Yhdysvaltalaistutkimus: Lääkekannabiksen salliminen vähentänyt opioidien käyttöä

8:30

Kannabiksen lääkinnällisen käytön salliminen on todennäköisesti vähentänyt opioidien käyttöä monissa Yhdysvaltojen osavaltioissa. Havainto on erittäin tervetullut, sillä Yhdysvalloissa opioidien väärinkäyttö on saanut jo epidemiamaisia piirteitä.

Yllä olevalla videolla Petri kertoo, kuinka huumeet veivät häneltä kaiken.

JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen perusteella Yhdysvaltain osavaltioissa määrättiin vuosina 2010–2015 joka vuosi keskimäärin 23 miljoonaa opioidi-päiväannosta.

Luvut jäivät kuitenkin selvästi pienemmiksi osavaltioissa, joissa oli sallittu kannabiksen lääkekäyttö. Luku oli lähes neljä miljoonaa annosta pienempi osavaltioissa, joissa lääkekannabista sai apteekista. Jos potilailla oli vain lupa kasvattaa omat kannabiksensa, luku oli 1,8 miljoonaa annosta pienempi.

Tulokset ja luvut vaihtelivat, mutta suurin pudotus näkyi morfiinin ja hydrokodonin käytössä.

Samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta nyt julkaistu selvitys perustuu suurempaan aineistoon ja on siksi vakuuttava. Tutkimuksissa lääkekannabiksen salliminen on yhdistetty myös opioidiyliannostusten vähenemiseen.

Suomessa kannabiksen lääkekäyttöön suhtaudutaan hyvin varauksellisesti, mutta Yhdysvalloissa sitä voidaan määrätä muun muassa kroonisten kiputilojen hoitoon 30 osavaltiossa.

Arviolta 11 miljoonaa yhdysvaltalaista väärinkäyttää opioidilääkkeitä. Vuonna 2016 opioidien yliannostukseen kuoli 35 000 yhdysvaltalaista, mikä on yhtä paljon kuin liikenneonnettomuuksissa. Suurin syy on lääkkeiden liiallinen määrääminen.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja