MTV seurasi Venäjän hyökkäyssotaa 15. lokakuuta

Kartat näyttävät, mikä on Venäjän hyökkäyksen tilanne juuri nyt 15:54
Tältä taistelutilanne näyttää Ukrainassa lauantaina – dronejen ilmataistelu on saatu ensi kertaa videolle

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa sekä sen vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 15. lokakuuta. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjän ohjusiskuja siviilikohteisiin tutkitaan sotarikoksina
  • Venäjä liitti miehittämänsä alueet laittomasti itseensä syyskuun lopulla
  • Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkona 21. syyskuuta
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.17: Venäjän mukaan "terrorihyökkäys" sotilaiden harjoitusalueelle surmasi ainakin 11 ihmistä

Venäjän puolustusministeriön mukaan "terrorihyökkäyksessä" sotilaiden harjoitusalueelle Belgorodin seudulla kuoli ainakin 11 ja haavoittui 15 ihmistä, kertovat Venäjän valtiolliset uutistoimistot.

Ministeriön lausunnossa sanottiin kahden entisen neuvostovaltion kansalaisen avanneen tulen. Kumpikin heistä ammuttiin, ministeriön lausunnossa sanottiin uutistoimistojen mukaan.

Belgorodin alue sijaitsee Ukrainan rajan tuntumassa.

20.20: Reutersin paljastus: Venäläisyhtiö osti teknologiaa Yhdysvalloista – valmistaa ohjuksia, joilla pommitetaan siviilejä Ukrainassa

Uutistoimisto Reutersin paljastaa venäläisyhtiön ostaneen teknologiaa Yhdysvalloista valmistaakseen ohjuksia, joilla pommitetaan siviilejä Ukrainassa.

Yhdysvaltalaisyhtiö sanoo olevansa tietämätön venäläisten kanssa tehdyistä kaupoista.

Yhdysvaltalaisia yrityksiä on kielletty tekemästä yhteistyötä venäläisen ohjusvalmistajan MMZ Avangardin kanssa siitä lähtien, kun Venäjä valtasi Krimin niemimaan vuonna 2014. Valtio-omisteinen MMZ Avantgard valmistaa ohjuksia erääseen Venäjän kehittyneimpään asejärjestelmään, S-400-ilmapuolustusjärjestelmään.

Kaikesta huolimatta yhdysvaltalainen teknologiayhtiö Extreme Networks on toimittanut MMZ Avangardille verkkolaitteistoa ja -tuotteita sen toimistojen it-järjestelmiin. 

18.32: Venäjällä öljyvarasto tulessa Ukrainan rajan tuntumassa 

Venäjällä Belgorodin alueella öljyvarasto syttyi tuleen tulituksen jälkeen, kertoo kuvernööri Vjatsheslav Gladkov. Belgorodin alue sijaitsee Ukrainan rajan tuntumassa.

Gladkov julkaisi valokuvan, jossa näkyi liekkejä ja mustaa savua rakennuksen yläpuolella.

Viime viikolla Venäjä sanoi Ukrainan rajan tuntumassa olevan seudun joutuneen lisääntyneen tykistötulituksen ja ohjusiskujen kohteeksi.

Belgorodin alue on säännöllisesti ollut tulituksen kohteena. Eilen perjantaina Belgorodin kaupungin voimalaitos syttyi iskun jälkeen tuleen ja aiheutti sähkökatkoja.

DATE:2022-10-15T18:09:15+03:00    

16.30: YK: Venäjä käyttää raiskauksia sotastrategiana

CNN:n mukaan YK:n lähettiläs Pramila Patten toteaa, että Venäjä käyttää raiskauksia ja seksuaalista väkivaltaa osana sotilaallista strategiaansa. Patten on erikoistunut YK:ssa seksuaalisten väkivaltatapausten käsittelyyn konflikteissa ja sodassa.

Hänen mukaansa YK on Venäjän hyökkäyssodan alettua helmikuussa 2022 vahvistanut yli sata tapausta. Todellisuudessa luku on Pattenin mukaan huomattavasti suurempi, sillä kaikkia tapauksia ei vahvisteta.

– En ole helmikuun jälkeen lakannut korostamasta, miten tärkeää on, että näitä väkivaltatapauksia tutkitaan uskottavasti, hän sanoi.

– Kun kuulee naisten todistavan venäläisistä sotilaista, joilla on Viagraa, se on selvästi sotilaallinen strategia, Patten totesi.

