Reuters: Yhdysvaltalaisyhtiö myynyt "tietämättään" teknologiaa venäläiselle ohjusvalmistajalle – käytetty siviilien pommituksiin Ukrainassa

Venäläiset sotilaat saapuivat Valko-Venäjälle, panssarivaunun erikoinen tuhoutuminen puhuttaa 1:06
Katso myös: Venäläiset sotilaat saapuivat Valko-Venäjälle, panssarivaunun erikoinen tuhoutuminen puhuttaa

Uutistoimisto Reutersin paljastaa venäläisyhtiön ostaneen teknologiaa Yhdysvalloista valmistaakseen ohjuksia, joilla pommitetaan siviilejä Ukrainassa.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Yhdysvaltalaisyhtiö sanoo olevansa tietämätön venäläisten kanssa tehdyistä kaupoista.

Yhdysvaltalaisia yrityksiä on kielletty tekemästä yhteistyötä venäläisen ohjusvalmistajan MMZ Avangardin kanssa siitä lähtien, kun Venäjä valtasi Krimin niemimaan vuonna 2014.

Valtio-omisteinen MMZ Avantgard valmistaa ohjuksia erääseen Venäjän kehittyneimpään asejärjestelmään, S-400-ilmapuolustusjärjestelmään.

Uutistoimisto Reutersin tekemän selvityksen mukaan Yhdysvallat on suhtautunut erittäin tiukasti ilmapuolustusjärjestelmän kehittämiseen osallistuneihin toimijoihin.

Esimerkiksi Nato-maa Turkki heitettiin ulos yhteisestä hävittäjäohjelmasta vuonna 2019, kun se toimitti osia Venäjän S-400-ilmapuolustusjärjestelmään.

Kaikesta huolimatta yhdysvaltalainen teknologiayhtiö Extreme Networks on toimittanut MMZ Avangardille verkkolaitteistoa ja -tuotteita sen toimistojen it-järjestelmiin. 

Asia selviää Reutersin näkemistä sähköposteista sekä muista yhtiön liiketoimiin liittyvistä asiakirjoista.

Tuotteita saatettu myydä sijaisostajan kautta

Extreme Networks myöntää, että sen tuotteita on saatettu myydä MMZ Avangardille sijaisostajan kautta. Extremen mukaan kaupat on tehty ilman, että yhtiö olisi itse ollut niistä tietoinen. 

Kauppojen tekijäksi se nimeää venäläisen välikäden, joka on toimittanut Extremen tuotteita ”pahoille toimijoille”. Yhtiö sanoo ilmoittaneensa tapahtuneesta Yhdysvaltain viranomaisille.

Kidutuksia ja siviilien pommittamista – mistä Venäjän julmuus kumpuaa? 8:23
Katso myös: Kidutuksia ja siviilien pommittamista – mistä Venäjän julmuus kumpuaa?

Ohjuksilla tärkeä rooli hyökkäyssodassa

MMZ Avantgardin valmistamat ohjukset ovat Ukrainan mukaan olleet merkittävässä asemassa Venäjän aloittamassa hyökkäyssodassa. Ukrainan viranomaiset kertovat, että yhtiön ohjuksilla tapettiin ainakin 30 siviiliä eteläisen Zaporizhzhjan kaupungin liepeillä viime kuussa.

Ohjusvalmistaja sai käsiinsä jopa puolen miljoonan dollarin arvosta Extreme Networksin laitteistoa ja ohjelmistoja vuosien 2017–2021 aikana. Sopimuksia tehtiin harmittomalta vaikuttavan moskovalaisyhtiön kautta. Vaikka osa Extremen työntekijöistä oli kaupoista huolissaan, ne tehtiin siitä huolimatta.

Extremen tuotteita käyttää myös Nasa

Vuonna 1996 perustetun Extremen liikevaihto oli vuonna 2021 noin 1,1 miljardia dollaria. Sen tuotteita käyttävät niin Yhdysvaltain asevoimat kuin Nasakin, ja yhtiö on onnistunut rakentamaan itselleen vahvan maineen verkkolaitemarkkinoilla. 

Venäjällä sen asiakkaina ovat muun muassa maan terveysministeriö, valtion eläkerahasto sekä Moskovan yliopisto. 

Lue myös:

    Uusimmat