Säännöllinen paistetun ruoan syöminen yhdistettiin tuoreessa tutkimuksessa suurempaan todennäköisyyteen kuolla ennenaikaisesti, uutisoivat muiden muassa Medical Xpress sekä Time.
Epäterveellisiä rasvoja sisältävän ruoan tiedetään olevan ihmisen terveydelle vahingollista. Tuore tutkimus viittaa siihen, että rasvaa tirisevien ruokien syöminen on jopa hengenvaarallista. Yhdysvaltalaiset tiedemiehet yhdistivät paistetut ruoat ennenaikaiseen kuolemaan sekä sydän- ja verisuonitauteihin.
Erityisen haitallisia terveydelle näyttävät olevan paistettu kana sekä kala.
Rasvainen ruoka haitallista erityisesti sydämelle
Tutkimukseen osallistui 106 966 vaihdevuodet ylittänyttä yhdysvaltalaisnaista. Heidän ruokailutottumuksiaan kartoitettiin vuosina 1993–1998. Naisia seurattiin vuoteen 2017 asti.
Tänä aikana yli 31 588 osallistujista kuoli. Kuolemista 9320 johtui sydänongelmista, 8358 syövästä ja 13 880 muista syistä.
Otettuaan huomioon muut ennenaikaisen kuoleman riskiä kasvattavat tekijät tutkijat laskivat, että säännöllinen rasvaisten ruokien syöminen oli yhteydessä kuolla ennenaikaisesti mihin tahansa syyhyn. Erityisesti paistetut ruoat näyttivät olevan yhteydessä sydänperäisiin kuolemiin.
Syöpäkuolemiin paistetulla ruoalla ei näyttänyt olevan vaikutusta.