Patten toisti, että YK:n tutkimissa tapauksissa seksuaalisen väkivallan uhrien ikä vaihtelee neljästä 82-vuotiaaseen. Hän sanoi, että "on monia tapauksia, joissa seksuaalinen väkivalta kohdistuu lapsiin, joita raiskataan, kidutetaan ja eristetään".

Kesäkuussa Ukrainan varasisäasiainministeri Kateryna Pavlichenko sanoi, että poliisi sai noin 50 ilmoitusta venäläisten sotilaiden tekemistä seksuaalirikoksista. Syyttäjät tutkivat myös useita väitteitä raiskauksista Harkovan alueella sen jälkeen, kun Ukraina oli hiljattain vallannut alueen takaisin.  

Venäjän hallituksen tiedottajalta Dmitri Peskovilta kysyttiin syyskuussa väitteistä, joiden mukaan Venäjän joukot olisivat syyllistyneet sotarikoksiin Ukrainassa, ennen kuin YK:n paneeli raportoi havainnoistaan.

Hän vastasi, että kaikki oli "valetta". 

15.50: WHO varoittaa: Kylmä talvi voi pahentaa Ukrainan humanitaarista kriisiä huomattavasti

The New York Timesissa Maailman terveysjärjestön johtaja WHO:n Eurooppa-johtaja Hans Kluge varoittaa, että tuleva talvi voi pahentaa Ukrainan humanitaarista kriisiä huomattavasti.

Erityisesti, jos talvesta tulee kylmä, tilanne voi altistaa ihmisiä erilaisille terveysongelmille.

– Liian monet ihmiset Ukrainassa elävät epävarmuudessa ja muuttavat paikasta toiseen ja elävät huonosti rakennetuissa taloissa vailla lämpöä. Tästä voi seurata, että ihmiset savaat hypotermian, keuhkokuumeen, aivohalvauksen tai sydänkohtauksen, Kluge toteaa the New York Timesille. 

Vakavin uhka kohdistuu Klugen mukaan iäkkäisiin sekä kroonisesti sairaisiin.

WHO arvioi myös, että Venäjän iskut voivat vakavasti vahingoittaa terveysjärjestelmien infrastruktuuria.

14.53: Kastehelmi: Venäjällä ei tällä hetkellä kykyä suuriin hyökkäyksiin rintamalla

Sotatilannekarttaa pitävä Emil Kastehelmi arvioi MTV Uutiset Livessä tänään lauantaina, miltä tilanne rintamalla näyttää tällä hetkellä. Katso haastattelu videolta:

Kartat näyttävät, mikä on Venäjän hyökkäyksen tilanne juuri nyt 15:54

13.05: Ensimmäiset venäläiset sotilaat saapuneet Valko-Venäjälle osaksi maiden yhteisiä joukkoja 

Ensimmäiset venäläiset sotilaat ovat saapuneet Valko-Venäjälle liittyäkseen osaksi maiden yhteisiä joukkoja. Asiasta kertoi tänään Valko-Venäjän puolustusministeriö uutistoimisto AFP:n mukaan.

Ministeriön mukaan Venäjän ja Valko-Venäjän yhteisten joukkojen tehtävänä on "yksinomaan vahvistaa rajan suojaamista ja puolustamista".

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka väitti maanantaina Ukrainan valmistelevan hyökkäystä sen alueelle ja ilmoitti Venäjän ja Valko-Venäjän ottavan käyttöön yhteiset "alueelliset puolustusjoukot". Ukrainan ulkoministeriö on kiistänyt hyökkäyksen valmistelun.

Riippumaton valkovenäläismedia Nasha Niva kertoi eilen, että Valko-Venäjä on aloittanut pienimuotoisen liikekannallepanon.

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) on arvioinut, että Venäjä tuskin valmistautuu laajaan maahyökkäykseen Valko-Venäjältä Ukrainaan.

Päivitetty kello 15.28.

12.21: USA:n uudessa apupaketissa muun muassa Himars-ammuksia

Yhdysvallat on jälleen ilmoittanut uudesta sotilaallisesta tuesta Ukrainalle. Ulkoministeriö ja puolustusministeriö kertoivat eilen perjantaina maan tukevan Ukrainaa 725 miljoonan dollarin arvosta.

Ulkoministeri Antony Blinken viittasi lausunnossaan Venäjän siviilikohteisiin tekemiin iskuihin eri puolilla Ukrainaa sekä taas uusiin todisteisiin venäläisjoukkojen julmuuksista.

Tuoreimmassa paketissa on puolustusministeriön mukaan muun muassa ammuksia Himars-raketinheittimiin, erilaisia aseita, kulkuneuvoja ja lääkintätarvikkeita.

