Yhdysvaltalaisdiplomaatit saivat erikoisia oireita Kuubassa – uusi tutkimus paljastaa, että diplomaattien aivoissa on tapahtunut muutoksia: "Jotain on tapahtunut näiden ihmisten aivoille"

Kuubassa outoja oireita saaneiden yhdysvaltalaisdiplomaattien aivokuvat eroavat selvästi verrokkiryhmän aivokuvista, selviää uudesta tutkimuksesta. 40 yhdysvaltalaisdiplomaattia ilmoitti erikoisista oireista vietettyään aikaa Kuubassa vuosien 2016 ja 2018 välillä. 

Journal of the American Medical Association -lehdessä julkaistu Pennsylvanian yliopiston professorien johtama tutkimus ei kerro oireiden tarkkaa aiheuttajaa, mutta todistaa, että diplomaattien aivoissa on tapahtunut muutoksia Kuuban vuosien aikana.

– Oireet eivät ole kuviteltuja. Jotakin on tapahtunut näiden ihmisten aivoille, toteaa Pennsylvanian yliopiston radiologian professori Ragini Verma uutistoimisto AFP:lle.

Kuubaan lähetetyt yhdysvaltalaisdiplomaatit alkoivat raportoimaan oudoista oireistaan ensimmäisen kerran loppuvuodesta 2016. Oireisiin kuului esimerkiksi tasapainoaistin heikkenemistä, huimausta, koordinaation menettämistä ja ahdistusta.

Oudot oireet herättivät Yhdysvalloissa huolta ja maa päätti kutsua suurimman osan diplomaateistaan takaisin kotimaahansa syyskuussa 2017. 

Aivokuvissa merkittäviä eroja

Kotimaahan palanneet diplomaatit passitettiin perheineen Pennsylvanian yliopistoon selvittämään oireiden syytä. Yliopiston tutkimuskeskuksessa jokainen Kuubassa aikaa viettänyt diplomaatti magneettikuvattiin aivomuutosten varalta. 

Tutkijat vertasivat diplomaattien aivokuvia 48 vertailukelpoisen henkilön aivokuviin ja selvisi, että erot olivat tilastollisesti merkittäviä. Erityisesti muutoksia nähtiin iso- ja pikkuaivoissa.

Pikkuaivot säätelevät sekä ihmisen hieno- että karkeamotoriikkaa. 

Akustisen aseen käyttöä ei ole kommentoitu

Osa Kuubassa sairastuneista yhdysvaltalaisdiplomaateista on jo palannut takaisin töihinsä, mutta AFP:n mukaan osaa kuntoutetaan yhä. 

Yhdysvaltain hallinto ei ole tähän mennessä kommentoinut tapausta tai vahvistanut esimerkiksi huhuja mahdollisen akustisen aseen käytöstä diplomaatteja kohtaan. 

Kuuba on kieltänyt kaiken osallisuuden tapauksiin. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja