Suomalaiset ahmivat proteiineja, mutta yhdellä muutoksella voisi olla huimat terveysvaikutukset: Elinikä pitenee, sydänriskit pienenevät

Hellapoliisin maukas ja helppo tempecurry 1:25
Videolla Hellapoliisi Kati Jaakosen ohje helppoon kasviscurryyn.

Suurin osa suomalaisista saa ruoastaan proteiineja enemmän kuin tarpeeksi ja valtaosa siitä on peräisin lihasta ja etenkin punaisesta lihasta. Tuoreen tutkimuksen valossa terveydelle olisi kuitenkin parempi, jos eläinperäisiä proteiininlähteitä korvattaisiin kasvikunnasta saatavilla.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Epidemiology -lehdessä, ja sen perusteella paljon lihaa ja eläinperäisiä proteiineja syövät sairastuvat sydän- ja verisuonitauteihin ja myös menehtyvät niihin todennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka syövät niitä vähänlaisesti. Yhteys koski etenkin punaisesta lihasta ja maitotuotteista saatavia proteiineja.

Runsas kasviperäisten proteiinien käyttö liittyi puolestaan pienempään riskiin menehtyä 13-vuotisen seurannan aikana. Tämä havaittiin osallistujilla, jotka saivat kasviproteiininsa palkokasveista, pähkinöistä, kasviksista ja hedelmistä. Viljoista saatavat proteiinit eivät vaikuttaneet sairastumisten tai kuolemien todennäköisyyteen. Kasviproteiineihin liitetyt hyödyt selittyvät todennäköisesti niiden monilla muilla terveellisiksi tiedetyillä ainesosilla.

Tulokset perustuvat 7 800 alankomaalaisen terveys- ja ruokavaliotietoihin, joita kerättiin useaan otteeseen kolmetoistavuotisen seurannan aikana. Osallistujista 3 600 menehtyi tutkimuksen aikana.

Tutkijat tekivät myös meta-analyysin, jossa yhdentoista tutkimuksen aineistot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen. Sen tulokset tukivat varsinaisen tutkimuksen havaintoja. Aineistojen perusteella eniten lihaa käyttävät söivät keskimäärin 200 grammaa lihaa päivässä ja vähiten käyttävät 100 grammaa. Jos eniten lihaa syövät olisivat vähentäneet päivittäistä lihan käyttöään 100 grammaan, heidän riskinsä olisivat pienentyneet huomattavasti.

Samanlaisia tuloksia suomalaistutkimuksessa

Hyvin samanlaisiin tuloksiin päädyttiin myös viime vuonna julkaistussa suomalaistutkimuksessa, jossa tarkasteltiin itäsuomalaisia miehiä. Tutkimuksessa suurin riski menehtyä seurannan aikana oli miehillä, joiden ruokavalion proteiinit tulivat melkein pelkästään lihasta. Kalan tai kananmunien syöminen ei vaikuttanut kuolleisuuteen.

Runsas lihansyönti on yhdistetty terveysongelmiin monissa tutkimuksissa. Punaisen lihan ja varsinkin teollisesti prosessoidun makkaran ja leikkeleiden runsas syöminen voi altistaa muun muassa diabetekselle, aivoverenkierron häiriöille ja sydänoireille. Osittain yhteydet selittynevät itse lihalla ja sen sisältämällä rasvalla, mutta monissa lihatuotteissa on myös paljon suolaa, mikä lisää terveysriskejä. Myös ruoan valmistustavalla on väliä. Grillattu ja paahdettu punainen liha on epäterveellisintä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat