Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tutkimus selvitti tappavan kaksikon: Nämä paistetut ruoat lisäävät ennenaikaisen kuoleman riskiä

Paistettu kana osoittautui tutkimuksessa erityisen haitalliseksi. Kuvituskuva.
Paistettu kana osoittautui tutkimuksessa erityisen haitalliseksi. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 26.01.2019 10:59

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Säännöllinen paistetun ruoan syöminen yhdistettiin tuoreessa tutkimuksessa suurempaan todennäköisyyteen kuolla ennenaikaisesti, uutisoivat muiden muassa Medical Xpress sekä Time.

Epäterveellisiä rasvoja sisältävän ruoan tiedetään olevan ihmisen terveydelle vahingollista. Tuore tutkimus viittaa siihen, että rasvaa tirisevien ruokien syöminen on jopa hengenvaarallista. Yhdysvaltalaiset tiedemiehet yhdistivät paistetut ruoat ennenaikaiseen kuolemaan sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

Erityisen haitallisia terveydelle näyttävät olevan paistettu kana sekä kala.

Rasvainen ruoka haitallista erityisesti sydämelle

Tutkimukseen osallistui 106 966 vaihdevuodet ylittänyttä yhdysvaltalaisnaista. Heidän ruokailutottumuksiaan kartoitettiin vuosina 1993–1998. Naisia seurattiin vuoteen 2017 asti.

Tänä aikana yli 31 588 osallistujista kuoli. Kuolemista 9320 johtui sydänongelmista, 8358 syövästä ja 13 880 muista syistä.

Otettuaan huomioon muut ennenaikaisen kuoleman riskiä kasvattavat tekijät tutkijat laskivat, että säännöllinen rasvaisten ruokien syöminen oli yhteydessä kuolla ennenaikaisesti mihin tahansa syyhyn. Erityisesti paistetut ruoat näyttivät olevan yhteydessä sydänperäisiin kuolemiin.

Syöpäkuolemiin paistetulla ruoalla ei näyttänyt olevan vaikutusta.


Onko syövällä ja ravinnolla yhteys? Artikkeli jatkuu videon alla.

5:18Syöpä ja ravinto

Kuolettavin kaksikko: Kana ja kala

Terveyden kannalta pahimpia vaihtoehtoja olivat paistettu kana sekä kala.

Vähintään yksi annos paistettua kanaa päivittäin oli yhteydessä 13 prosenttia suurempaan todennäköisyyteen kuolla ennenaikaisesti mihin tahansa syyhyn verrattuna siihen, jos paistettua ruokaa ei olisi syönyt. Sydänperäisiin kuolemiin päivittäin syöty paistettu kana lisäsi todennäköisyyttä 12 prosentilla.

Paistetun kalan kohdalla päivittäinen kulutus lisäsi ennenaikaisen kuoleman todennäköisyyttä 7 prosentilla ja erityisesti sydänperäisiin kuolemiin 13 prosentilla.

Kanan ja kalan epäterveellisyydelle useita selityksiä

Tutkijat arvelevat, että syy paistetun kanan ja kalan erityisille haitoille saattaa olla se, että ihmiset yksinkertaisesti syövät niitä enemmän kuin muita paistettuja ruokia.

Toinen mahdollinen selitys on valmistustavassa: monissa ravintoloissa rasva, jossa esimerkiksi kana on paistettu, käytetään uudelleen. Tämä voi lisätä ruokiin päätyviä haitallisia sivutuotteita.

Lihaa paistetaan myös usein kauemmin kuin muita tuotteita.

Aiemmissa tutkimuksissa myös ranskalaiset perunat on yhdistetty ennenaikaisen kuoleman riskiin.

Löydökset ilmestyivät The BMJ -tiedejulkaisussa.

LUE MYÖS: Epäterveellinen ruoka selittää hurjan määrän kuolemia – mitä sinun lautasellasi on liikaa tai liian vähän?

Lähteet: Medical Xpress, Time

Lisää aiheesta:

Tutkijat havaitsivat pekonin ja makkaroiden lisäävän dementiariskiä – syö sen sijaan näitäJättitutkimus paljastaa, millaiset ruoat voivat viedä ennenaikaiseen hautaanTällainen ruokavalio voi suurentaa riskiä sydänperäiseen kuolemaan – havainnot vahvistuivat entisestäänYksi muutos ruokavaliossa pienentää sydänriskejä – vältä erityisesti näitä ruokiaUltraprosessoidut ruoat lisäävät ennenaikaisen kuoleman riskiä – asiantuntija antaa vinkin ruokaostoksilleMaitoa vai ei? Laaja tutkimus: Maitotuotteiden kulutusta ei kannata vähentää terveyssyistä
RavintoKuolemaSydänterveysRavitsemusTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravinto
  • 15.10.20:32
    Viiden jälkeen

    Suomalainen tutkimus paljastaa: Kalaöljystä hyötyvät myös terveet

  • 27.9.17:25
    Ruoka

    Tutkimus: Hehkutetun ruokavalion "vihreä versio" nuorentaisi aivoja

  • 1.7.07:46
    Ruoka

    Syötkö salaattia, kurkkua ja tomaattia? Hanna Partaselta varoitus terveysmokasta

  • 8.4.11:17
    Painonhallinta

    Pätkäpaasto vai kalorien laskemista? Tutkimus selvitti, kumpi painonhallintametodeista on toimivampi

  • 24.3.20:13
    Liikunta

    Pitäisikö treenin aikana syödä?