Yhteensä presidentti Joe Bidenin hallinto on tukenut Ukrainaa sotilaallisesti noin 18,3 miljardilla dollarilla.

11.43: ISW: Putin keskeyttää liikekannallepanon pakon edessä

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti päättävänsä "osittaisen liikekannallepanon" noin kahden viikon kuluttua, koska hänen vaihtoehtonsa ovat käymässä vähiin, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) tilannekatsauksessaan.

Samaan aikaan Venäjällä on määrä aloittaa syksyn varusmiesten uusi saapumiserä, joiden aloitusta lykättiin tänä vuonna kuukaudella liikekannallepanon vuoksi.

ÏSW:n mukaan Venäjän sotilaskomissariaateilla ei riitä tarpeeksi resursseja uusiin varusmiehiin, koska ne on käytetty "osittaiseen liikekannallepanoon".

Putin yrittänee ottaa nyt umpikujastaan kaiken hyödyn irti keskeyttämällä tai päättämällä maan sisällä kritisoidun liikekannallepanon, ISW arvioi.

9.38: Britannia: Korruptio ja kehno logistiikka pääsyitä Venäjän heikkoon suoritukseen

Britannian puolustusministeriön tilannekatsauksen mukaan Venäjän ”osittaisessa” liikekannallepanossa mobilisoitujen taistelijoiden varustus on lähes varmasti heikompaa kuin aiemmin sijoitetuilla joukoilla, vaikka heilläkin se on ollut kehnoa.

Useat reserviläiset ovat joutuneet todennäköisesti ostamaan itse omat panssariliivinsä, etenkin 6B45 -mallin panssariliivejä, joiden hinta oli keväällä venäläisissä verkkokaupoissa keskimäärin 40 000 ruplaa (noin 650 euroa), katsauksessa todetaan.

Puolustusministeriön mukaan vuonna 2020 Venäjän viranomaiset ilmoittivat ostaneensa 300 000 Ratnik-varustussettiin kuuluvaa 6B45-panssariliiviä, joiden oli tarkoitus olla riittäviä Ukrainassa taistelevien joukkojen varustamiseen.

– Sisäinen korruptio ja kehno logistiikka ovat edelleen yksi perustavanlaatuisista syistä Venäjän heikkoon suoriutumiseen Ukrainassa, ministeriö toteaa.

9.03: Paikallisviranomaiset: Iskuja Kiovan ja Zaporizhzhjan alueella

Kiovan aluejohtaja Oleksiy Kuleba kertoi varhain tänä aamuna Telegram-kanavallaan raketti-iskuista Kiovan alueelle. Kuleban mukaan kuolonuhreista ei ainakaan heti ollut tietoa.

– Pysykää suojissa, kunnes hälytys on ohi, Kuleba kirjoittaa.

Myös Zaporizhzhjan aluejohtaja Oleksandr Starukh raportoi iskuista alueelle yöllä ja aamulla.

– Neljä yöllistä ilmaiskua droneilla, aamulla 10 iskua lisää C-300-ohjuksilla.

Starukhin mukaan yölliset iskut tehtiin iranilaisilla miehittämättömillä Shahed-136-ilma-aluksilla, jotka vahingoittivat alueen infrastruktuurikohteita. Aamun iskut myös kohdistuivat energia- ja teollisuuskohteisiin. Henkilövahingoista ei ainakaan vielä ole raportoitu.

6.46: MPKK:n asiantuntija: Ulkomaalaistaistelijoiden merkitys lukumäärää suurempi Ukrainalle

Ukrainassa sotii tällä hetkellä vähintään tuhansia ulkomaalaisia taistelijoita hyökkäyssotaa käyvää Venäjää vastaan.

Heidän merkityksensä on lukumääräänsä suurempi, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun professori Aki-Mauri Huhtinen.

Vierastaistelijoita tulee Ukrainaan runsaasti lähimaista, esimerkiksi Valko-Venäjältä, Georgiasta, ja jopa Venäjältä itsestään.

Tulijoita on kuitenkin ympäri maapalloa läntisistä maista.

– Heidän kertomuksensa antavat inhimillisen näkökulman siihen, mitä se sota on.

Heidän symbolinen ja moraalinen merkityksensä on suurempi.

Varsinaisen sodan lisäksi Ukraina käy jatkuvasti sotaa yleisestä mielipiteestä, ja siinä suhteessa yhteisrintaman Venäjää vastaan on pidettävä.

– Sota saa inhimilliset kasvot heidän kertomuksissaan, joita meilläkin esimerkiksi leviää sitten median kautta.

