Yhdysvaltalaisprofessori tyrmää liikunnan merkityksen laihdutuksessa – väitteelle kritiikkiä: "Ei ole niin yksinkertaista"

Kroppa joutuu koville kotitoimistoissa – OMT-fysioterapeutti kertoo vinkit parempaan etätyöergonomiaan 11:31
Videolla fysioterapeutti kertoo vinkit parempaan etätyöergonomiaan!

Yhdysvaltalaistutkijan mielestä keho kuluttaa saman verran energiaa liikunnan määrästä riippumatta. Näin ollen ainoa keino pudottaa painoa olisi syödä vähemmän kuin kuluttaa. New York Postin haastattelemat asiantuntijat suhtautuvat lausuntoon skeptisesti.

Ruokavalio on avain painonpudotukseen, eikä pelkästä liikunnasta ole siinä apua, väittää Herman Pontzer, yhdysvaltalaisen Duken yliopiston antropologian laitoksen tutkija ja apulaisprofessori.

Hän on vastikään julkaissut aihetta käsittelevän kirjan nimeltä "Burn: The Misunderstood Science of Metabolism".

– Olemme kaikki kuulleet sanottavan, että mitä aktiivisempi olet, sitä enemmän kaloreita kulutat. Keho ei kuitenkaan ole mikään yksinkertainen kone. Olemme kehittyneitä, monimutkaisia olentoja, Pontzer kertoo New York Postille.

Professori tutki hadza-heimon energiankulutusta

Pontzer on tutkinut tansanialaisen metsästäjäkeräilijäheimo hadzan jäsenten energiankulutusta. Hän väittää, että pelkästä liikunnasta ei ole apua painonpudotuksessa, vaan ruokavalio on avain muutokseen.

Pontzer tutki heimolaisten virtsanäytteitä selvittääkseen, kuinka paljon heidän kehonsa tuottivat hiilidioksidia. Hän havaitsi, että vaikka heimon jäsenten elämäntyyli oli huomattavasti aktiivisempi kuin verrokkiryhmän, johon kuului toimistotyöläisiä, molempien ryhmien energiankulutus oli suurin piirtein samaa luokkaa. Näin siitäkin huolimatta, että heimolaiset esimerkiksi metsästivät oman ruokansa, kun toimistotyöntekijät istuivat lounastamassa työpöytänsä ääressä. 

Pontzerin mielestä silloin, kun kuluttaa enemmän energiaa ollessaan fyysisesti aktiivisempi, keho käyttää vähemmän energiaa muihin toimintoihin. Eli vaikka treenaaminen muutoin olisi eduksi vahvistamalla kehoa ja mieltä, ei vaa’an lukema pienentyisi.

Toisin sanoen treenaaminen ei Pontzerin teorian mukaan kiihdyttäisi aineenvaihduntaa. Jos haluaa laihtua, pitää syödä vähemmän kuin kuluttaa.

Pontzer on kuitenkin sitä mieltä, että liikuntaa pitäisi harrastaa, koska se tekee muulla tavoin hyvää keholle.

Tyrmää käsityksen suositellusta kalorinsaannista

Pontzerin mukaan nykyinen käsitys ihanteellisesta päivittäisestä kalorinsaannista ei pidä paikkansa. Nyrkkisääntönä on usein pidetty sitä, että aikuinen ihminen tarvitsee päivässä noin 2 000–3 000 kilokaloria.

Pontzer on sitä mieltä, että 9-vuotias kuluttaa 2 000 kilokaloria päivässä ja aikuiset lähemmäs 3 000. Hänen teoriansa mukaan keho mukautuu siihen, kuinka kulutamme kerryttämiämme kaloreita. Tähän liittyy vahvasti elämäntyyli.

Istumatyötä tekevä henkilö käyttää hänen mukaansa energiaa sellaisiin kehontoimintoihin, jotka eivät ole välttämättömiä. Tällainen on esimerkiksi stressireaktion syntyminen kehossa.

Kilpaurheilija puolestaan kuluttaa liikkumalla valtavan määrän energiaa, mikä suuntaa energiankulutusta pois muista kehontoiminnoista, kuten lisääntymisestä ja immuunipuolustuksesta. Seurauksena voi olla ylikunto.

Pontzer väittääkin, että ihminen ei pysty kontrolloimaan omaa aineenvaihduntaansa. Tämän takia hän uskoo, että vain ruokavalion avulla voi pudottaa painoa. 

Professori suosittelee proteiini- ja kaloripitoisia ruokia

Pontzer suosittelee ihmisiä syömään aterioita, joissa on runsaasti proteiinia ja kuitua, sillä ne pitävät kylläisenä pitempään.

Pontzer suhtautuu skeptisesti matalahiilihydraattiseen, vähän sokeria sisältävään paleoruokavalioon tai niin sanottuun carnivore-ruokavalioon, joiden sanotaan jäljittelevän metsästäjäkeräilijäheimojen ruokavaliota. Hadzat eivät hänen näkemyksensä mukaan ole niin tarkkoja sen suhteen, mitä syövät.

– Jos siis haluat pudottaa painoa, hyödynnä ruokavaliota. Treenaamisesta on hyötyä muilla tavoin.

Kardiologi kritisoi...

Kaikki eivät purematta niele Pontzerin teoriaa. New Yorkissa sijaitsevassa sairaalassa ylipainoisia potilaita hoitava kardiologi Sean Heffron toppuuttelee hieman Pontzerin lausuntoja. 

– En menisi niin pitkälle, että väittäisin, että treenaaminen ei olisi tärkeää painonpudotuksen kannalta.

– Treenaaminen kiihdyttää aineenvaihduntaa, mikä johtaa siihen, että kaloreita palaa enemmän ja lihasmassa kasvaa muun muassa. Pitkällä tähtäimellä energiaa kuluu enemmän.

... samoin urheilulääketieteen asiantuntija

Myös Cordelia Carter, urheilulääketieteen asiantuntija New Yorkin yliopistosta, suhtautuu Pontzerin lausuntoihin kriittisesti.

– Ei tämä ole niin yksinkertaista, että kyse olisi vain kalorien kerryttämisestä ja kuluttamisesta. 

Carterin mukaan treenaaminen tekee hyvää sydän- ja verenkiertoelimistölle ja vahvistaa kehoa. Näin vältytään esimerkiksi tilanteelta, jossa ihminen olisi niin sanotusti ”laihaläski” tai "lihava, mutta hyvässä kunnossa". Näistä tilanteista kumpikaan ei Carterin mielestä ole kovin hyvä asia.

Heffron suosittelee HIIT-treeniä, jolla voi saada kehosta mahdollisimman paljon irti. Toisaalta hän on Pontzerin kanssa samoilla linjoilla siitä, että paino ei putoa, jos ei muuta ruokavaliota.

Lähteet: New York Post, Inews

Lue myös:

    Uusimmat