliossa pienentää sydänriskejä – vältä erityisesti näitä ruokiaJättitutkimus paljastaa: Näitä syömällä pienennät aivoinfarktiriskiäsi
RavitsemusRavintoTutkimustuloksetSydänterveysSairauskohtausTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus
  • 22.10.08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 20.10.19:03
    Liikunta

    Näin ehkäiset murtumia – nappaa vinkit oikeanlaiseen liikuntaan

  • 14.10.15:14
    Ruoka

    Kasvisten hinta puhuttaa: Voiko pienituloinen syödä terveellisesti?

  • 8.10.07:44
    Kahvi

    Näin kahvin valmistustapa vaikuttaa kolesteroliarvoihin

  • 2.10.07:47
    Ruoka

    Näin saat syötyä 800 grammaa kasviksia päivässä