Lue aiheesta laajemmin tästä!

6.27: HS: Reilu puolet suomalaisista ajattelee tavallisten venäläisten olevan vastuussa Ukrainan sodasta

Reilut puolet suomalaisista on sitä mieltä, että tavalliset venäläiset ovat ainakin jonkin verran vastuussa sodasta, kertoo Helsingin Sanomat kyselyynsä perustuen. Tätä mieltä oli yhteensä 53 prosenttia vastanneista.

18 prosenttia kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että tavalliset venäläiset ovat vastuussa erittäin paljon. 16 prosentin mielestä tavalliset venäläiset eivät ole lainkaan vastuussa.

Tällä viikolla tehtyyn kyselyyn vastasi runsaat tuhat ihmistä. Virhemarginaali on lehden mukaan koko aineiston tasolla noin 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue lisää kyselystä täältä!

5.24: Yhdysvallat lisää jälleen tukeaan Ukrainalle

Yhdysvallat on jälleen ilmoittanut uudesta sotilaallisesta tuesta Ukrainalle. Ulkoministeriö ja puolustusministeriö kertoivat perjantaina maan tukevan Ukrainaa 725 miljoonan dollarin arvosta.

Ulkoministeri Antony Blinken viittasi lausunnossaan Venäjän siviilikohteisiin tekemiin iskuihin eri puolilla Ukrainaa sekä taas uusiin todisteisiin venäläisjoukkojen julmuuksista.

Yhteensä presidentti Joe Bidenin hallinto on tukenut Ukrainaa sotilaallisesti noin 18,3 miljardilla dollarilla.

Saudi-Arabia on puolestaan ilmoittanut 400 miljoonan dollarin humanitaarisesta avusta Ukrainalle.

Perjantai 14. lokakuuta

23.28: Yhdysvaltalaistiedustelu: Lännen pakotteet vaurioittaneet Venäjän kykyä täydentää sotatarvikevarastojaan

Venäjän armeija on menettänyt 6 000 kalustoyksikköä Ukrainaan hyökkäämisensä jälkeen. Asiasta kertoo Yhdysvaltain hallituksen tuore raportti.

Maa käyttää sen mukaan sotatarvikkeitaan sellaista vauhtia, että se ei pysty korvaamaan menetyksiään. Taustalla ovat paitsi Ukrainan sinnikäs puolustus myös lännen pakotteet, jotka ovat purreet Venäjän sotateollisuuteen.

Raportista uutisoivat muun muassasanomalehti The New York Times ja uutiskanava CNN.

Raportin mukaan ilmassa on merkkejä siitä, että Venäjällä on ollut pulaa muun muassa dieselmoottoreista, helikopterien moottorien osista ja panssarivaunuista jo kuukausia.

Pakotteiden takia Venäjällä on pulaa myös yksinkertaisemmasta teknologiasta, kuten laakereista, mikä on hankaloittanut kaluston rakentamista ja korjaamista. 

19.28: Venäjä: Kertshinsalmen silta saatava kuntoon heinäkuun alkuun mennessä

Venäjän hallitus on määrännyt tänään perjantaina, että Kertshinsalmen sillan korjaustöiden on valmistuttava heinäkuun alkuun mennessä. 

Sillalla tapahtui viime lauantaina räjähdys, joka aiheutti kahden ajokaistan sortumisen mereen. Lisäksi viereisellä rautatiellä olleen junan säiliövaunuja syttyi tuleen.

Venäjä on syyttänyt Ukrainaa räjähdyksestä ja pidättänyt kahdeksan ihmistä epäiltynä teosta.

18.50: Meduza: Putin taivuttelee Ukrainaa tulitaukoon – taka-ajatuksena uuden täysmittaisen hyökkäyksen valmistelu

Venäjä yrittää saada Ukrainan suostumaan tulitaukoon, mutta vain valmistautuakseen uuteen täysimittaiseen hyökkäykseen. Asiasta kertoo Latviasta käsin toimiva verkkolehti Meduza. Se perustaa väitteensä Kremliä lähellä olevien nimettömien lähteidensä tietoihin.

Venäjän hyökkäys alkaisi Meduzan mukaan ensi helmi- tai maaliskuussa.

Meduzan lähteiden mukaan presdidentti Vladimir Putinilla ei ole aikomustakaan lopettaa sotaa, päinvastoin: hän käyttäisi tulitaukoa valmistautuakseen uuteen hyökkäykseen.

Voit lukea lisää perjantain tapahtumista täältä!

Lue myös:

    Uusimmat