Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Suomalaiset ahmivat proteiineja, mutta yhdellä muutoksella voisi olla huimat terveysvaikutukset: Elinikä pitenee, sydänriskit pienenevät

1:25Hellapoliisin maukas ja helppo tempecurryVideolla Hellapoliisi Kati Jaakosen ohje helppoon kasviscurryyn.
Julkaistu 05.06.2020 12:54

UUTISPALVELU DUODECIM - MTV LIFESTYLE

Suurin osa suomalaisista saa ruoastaan proteiineja enemmän kuin tarpeeksi ja valtaosa siitä on peräisin lihasta ja etenkin punaisesta lihasta. Tuoreen tutkimuksen valossa terveydelle olisi kuitenkin parempi, jos eläinperäisiä proteiininlähteitä korvattaisiin kasvikunnasta saatavilla.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Epidemiology -lehdessä, ja sen perusteella paljon lihaa ja eläinperäisiä proteiineja syövät sairastuvat sydän- ja verisuonitauteihin ja myös menehtyvät niihin todennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka syövät niitä vähänlaisesti. Yhteys koski etenkin punaisesta lihasta ja maitotuotteista saatavia proteiineja.

Runsas kasviperäisten proteiinien käyttö liittyi puolestaan pienempään riskiin menehtyä 13-vuotisen seurannan aikana. Tämä havaittiin osallistujilla, jotka saivat kasviproteiininsa palkokasveista, pähkinöistä, kasviksista ja hedelmistä. Viljoista saatavat proteiinit eivät vaikuttaneet sairastumisten tai kuolemien todennäköisyyteen. Kasviproteiineihin liitetyt hyödyt selittyvät todennäköisesti niiden monilla muilla terveellisiksi tiedetyillä ainesosilla.

Tulokset perustuvat 7 800 alankomaalaisen terveys- ja ruokavaliotietoihin, joita kerättiin useaan otteeseen kolmetoistavuotisen seurannan aikana. Osallistujista 3 600 menehtyi tutkimuksen aikana.

Tutkijat tekivät myös meta-analyysin, jossa yhdentoista tutkimuksen aineistot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen. Sen tulokset tukivat varsinaisen tutkimuksen havaintoja. Aineistojen perusteella eniten lihaa käyttävät söivät keskimäärin 200 grammaa lihaa päivässä ja vähiten käyttävät 100 grammaa. Jos eniten lihaa syövät olisivat vähentäneet päivittäistä lihan käyttöään 100 grammaan, heidän riskinsä olisivat pienentyneet huomattavasti.

Samanlaisia tuloksia suomalaistutkimuksessa

Hyvin samanlaisiin tuloksiin päädyttiin myös viime vuonna julkaistussa suomalaistutkimuksessa, jossa tarkasteltiin itäsuomalaisia miehiä. Tutkimuksessa suurin riski menehtyä seurannan aikana oli miehillä, joiden ruokavalion proteiinit tulivat melkein pelkästään lihasta. Kalan tai kananmunien syöminen ei vaikuttanut kuolleisuuteen.

Runsas lihansyönti on yhdistetty terveysongelmiin monissa tutkimuksissa. Punaisen lihan ja varsinkin teollisesti prosessoidun makkaran ja leikkeleiden runsas syöminen voi altistaa muun muassa diabetekselle, aivoverenkierron häiriöille ja sydänoireille. Osittain yhteydet selittynevät itse lihalla ja sen sisältämällä rasvalla, mutta monissa lihatuotteissa on myös paljon suolaa, mikä lisää terveysriskejä. Myös ruoan valmistustavalla on väliä. Grillattu ja paahdettu punainen liha on epäterveellisintä.

Lue myös: Pienellä ruokavaliomuutoksella merkittävä vaikutus terveyteen – 12 viikon suomalaiskoe paljasti tulokset: "Voisi suositella aikuisille laajemminkin"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lisää aiheesta:

Nämä ruoat voivat pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä – syötkö jo?Tällainen ruokavalio voi suurentaa riskiä sydänperäiseen kuolemaan – havainnot vahvistuivat entisestäänYksi muutos ruokavaliossa pienentää sydänriskejä – vältä erityisesti näitä ruokiaTällaista ruokavaliota noudattavat suomalaismiehet näyttäisivät kuolevan muita nuorempina – vakavat seuraukset torjuttavissaTee yksi pieni muutos ruokailutapoihisi – voi pidentää elinikääHarvardin tutkijat: Proteiinin syönnillä voikin olla ikävät seuraukset – vältä erityisesti tätä!
TutkimustuloksetRuokaRuokavalioTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Tutkimustulokset
  • 06:49
    Dinosaurukset

    T.rexin luuranko kuuluikin aivan eri lajille: käsitys dinosaurusten kuninkaasta mullistui

  • ke15:06
    Tekoäly

    Tutkimus: Tekoäly saa ihmiset yliarvioimaan älylliset kykynsä

  • ti17:27
    Musiikki

    Tämän ikäisenä kuultu musiikki on sinulle merkityksellisintä – suuri suomalaistutkimus selvitti

  • ma19:15
    Mielenhallinta

    Haluatko tehdä järkevän päätöksen? Nuku yön yli!

  • 26.10.12:01
    Sokeri

    Makeutusaineilla on yhteys muistin heikkenemiseen – näin paljon ikääntyminen kiihtyi