Mainos

Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton laskuttaa puheistaan satoja tuhansia euroja – Ahvenanmaalla aiheet pyörivät ympäristönsuojelun ja merien ympärillä: "Muistan tämän päivän koko loppuelämäni ajan"

4:39

Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton vieraili Ahvenanmaalla puhumassa kauppaneuvos Anders Wiklöfin 73-vuotissyntymäpäivillä. Clinton saapui paikalle kutsuttuna vieraana, eikä ahvenanmaalainen kauppaneuvos ole suostunut paljastamaan entiselle presidentille maksettua puhujapalkkiota. 

Illalla Maarianhaminassa pitämässään puheessa Clinton huomautti, että hän taitaa olla ensimmäinen amerikkalainen presidentti Ahvenanmaalla.

Koska kyseessä oli kauppaneuvos Anders Wiklöfin 73-vuotissyntymäpäivän kunniaksi järjestetty tapahtuma, nosti Clinton puheessaan esille hänen ja Wiklöfin yhteneväisyydet. 

Miehiä yhdistää lähekkäisten syntymäpäivien ja saman iän lisäksi myös heidän vaimonsa, joiden kanssa he ovat olleet naimisissa melkein yhtä kauan, ja jotka ovat myös melkein saman ikäisiä. 

– Mitä vanhemmaksi tulee, sitä tärkeämpää on tehdä uusia ystäviä, Clinton totesi puheessaan ja viittasi samalla saaneensa tilaisuudesta uusia ystäviä. 

Puheessa korostui luonnonsuojelu

Clinton otti juuri ahvenanmaalaisuuteen kantaa puhuessaan nationalismista ja muistutti, että ahvenanmaalaisten tulisi olla ylpeitä identiteetistään, muttei antaa eroavaisuuksien tulla yhdistävän ihmisyyden tielle.

Puheessaan Clinton puhui paljon ympäristöstä ja meristä sekä luonnonsuojelusta. Hän nosti esiin 30-vuotisjuhlavuottaan viettävän Itämerensuojelurahaston, joka on Anders Wiklöfin perustama.

– Ihmiset täällä tietävät kuinka tärkeä meri on. Vaikka kuuntelemme tänään konserttia, näemme ja tunnemme meren, Clinton sanoi.

Hän myös muistutti, että kaikki voivat tehdä jotain merien pelastamiseksi.

Lopuksi hän kertoi uudesta lapsenlapsestaan, joka on syntynyt kolme päivää sitten. Clinton kertoi, että tärkeintä isovanhemmille on lapsen terveys ja hänen tulevaisuutensa. Tulevaisuudella hän viittasi maapallon tilaan.

Lahjaksi omistuskaiverrettu saksofoni

Puhe päättyi seremoniaan, jossa Clintonille ojennettiin omistuskaiverrettu saksofoni. Saksofonin soittajana tunnettu Clinton oli lahjasta otettu.

– Olen kerännyt saksofoneja ympäri maailmaa, mutten koskaan ole omistanut yhtään täällä päin valmistettua. En malta odottaa, että pääsen testaamaan tätä, Clinton totesi.

– Muistan tämän päivän koko loppuelämäni ajan, hän päätti esiintymisensä. 

Puhujapalkkiot liikkuvat sadoissa tuhansissa euroissa

Ahvenanmaalla on tänään arvuuteltu, kuinka paljon Yhdysvaltain entisen presidentin vierailu on kustantanut Wiklöfille. 

– Näiden konserttien järjestäminen maksaa paljon, mutta maksan kaiken omasta taskustani. Olen järjestänyt konsertteja jo 15 vuotta, sillä tämä on tärkeää ahvenanmaalaisille, Wiklöf kertoo Expressenin haastattelussa. 

Arvioita ex-presidentin puhujanpalkkioista liikkuu kuitenkin paljon. Amerikkalaissivusto Thought Companyn mukaan Clinton laskuttaa esiintymisistään noin 200 000 eurosta aina 650 000 euroon per kerta.

Itse juhlakalu ei suuresta puhujapalkkiosta hätkähtänyt, sillä Bill Clinton on ollut Wiklöfin ja hänen veljensä poliittinen idoli jo vuodesta 1992 saakka. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja