Runsaasti punaista lihaa sisältävä ruokavalio voi suurentaa riskiä sydänperäisiin kuolemiin.
Lihapainotteinen ja paljon punaista lihaa sisältävä ruokavalio voi suurentaa riskiä menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin, tuore tutkimus osoittaa. Samanlaisia tuloksia on saatu aiemminkin, mutta havainnot vahvistavat näyttöä entisestään.
Tutkimuksessa käytettiin brittien biopankkiaineistoja, joista poimittiin tietoja 180 000 aikuisesta, jotka eivät sairastaneet sydän- ja verisuonitauteja tai syöpää yhdeksänvuotisen seurannan alkaessa.
Seurannan aikana 3 600 osallistujaa menehtyi. Näistä 655 johtui sydän- ja verisuonitaudeista, 290 sepelvaltimotaudista ja 150 aivoverenkiertohäiriöstä.
Lue myös: Oireeton tila uhkaa jopa miljoonan suomalaisen terveyttä – asiantuntija kertoo, milloin hälytyskellojen pitäisi soida: "Tosi tärkeä hetki"
Punaisen lihan vähentäminen pienensi riskiä
Eniten eli vähintään kolmesti viikossa punaista lihaa syövät menehtyivät sydän- ja verisuonitauteihin viidenneksen, sepelvaltimotautiin puolet ja aivoverenkiertohäiriöihin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin osallistujat, jotka söivät punaista lihaa korkeintaan noin kerran viikossa.
Yhteydet näkyivät senkin jälkeen, kun osallistujien muu ruokavalio ja geneettiset sairastumisriskit huomioitiin. Analyysi viittasi myös siihen, että punaisen lihan vähentäminen ja korvaaminen siipikarjalla tai viljoilla pienensi riskiä menehtyä seurannan aikana.