Yksi halaus pelasti Vaulan elämän: "Kumpikaan ei osannut sanoa mitään"

Miksi järkytys muuttuu traumaksi? Traumatisoitumistaan ei voi valita, mutta toivoakin on:"Toipuminen on todennäköisin vaihtoehto" 3:31
Katso video: Miksi järkytys muuttuu traumaksi?

Vaula uskoo, että yksi halaus saattoi pelastaa hänen elämänsä.

Marraskuun 8. päivä vuonna 2007 oli Vaulan elämän vaikein. Edellisenä päivänä tulleet kamalat uutiset vetivät ajatukset synkemmiksi kuin koskaan ennen. Hänen oli pakko lopettaa opiskelu ennen lounasaikaa ja lähteä suruineen kotiin.

– Ihan rehellisesti oli fiilis, että menen kotiin ja hirtän itseni.

Kun Vaula laittoi helsinkiläisen lukion käytävällä tavaroitaan kaappiin itkien, hän kuuli oven aukeavan takanaan. Askeleet lähestyivät ja pysähtyivät kohdalla. Sekunnit kuluivat hiljaa. Sitten kädet kietoutuivat Vaulan ympärille.

Tuttu historianopettaja aisti ja näki oppilaansa voivan pahoin. Kaksikko halasi ja itki tyhjällä käytävällä hiljaisuuden vallitessa.

– Emme vaihtaneet yhtäkään sanaa, koska kumpikaan ei osannut sanoa mitään, Vaula muistelee.

Tuolla eleellä oli valtavan suuri merkitys – se oli Vaulan elämän tärkein hali. Koskaan sitä ennen tai sen jälkeen kosketuksen tarve ei ole ollut yhtä suuri. Läheisyys antoi toivoa, ettei koko maailma vihaa häntä.

Elintärkeä kosketus

Vaula joutui mielenterveyssyistä olemaan pitkään sairaslomalla. Hän valmistui lukiosta vuoden ikäisiään myöhemmin. Valmistumisensa jälkeen Vaula ei ole tavannut pelastajaansa, jota hän luonnehtii sydämelliseksi opettajaksi, joka todella välitti jokaisesta oppilaastaan.

Aikuistuttuaan Vaula halusi henkilökohtaisesti kiittää hyväntekijää ja etsi tämän käsiinsä Facebookin avulla. Entinen oppilas ja opettaja vaihtoivat muutamat lämmittävät viestit. Kosketus on jättänyt syvän jäljen – hyvällä tavalla.

Kosketuksen tiedetään olevan ihmiselle tärkeää elämän jokaisessa vaiheessa. Kosketus muun muassa vähentää stressiä, ärtyneisyyttä ja levottomuutta. Se on voimakasta sanatonta viestintää, joka muistuttaa välittävistä ihmisistä ympärillämme. Läheisyydestä ammennetaan mielihyvän ja turvallisuuden tunteita.

Vaula haluaa osaltaan muistuttaa kosketuksen merkityksestä.

– Voit pelastaa jonkun elämän halaamalla.

Jos ei ole varma, kokeeko ihminen koskettamisen tungettelevaksi, voi häneltä kysyä yksinkertaisen kysymyksen: "Onko ok, jos halaan sua?"

Jos vastaus on kyllä, enempää sanoja ei tarvita.

Videolla kerrotaan, miksi ahdistusta ei aina tarvitse pelätä.

Moni pelkää ahdistusta, vaikka ei tarvitsisi – tästä hankala tunne kertoo:"Ei tarvitse pyrkiä pois" 1:57
KATSO VIDEO: Moni pelkää ahdistusta, vaikka ei tarvitsisi. Tästä ikävä tunne kertoo!

Osittaislähde: Väestöliitto

Lue myös:

    Uusimmat