Tutkimus selvitti tappavan kaksikon: Nämä paistetut ruoat lisäävät ennenaikaisen kuoleman riskiä

Säännöllinen paistetun ruoan syöminen yhdistettiin tuoreessa tutkimuksessa suurempaan todennäköisyyteen kuolla ennenaikaisesti, uutisoivat muiden muassa Medical Xpress sekä Time.

Epäterveellisiä rasvoja sisältävän ruoan tiedetään olevan ihmisen terveydelle vahingollista. Tuore tutkimus viittaa siihen, että rasvaa tirisevien ruokien syöminen on jopa hengenvaarallista. Yhdysvaltalaiset tiedemiehet yhdistivät paistetut ruoat ennenaikaiseen kuolemaan sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

Erityisen haitallisia terveydelle näyttävät olevan paistettu kana sekä kala.

Rasvainen ruoka haitallista erityisesti sydämelle

Tutkimukseen osallistui 106 966 vaihdevuodet ylittänyttä yhdysvaltalaisnaista. Heidän ruokailutottumuksiaan kartoitettiin vuosina 1993–1998. Naisia seurattiin vuoteen 2017 asti.

Tänä aikana yli 31 588 osallistujista kuoli. Kuolemista 9320 johtui sydänongelmista, 8358 syövästä ja 13 880 muista syistä.

Otettuaan huomioon muut ennenaikaisen kuoleman riskiä kasvattavat tekijät tutkijat laskivat, että säännöllinen rasvaisten ruokien syöminen oli yhteydessä kuolla ennenaikaisesti mihin tahansa syyhyn. Erityisesti paistetut ruoat näyttivät olevan yhteydessä sydänperäisiin kuolemiin.

Syöpäkuolemiin paistetulla ruoalla ei näyttänyt olevan vaikutusta.

Onko syövällä ja ravinnolla yhteys? Artikkeli jatkuu videon alla.

5:18

Kuolettavin kaksikko: Kana ja kala

Terveyden kannalta pahimpia vaihtoehtoja olivat paistettu kana sekä kala.

Vähintään yksi annos paistettua kanaa päivittäin oli yhteydessä 13 prosenttia suurempaan todennäköisyyteen kuolla ennenaikaisesti mihin tahansa syyhyn verrattuna siihen, jos paistettua ruokaa ei olisi syönyt. Sydänperäisiin kuolemiin päivittäin syöty paistettu kana lisäsi todennäköisyyttä 12 prosentilla.

Paistetun kalan kohdalla päivittäinen kulutus lisäsi ennenaikaisen kuoleman todennäköisyyttä 7 prosentilla ja erityisesti sydänperäisiin kuolemiin 13 prosentilla.

Kanan ja kalan epäterveellisyydelle useita selityksiä

Tutkijat arvelevat, että syy paistetun kanan ja kalan erityisille haitoille saattaa olla se, että ihmiset yksinkertaisesti syövät niitä enemmän kuin muita paistettuja ruokia.

Toinen mahdollinen selitys on valmistustavassa: monissa ravintoloissa rasva, jossa esimerkiksi kana on paistettu, käytetään uudelleen. Tämä voi lisätä ruokiin päätyviä haitallisia sivutuotteita.

Lihaa paistetaan myös usein kauemmin kuin muita tuotteita.

Löydökset ilmestyivät The BMJ -tiedejulkaisussa.

Lähteet: Medical Xpress, Time

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja