Mainos

Yhdysvaltojen uusin talvimyräkkä sai suomalaisen nimen

Paikoin paljon lunta tuoneen Juno-myrskyn jälkeen Yhdysvalloissa on kehittymässä jo seuraava, tosin selvästi heikompi talvimyräkkä. Tällä myräkällä on suomalainen nimi.

Yhdysvaltalainen sääpalvelu Weather Channel on nimennyt uusimman talvimyräkän suomalaisella nimellä Kari.

Weather Channel on päätynyt viime vuosina nimeämään etukäteen talvimyräköitä, jotta niistä olisi helpompi varoittaa ja viestiä. Viimeksi tällä viikolla Yhdysvaltojen koillisosassa Juno-myrskyssä satoi lunta paikoin 50-90 senttimetriä. Weather Channelin mukaan Kari tuo lähipäivinä lunta ja tuulta osittain samoille alueilla maan koillisosaan, erityisesti Maineen, New Hampshireen ja Massachusettsiin. Kari on kuitenkin selvästi Junoa heikompi.

Muita Yhdysvaltojen talvimyrskyjen listalla olevia nimiä ovat muun muassa Astro, Octavia, Pandora, Quantum, Remus, Sparta, Thor ja Venus.

Weather Channel kirjoittaa myrskylistan yhteydessä, että nimi Kari viittaa nimenomaan suomalaiseen nimeen, joka pohjautuu kreikkalaiseen Makarios-nimeen. Kreikassa nimi tarkoittaa autuasta ja onnellista. Kotimaisten kielten keskuksen mukaan Suomessa Kari oli alunperin karjalainen puhuttelumuoto Makarioksesta ja venäläisestä Makarista ja pohjautuu ortodoksiseen perinteeseen. Lännempänä Karin on katsottu olevan myös lyhennelmä Oskarista tai Sakarista. Muissa Pohjoismaissa Kari on yleensä naisen nimi.

Myös hirmumyrskyt on tapana nimetä eri puolilla maailmaa. Suomessa myrskyt saavat nimensä kyseisen päivän nimipäiväsankarin mukaan. Myrskyt nimetään, jos ne ovat voimakkaita ja ovat aiheuttaneet merkittävää tuhoa.

Talvella 2012-2013 Weather Channelin talvimyrskylistalla oli suomalainen nimi Ukko.

Suomen ja maailman säätietoja MTV:n sääsivustolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.