Kasvissyönnin terveellisyys haastettiin – voi lisätä riskiä vaaralliseen sairauskohtaukseen

Kasvissyöjillä on pienempi riski sairastua sepelvaltimotautiin, mutta suurempi riski saada aivoinfarkti, vihjaa tuore Oxfordin yliopiston tutkimus. Ilmiö saattaa selittyä sillä, että kasvissyöjät saavat ravinnostaan vähemmän tiettyjä ravintoaineita. Kokonaisuudessaan kasvisruokavalio näyttää joka tapauksessa olevan sydänterveellisempi vaihtoehto kuin lihaa sisältävä ruokavalio.

Aiemmissa tutkimuksissa kasvissyönti ja veganismi on yhdistetty pidempään elinikään ja alhaisempaan ennenaikaisen kuoleman riskiin. Kasvissyöjien on huomattu sairastuvan tuntuvasti harvemmin kansantauteihin, kuten sydäntauteihin tai diabetekseen, kuin lihansyöjien

Tuore brittitutkimus haastaa käsityksen kasvisruokavalion ja veganismin terveellisyydestä. BMJ-tiedelehdessä ilmestyneet löydökset vihjaavat, että kasvissyöjillä on 20 prosenttia suurempi riski saada aivoinfarkti kuin lihansyöjillä.

Erityisesti kasvissyöjillä näytti olevan suurempi riski aivoverenvuotoon. Aivoverenvuoto eli aivohemorragia tarkoittaa veren vuotamista aivokudokseen tai johonkin muuhun kallonsisäiseen tilaan. Merkittävä osa sairastuneista menehtyy nopeasti tai elää seuraamuksien kanssa loppuelämänsä.

Mahdollinen syy B12-vitamiinin puutteessa

Oxfordin yliopiston tutkijat uskovat, että kasvissyöjillä saattaa olla lihansyöjiä suurempi riski aivoverenvuotoon, sillä he eivät saa ravinnostaan yhtä paljon kaikkia ravintoaineita, kuten B12-vitamiinia. Lue täältä, miten B12-vitamiinin puutoksen tunnistaa.

Lisäksi kasvissyöjillä on tyypillisesti matalammat kolesterolitasot kuin lihansyöjillä. Hyvin alhainen kolesterolitaso saattaa olla yhteydessä hienoisesti kohonneeseen aivoverenvuodon riskiin, sanoo tutkimusta johtanut ravitsemusepidemiologi Tammy Tong yhdysvaltalaiselle CNN-uutiskanavalle.

Tästä huolimatta osa asiantuntijoista on suhtautunut tutkimukseen skeptisesti.

BMJ-lehdessä julkaistussa kirjoituksessa kaksi australialaisen Deakinin yliopiston professoria muistuttavat, että nyt julkaistut löydökset tulee asettaa oikeaan perspektiiviin. Kyseessä on vain yksi tutkimus, jossa keskityttiin tarkastelemaan brittejä. Tulokset eivät välttämättä päde köyhemmissä maissa asuviin kasvissyöjiin tai eri etnistä taustaa edustaviin ihmisiin.

Kasvissyöjien sydänterveys oli kokonaisuudessaan paremmalla tasolla

Tutkimukseen osallistui yli 48 000 brittiä, joiden keski-ikä oli 45 vuotta. Osallistujat jaettiin lihansyöjiin, pescovegetaareihin sekä kasvissyöjiin, joihin luettiin myös vegaanit. Pescovegetarismi tarkoittaa ruokavaliota, johon sisältyy kasvisten lisäksi ainoastaan kalaa ja äyriäisiä, joskus myös maitotuotteita ja kananmunaa.

Osallistujia seurattiin keskimäärin 18 vuotta. Tutkimuksen aikana 2820 osallistujaa sairastui sepelvaltimotautiin ja 1072 sai aivohalvauksen.

Otettuaan huomioon muut sairastumisriskiin vaikuttavat tekijät, kuten liikkumisen ja tupakoinnin, tutkijat laskivat, että kasvissyöjillä oli 20 prosenttia suurempi riski sairastua aivoinfarktiin kuin lihansyöjillä. Sepelvaltimotautiriski puolestaan oli kasvissyöjien kohdalla 22 prosenttia matalampi kuin lihansyöjillä.

Pescovegetaarinen ruokavalio ei ollut merkittävästi yhteydessä aivoinfarktiriskiin, mutta dieettiä noudattavilla oli 13 prosenttia pienempi riski sairastua sepelvaltimotautiin kuin lihansyöjillä.

Tutkijat selittävät tuloksia sillä, että kasvissyöjät ja pescovegetaristit olivat lihansyöjiä hoikempia, heillä on alhaisempi verenpaine ja kolesteroli sekä vähemmän diabetesta.

Koska sepelvaltimotauti on yleisempi vaiva kuin aivoverenvuoto, on kasvissyöjillä kokonaisuudessaan parempi sydänterveyden tila kuin lihansyöjillä. Suomessa noin 2000 ihmistä sairastuu vuosittain aivoverenvuotoon. Sepelvaltimotautiin kuolee vuosittain runsaat 12 000 suomalaista.

5:18
Videolla keskustellaan ravinnon ja syövän yhteydestä.

Lähteet: CNN, Bloomberg, BMJ 1 & 2

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja